5de439b81fc3e

Tournytt

Matilda Jonsson försvarade SM-guldet

Svenska mästerskapet är över. Matilda Jonsson och Niklas Viktor vann SM i handigolf.

Text: CM Hellsten • 2017-07-06 Uppdaterad 2019-12-12

I en öppenhjärtig intervju med Svensk Golf berättade autistiska Matilda Jonsson, 13 år, att hon har haft svårt i skolan och ofta känt sig utanför den sociala gemenskapen. Men tack vare golfen hittade hon både glädje och bekräftelse.
– Jag har fått höra att jag är dum och annorlunda av en del, men nu är det jag som känner mig som en vinnare, förklarade Matilda Jonsson i reportaget.

"Jag har fått höra att jag är dum och annorlunda"

Under SM-veckan deltog Matilda Jonsson i Handi-SM på Borås GK.
Överlägset bäst i damklassen var Matilda Jonsson, Karlstad GK. Snart fyllda 14 år visade Jonsson redan första dagen att hon skulle bli svårstoppad med tävlingens lägsta score, 74 slag och två över par.

Finaldagen började lika som den första och även om Matilda Jonsson avslutade med en bogey blev slutresultatet sex över par och totalt 150 slag.
– Det var riktigt kul, tufft på banan i dag men jag kunde inte ha gjort det bättre från de lägen jag slog ifrån. Det senaste året har mina drivar blivit längre och jag har blivit bättre på att hålla koncentrationen. Det har varit tufft i skolan så jag är nöjd med golfåret, säger Matilda Jonsson till SGF.

I samband med Nordea Masters fick Matilda Jonsson pris som Årets handigolfare av Henrik Stenson. 

Stenson delade ut pris till Årets handigolfare

I herrklassen var det betydligt jämnare, sju slags skillnad mellan första och åttonde plats efter första dagen. Niklas Viktor, Hinton GC, och Joakim Björkman, Frösåkers Golfklubb, gick tillsammans i sista bollen när tävlingen skulle avgöras. Och det blev en kamp mellan de två. Björkman startade dagen två slag före Viktor och båda startade bra, ett över par första nio. En birdie på tian visade sig bli avgörande till Niklas Viktors fördel.
– Jag känner enorm glädje just nu, det här är den första SM-titeln för mig. Min styrka är att jag håller mig på fairway hela tiden och puttar väldigt bra, säger Niklas Viktor till SGF.

Matilda Jonsson försvarade SM-guldet
Foto: Lina Hoof
Niklas Viktor vann herrklassen.

Matilda Jonsson och Niklas Viktor och ytterligare tio handigolfare kommer att vara med i Henrik Stenson handicamp som arrangeras på Barsebäck G&CC 6-7 juli.
– Jag har som mål att vara med i flicklandslaget när jag är 15–16 år, säger Matilda Jonsson.
– Det ska bli riktigt roligt att träna och träffa Henrik Stenson, säger Niklas Viktor.

Resultat damer handi-SM.

Resultat herrar handi-SM


Text: CM Hellsten • 2017-07-06
TournyttHandigolfMatilda JonssonNiklas ViktorTournytt
Scroll to Top