Alla är vi barn i början, det gäller också för golfen // Foto: Getty Images

Ny i golfen

Så börjar man spela golf

Enkla tips för dig som är nyfiken på att börja spela golf.

Text: Martin Strömberg • 2020-03-23

För många som inte har varit i kontakt med golf kan det kännas svårtillgängligt och kanske lite krångligt att komma igång.

Och hur gör man med dyra klubbor och handskar och allt som man behöver?

Men det är faktiskt betydligt enklare än vad många tror.

Och man behöver dessutom inte göra allt på en gång.

För er som skulle tycka att det vore kul att prova på idrotten som vi älskar så har Svensk Golf samlat några enkla tips på hur man kan göra om man funderar på att börja spela golf.

Så gör du

Ta reda på var närmaste klubb eller träningsanläggning finns. På en så kallad driving range kan man hyra bollar att slå med.

Golfguiden kan du få hjälp att hitta golfanläggningar eller så googlar du.

Utrustning

Klubbar har nästan alltid utrustning som man kan låna utan kostnad. Ett bra tips är att börja med att träna puttning på övningsgreenen för att sedan slå lite kortare slag med klubbor som har lite mer vinkel till exempel så kallade wedgar och sedan successivt gå över mot längre klubbor.

Tålamod

Räkna med att det kommer att vara svårt i början. Det gör inget om man råkar missa bollen emellanåt, det gör alla som precis har börjat, och det är ingen som tycker att det är konstigt. Man behöver inte bli medlem i en klubb direkt utan testa i lugn och ro så länge ni känner för det.

Tips och råd

Det kommer förmodligen att finnas gott om frivilliga som vill lära dig att spela och alla kommer troligen att säga olika saker.

Behöver du professionell coachhjälp så har de flesta klubbar instruktörer som kan hjälpa dig med grunderna. En normal lektion kostar cirka 300-400 kronor/halvtimme men det finns ofta paketpriser eller kurser som gör att kostnaden blir lägre.

Svensk Golf har en stor mängd instruktionsfilmer i sin golfskola som du hittar här.

Litteratur och filmer

Är ofta jättebra hjälpmedel. Det finns mängder med bra böcker att köpa eller låna på bibliotek. Gillar man filmer så är Youtube en guldgruva där man kan se prov på mängder av duktiga spelare eller instruktörer och få nyttiga tips och framförallt inspiration.

När du väl bestämt dig för att börja

Om man vill bli medlem så brukar klubbarna vilja att man skaffar ett så kallat Grönt Kort. De flesta klubbar erbjuder nybörjarkurser med jämna mellanrum där man lär sig det mest grundläggande hur man gör på golfbanan och vilka regler som är viktigast.


Text: Martin Strömberg • 2020-03-23
SpelaNybörjare
Scroll to Top