Arkivbild: Lofoten Links

Golfnorge

Investerar en halv miljard i Lofoten Links

Norges golfpärla ska bli ännu lite bättre efter att externa investerare skjuter till pengar.

Text: Olof Åsgård • 2024-03-21 Uppdaterad 2024-03-21

Nytt klubbhus, fler stugor och lyft av banan. Det är planerna för Lofoten Links efter att externa investerare, där Wilhelmsenägda Skips AS Tudor blir största bidragsgivaren, går in med en halv miljard norska kronor.

Den bildsköna golfdestinationen i Nordnorge har sedan starten hållits som en av världens allra vackraste och utmanande banor.

Nu ska nästa steg tas i anläggningens utveckling. Först ut är 84 stugor som ska byggas intill banan, där planerna är godkända av kommunen.

– Stugorna blir upp till 110 kvadratmeter, med hög standard. Att sitta på ett reglerat stugfält på den här sidan Lofoten är unikt i sig, säger general manager Frode Hov till Finansavisen.

Därefter väntar ett helt nytt klubbhus med restaurang, omklädningsrum och simulatorrum. 

– Vi har några ritningar på hur det kan se ut, men håller på ett tag till. Vi arbetar just nu med ansökan till kommunen, säger Frode Hov. 

Rummen räcker inte till

De senaste åren har andelen golfresenärer och norrskensturister ökat rejält och Lofoten Links har inte kapacitet att ta emot alla. Främst resenärer från USA och Asien har ökat markant. Med de nya stugorna och nya avtal med andra leverantörer kommer Lofoten Links kunna erbjuda klart fler rum än idag.
–  Nu kan vi erbjuda 40 rum genom en annan leverantör. Det är för lite. Nu har vi förköp som är sex gånger högre än förra året och vi har två högsäsonger. En från juni till september, och en från november till april. Vi räknar med en stark tillväxt de kommande två till tre åren, säger Hov. 

Banan ska uppdateras

Redan nu byggs ett antal nya tees och i maj ska banarkitekterna med svenska Jeremy Turner och tyska Angela Moser besöka Lofoten för att utvärdera vilka steg som kan tas under kommande år.

– Vi vill uppgradera lite i taget, och alltid vara lite bättre än vad vi var tidigare, säger Frode Hov. 

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-03-21
NyheterGolfnorgeGolfvärldenLofoten LinksNyheter
Rulla till toppen