Nuvarande hål 10 blir ett korthål med green vid sjön. Foto: Lars Bonnevier.

Golfbranschen

I väntan på den stora renoveringen – klassisk bana får nya hål och ny routing

Åtvidabergs golfbana ska genomgå grundlig uppdatering på sikt.

Text: Tommy Jeppsson • 2024-01-11 Uppdaterad 2024-01-10

Denna text publiceras i samarbete med Golfbranschen.se – På Golfbranschen.se hittar du nyheter, reportage, intervjuer och artiklar om alla delar av golfbranschen – golfklubbar, golfbanor, leverantörer och golfresor, både arrangörer och destinationer.

Tanken är att Åtvidabergs golfbana ska genomgå en lika grundlig renovering som Trädgårdshotellet gjorde när det förvandlades till Villa Baro.

Pierre Fulke har tagit fram en master plan som innebär en helrenovering som omfattar nya greener, nya bunkrar och flera nya hål.

Lars Bonnevier, banchef på Villa Baro Golf (före detta Åtvidabergs Golfklubb).

– Men den master planen är inte aktuell just nu. Ekonomin måste vända innan vi ger oss på det, säger Lars Bonnevier som jobbar som banchef på Åtvidabergsbanan sedan 2018. 

– Det är en gammal bana och vi står oss bra i konkurrensen – när det är bra väderförhållanden. 

Åtvidabergs Golfklubb upplöstes för två år sedan. I dag heter golfanläggningen Villa Baro Golf och sedan två år är man en så kallad A1-klubb.

– Det är en liten ort och det var svårt att hitta folk som ville jobba i styrelsen. Så klubben upplöstes och gick in i bolaget, förklarar Lars Bonnevier. 

– Banan ligger ju lite avsides men anläggningen har den stora fördelen att det är otroligt vackert här med sjön och eklandskapet. 

Men banan kommer att behöva en framtida uppgradering för att vara fortsatt kommersiellt attraktiv för gäster i framtiden.

I väntan på mer stabila tider görs i vinter några förändringar som föregår master planen och som ska bana väg för en modernare bana. Det handlar delvis om att ändra sträckningen, främst av logistiska skäl, men även om att åtgärda säkerhetsrisker. Dessutom görs driving range och närspelsområde om.

Huvudsyftet med förändringarna är att spelarna ska passera bistron. På så sätt kan golfarna få ett bättre utbud än det som fanns i den ofta obemannade trästugan efter 9 hål.

– Det vi gör nu är att vi ändrar sträckningen så att man passerar hotellet efter nio hål. Som det är i dag har vi en gammal kiosk i en trästuga där utbudet är begränsat. Och det är svårt att hitta personal så det har ofta varit obemannat. I bistron blir det ett bättre utbud och där kan receptionspersonalen hjälpa till.

Hål 1 till 9 kommer att vara som förut men det nuvarande 12:e hålet blir till våren hål 10. Det nuvarande hål 10 korsas av en infart till klubbhuset. Så kommer det inte att vara till våren då hålet kortas av till ett par 3-hål och spelas som hål 17.

– Det är ju en ganska stor säkerhetsrisk med en väg över ett hål, inte bara för bilar utan även för dem som promenerar och inte vet att det ligger ett golfhål där. Och står du på tee och ska slå ut så får du vänta med att slå ut tills de har passerat. Detta moment blir vi av med för nu lägger vi tee vid vägen och då blir det ett 120-metershål ned mot sjön. Det blir riktigt läckert, säger Lars Bonnevier.

Hål 13, Villa Baro.
Hål 13 görs om till kort par 4.
Rangen får en ny slagramp och nya målgreeener.
Ny putting green utanför Villa Baro.

Samtidigt görs hål 13, ett par 3-hål döpt till Gruvan, om till ett kort par 4.

– Vi byggde ett nytt greenområde i maj. Det var faktiskt så det såg ut en gång i tiden. Vi tar tillbaka det som det spelades förr, även om designen skiljer lite med bunkrar och så vidare.

Alla ändringarna finns med i den masterplan som Fulke tagit fram.

Till sommaren finns också planer på att bygga ett hål till höger om hål 1, där gamla hål 1 tidigare låg.

– Det är inget beslutat ännu men förhoppningen är att vi ska bygga nya hål 10 där. 

Nedanför hotellet löper i dag hål 18 (Muren). Nästa år spelas det som hål 16.  Hål 10 blir hål 17 och Långa sjö (hål 11) blir då avslutningshål. 

– Fördelen med detta är att man då passerar klubbhuset när man går till parkeringen. Det handlar om att få folk att röra sig rätt på anläggningen. 

När förverkligas Fulkes master plan?

– Det är ett 25-miljonersprojekt och med tanke på hur tiderna är nu så är min känsla att det handlar om några år innan vi är där, säger Lars Bonnevier.


Text: Tommy Jeppsson • 2024-01-11
NyheterGolfbranschen.seGolfsverigeNyheter
Rulla till toppen