Roger Edman hinner även med att träna mellan varven. Foto: Privat

Golfsverige

Har han spelat alla golfhål i Sverige?

Roger Edmans golfresa startade 1985 och han har nu avverkat 10 221 hål.

Text: Olof Åsgård • 2024-06-14 Uppdaterad 2024-06-14

Det finns många i Golfsverige som spelar mycket golf. Knistadsmedlemmen Guttorm Havaas spelade 340 ronder år 2020. Börje Laurinsson har spelat närmare 700 golfbanor, varav över 340 i Sverige.

Sen har vi 9-handicapparen Roger Edman, 53, på HG Golf – Glumslöv i Skåne. 

1985 spelade Edman sin första golfrond på Söderåsens GK. Nu har han spelat 763 golfbanor (18-hålare, 12-hålare, 9-hålare och 6-hålare). Det handlar om 9 128 golfhål som Edman benämner som riktiga, normala golfhål samt 1 093 korthål och hål på övningsbanor. Totalt 10 221 hål.
– Sen finns det en massa flaggor i marken som inte riktigt kan räknas som hål, säger Roger Edman till Svensk Golf.

Varje klubb och bana som besökts genom åren har alla fått en ovanlig fråga och ett önskemål av Edman.
– Jag frågar alltid om det finns extrahål, exempelvis särspelshål, hål med alternativa tees eller liknande. De vill jag också spela såklart. Så om klubben har en 18-hålsbana, en niohålare och ett särspelshål så åker jag därifrån med 28 spelade hål. 

Det har tagit lång tid och Edman känner sig ganska klar, men ser fram mot att bli upplyst om eventuella hål som han har missat.
– Det byggs hela tiden nya och jag kan såklart ha missat några.

Från 1985 fram till idag har Edman dessutom använt samma gamla Wilson Staff-järnset.
För att hinna med så mycket som möjligt på kort tid har Edman maximerat golfen på sina utflykter.
– Många golfdagar med fler än 100 hål har det blivit. Men det blev bara 99 hål när jag spelade sex norrländska golfklubbar och körde 50 mil mellan dem på en och samma dag – Lycksele, Gunnars, Arvidsjaur, Norsjö, Boliden och Skellefteå. På min senaste Norrlandsresa spelades 43 golfklubbar på 13 dagar. Det blev totalt 808 hål och 601 mil med bil. 

Vilken bana är bäst?

– Det är svårt att ge ett rättvist svar på frågan. Då mycket beror på hur man själv spelade. Vad kostade rundan? Vilket sätter riktlinjerna för förväntningarna på golfupplevelsen. Årets förutsättningar spelar också in – säsongsstart, vinterskador, torrt eller blött, varmt eller kallt. När på året rundan spelades, vädret på speldagen. Sen har medspelarna stor betydelse. Samt när på dagen man spelar, tidig morgonrunda, mitt på dagen, kvällsrunda, alla har sin tjusning.

Någon favoritupplevelse då?

– Det var på Östersunds GK som just hade öppnat för den säsongen. Det är en naturskön bana som var i mycket bra skick. Och det låg snö kvar på sina ställen, fast det var soligt och varmt, vindstilla och jag hade underbara medspelare som banguider. 

Vad säger du om det samlade golfutbudet i Sverige?

– Dyrare golfbanor i Sverige håller hög standard och kan mäta sig med utländska, trots att Sverige ligger på nordliga breddgrader. Det finns många underskattade golfbanor som är byggda direkt i naturen med små förändringar i landskapsbilden. Natur- och spelupplevelsen är stor och spelstandarden är oftast bättre än vad man förväntar sig eftersom förutsättningarna inte är de bästa för att bedriva golfbana.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-06-14
NyheterGolfsverigeNyheter
Rulla till toppen