GolfSixes – Day Two

”Vi måste se över 72-hålstävlingarna”

European Tours verkställande direktör Keith Pelley vill utveckla produkten.

Text: CM Hellsten • 2017-11-20 Uppdaterad 2019-12-12

Det var 2015 som Keith Pelley tog över som ny boss för European Tour. Den 53-årige kanadensaren har experimenterat en hel del sedan dess.
I maj i år spelades den helt nya tävlingen GolfSixes. Det handlade om tvåmannalag från 16 olika nationer som spelade matcher över sex hål. Varje lag fick tre poäng för en vinst och en poäng vid lika resultat. Tävlingsformen var greensome.
De två bästa lagen i varje grupp avancerade till kvartsfinal och till slut stod Danmark som mästare.

TV: Särspel – närmast hål vinner!

I GolfSixes gjorde spelarna entré till pyroteknik och musik.
På ett hål höll en slagklocka koll på spelarna som var tvingade att slå inom 40 sekunder. Annars väntade plikt.
Matcher som gick till särspel avgjordes med närmast hål-dueller.

”Vi måste se över 72-hålstävlingarna”
Keith Pelley.

I oktober kom beskedet att European Tour 2018 kommer att införa slagklockor under en hel tävling, Austrian Open som spelas 7-10 juni – veckan före US Open.

I samband med tourfinalen DP World Tour Championship mötte Keith Pelley media och förklarade hur han vill vidareutveckla European Tour.
– Det här är ett väldigt speciellt spel med otroligt skickliga spelare och det finns alla möjligheter att exponera personligheterna och idrottsmännen. De är fantastiska individer och förebilder. Men för att kunna nå en ännu bredare publik så måste vi blicka bortom de traditionella 72-hålstävlingarna.

Nu införs slagklocka för snabbare spel

Keith Pelley klargjorde att 72-hålsturneringar även i fortsättningen kommer att vara European Tours kärna, men förklarade samtidigt att innovation är ett måste för att utvecklas.
– Vi försöker alla hitta något som engagerar och får åskådarantalet att öka. Om vi kastar oss fem år framåt så tror jag att vi kommer att ha ett annat format som är alldagligt runt om i golfvärlden, säger Keith Pelley.

3 dagars uppehåll – snacka om silly season


Text: CM Hellsten • 2017-11-20
TournyttEuropean TourKeith PelleyTournytt
Rulla till toppen