5de425129c2bd

Så var Tigers besök på Ullna

1999 spelade Tiger Woods för första och hittills enda gången på svensk mark. Så här var besöket.

Text: CM Hellsten • 2017-11-27 Uppdaterad 2019-12-12

30 november gör Tiger Woods comeback och spelar sin första tävling sedan februari när stjärnfyllda Hero World Challenge arrangeras på Bahamas.
Efter sitt första inspelsvarv på Albany GC sa Tiger att han var överraskad hur bra svingen kändes.
Turneringen sänds i C More Golf – här TV-tiderna.

TV: Tiger: ”Överraskad hur bra svingen kändes”

Två svenskar finns med i Tiger Woods comeback – Henrik Stenson och Alex Norén.
Apropå blågult så har Tiger Woods spelat en tävling på svensk mark.
Det var uppvisningstävlingen SAS Invitational som för 18 år sedan lockade Tiger Woods till Ullna GC norr om Stockholm.

Så var Tigers besök på Ullna
Svensk Golf 9/1999.

Här kan du läsa Fredrik Nilsmarks reportage som publicerades i Svensk Golf nummer 9/1999.

Det finns de som tror att det är en fest att vara världsetta i golf. Vad de ofta glömmer är att man blir jagad när man äter frukost, lunch och middag. I bussen. I flygplanet, hemma i trädgården och när man shoppar. Ända sedan Tiger Woods vann US Masters för två år sedan har hans liv stavats K-A-O-T-I-S-K-T.
När han anlände till Sverige var det inget undantag.
– Det är okej. Jag är van, log Tiger och skrev ytterligare några hundra autografer.

HANS FAR HAR DÖPT honom till ”Golfens Messias” och med ett sådant smeknamn är man aldrig osynlig. Men när Tiger Woods vaknade upp på hotellet i Frösundavik önskade han kanske att han var någon annan, efter endast fyra till fem timmars sömn. Spelarna i SAS Invitational blev nämligen försenade på grund av den dramatiska avslutningen av British Open. Visserligen var inte Tiger, Mark O’ Meara eller någon annan av spelarna inblandade i den absoluta toppstriden, men däremot en kameraman som hade uppgiften att filma både British Open och SAS Invitational. Därför blev bussresan till flygplatsen fördröjd och när den engelske kameramannen väl klev på bussen måste han ha känt sig en smula viktig. Där satt Montgomerie, Woods, O’Meara och Parnevik och väntade…
Tiger Woods har spelat en hel del golf med Parnevik, men om Sverige visste han inte mycket mer än att det är kallt om vintern. Dessutom kände han till Café Opera. Nu var det inte ett dugg kallt på Ullna och den sena ankomsten gjorde att Café Opera fick klara sig utan mannen som förändrat golfspelet.

Så sänds Tigers comeback

DET BLEV I STÄLLET en vanlig dag på jobbet. Först ut till den kända skofabriken för ett företagsjippo. Sedan vidare i helikopter till Ullna, en snabb presskonferens fylld med artighetsfraser, uppvärmning följd av match mot Jesper Parnevik, tacktal, autografskri­ vande. Och sedan tack och adjö några miljoner kronor rikare. På den soldränkta terrassen på Ullna var det dock Tiger som var det stora samtalsämnet. Att det var kungen av golfvärlden som var på besök kunde ingen ta fel på. När David Duval var här gick han omkring i keps och såg ut som vem som helst. När Tiger dyker upp märks det. Det är nästan så man tycker lite synd om amerikanen Steve Stricker där han går runt i lugn och ro. Ingen bryr sig – det är Tiger som alla vill åt. Att han bara är 23 år ung är svårt att förstå. Det känns som om han prytt neonpelarna på Times Square i New York sedan urminnes tider. I och för sig är det inte så konstigt att det känns så. Det är ju 20 år sedan han gjorde sitt första TV-framträdande. Det är sådana saker som gör att man tvingas bli vuxen snabbt.

TV: Norén om Tiger: ”Han var den gigantiska idolen”

DET ÄR NÄR HAN kommer ut på övningsfältet på Ullna som barnet i honom kommer fram. Stricker och Patrik Sjöland försöker förgäves träffa en skylt 104 meter ut i vattnet. Tiger tar upp en järntrea, slår några misslyckade ”punchar” innan han får in en välriktad kanon. Som för att visa att det är han som är stjärnan. Sedan blir han överfallen av autografjägare och ett tag känns det som om deras rankinglista ser ut enligt följande:
1) Tiger Woods.
2) Tiger Woods caddie Steve Williams.
3) Tiger Woods agent Mark Steinberg.
4) Tiger Woods personliga chaufför för sina 15 timmar i Sverige.
5) Tiger Woods spelpartner Jesper Parnevik.

Stenson om Tiger: ”Någon man aldrig ska räkna bort”

Nu hjälper visserligen inte stjärnstatusen på Ullnas svårlästa greener. Jesper Parnevik vinner med 2/1, men om detta är det ingen som bryr sig. Allra minst Tiger själv. Han skriver några autografer till och flyger sedan iväg till Köpenhamn för nästa dag på jobbet.

Finalen i SAS Invitational mellan Norden och Övriga världen blev dramatisk. På Rungsted GK utanför Köpenhamn delade Tiger Woods sin match mot Thomas Björn genom en eagle på sista hålet. Slutresultatet mellan lagen skrevs till 6-6.


Text: CM Hellsten • 2017-11-27
TournyttSvenska golfbanorTiger WoodsTournyttUllna GC
Rulla till toppen