John Cockin 2008. Arkivbild: Stefan Ek

Golfsverige

John Cockin har gått bort – hedras av Golfsverige

En drivande kraft när golfsverige enades och utvecklades.

Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-05 Uppdaterad 2024-01-05

En viktig drivkraft när den svenska golfen utvecklades. En förebild och inspiratör som med stor kunskap och humor fick alla i sin omgivning att lyssna och skratta åt hans värmande berättelser.

John Cockin har avlidit och hedras efter sin bortgång.

”John var en karismatisk person som aldrig hade långt till skratt. Alltid med golfen och PGA nära hjärtat. Han var den duktiga PGA-pron personifierad. Bra lärare, och duktig spelare, han såg alla människor”, skriver Marcus Lindell och Johan Hampf, PGA of Swedens ordförande respektive VD.

John Cockin var PGA:s förste hedersordförande, en utmärkelse han förärades efter totalt 19 år som ordförande under tre intensiva decennier inom den svenska golfen.

John Cockin flyttade till Sverige 1962. Golflivet hade startat i Hull och på den kommunala banan Springhead Park. Av sin pappa Ron hade han fått sitt första golfset, inköpt på auktion för 1 pund.

Han fick jobb som juniorassistent hos Stan Stenhouse på Hull GC. Efter militärtjänsten anställdes han av Jim Griffiths på Newmarket GC utanför Cambridge.

Hela historien finns att läsa i artikelserien ”John Cockin Story”, skriven av Jörgen Ohlson i Svensk Golf från 1984.

Han var 23 år när hans togs emot av delegationen från Stockholms GK på järnvägsstationen i den svenska huvudstaden. Det var där det nya livet skulle starta. Via en utrustningsagent hade han fått sin anställning – det var på det sättet brittiska pros kom till svenska golfklubbar. John Cockin såg det som ett äventyr. Han fick hjälp med bostad och fria luncher i klubbhuset. Han fick 1000 kronor i månaden och 14 kronor per lektion.

”Svenskarna tyckte att jag spelade bra golf. Att jag slog väldigt långt. Det hade jag aldrig hört tidigare. Jag fick plötsligt självförtroende när jag gick ut på banan, även om ingen förstod vad jag sa”, berättar John i artikelserien.

Hösten 1963 fann John kärleken. Hans första tanke om att se sig om i världen, att testa arbeten i andra europeiska länder, kunde släppas. Flytten gick snart till Saltsjöbaden där han fick uppleva sin längsta period som instruktör och sedan dess har levt ett långt liv intill hemmaklubbens golfbanor. Hans svenska äventyr varade i 60 år.

Som spelare satsade han helhjärtat på dåtidens Europatour under framgångsrika säsonger på 1960-talet. Han vann två titlar. Båda efter särspel. Först Penfold Tournament Swallow 1967, sedan Dutch Open 1968.

John spelade för England men var den förste med svensk adress att vinna på touren.

År 1967 klarade han även kvalgränsen i The Open Championship på Royal Liverpool. Detta efter bland annat en hole in one. Han vann samma år det svenska PGA-mästerskapet i Jönköping.

John Cockin var en drivande kraft när golfsverige enades och därmed utvecklades.

När medlemsantalen i klubbarna ökade och när nya golfbanor invigdes var Cockin en av de givna uppvisningsspelarna och talarna, ofta tillsammans med vännen Sven Tumba.

När Arnold Palmer spelade på Lidingö och i Falsterbo 1968 var Tumba och Cockin hans spelpartners.

”Det enda slaget jag minns är min socket på tionde hålet på Lidingö, ett par 5-hål på den tiden”, har John berättat i en dokumentär om dagarna tillsammans med den amerikanske superstjärnan.

”Jag skulle sedan slå ut mig från träden. Jag träffade först en trädstam och hackade mig ut därifrån. Arnie och de andra gick vidare. När jag till slut kom till greenen sa Palmer: ’Oh, there you are, we thought you’d gone home!’”, tillade Cockin med ett varmt skratt.

Det är för de många åren och det gedigna arbetet för svensk golf han idag får mest hyllningar.

1975 startade hans första period som ordförande. Vid ett möte på Hooks herrgård 1997 avtackades han och utnämndes till PGA:s första hedersordförande.

”John var med sin positiva, karismatiska personlighet, höga kompetens och starka vilja en viktig drivkraft inom svensk golf och PGA under många år. Saknaden är redan stor”, skriver PGA of Sweden.

”John hade en stor del i många människors liv och golfkarriärer”, skriver Johan Tumba om sin vän i ett personligt inlägg på sociala medier.

”Tack, John, du fick mig att älska golf”, kommenterar en av de många som tagit sina första lektioner av John Cockin.

”En fantastisk människa som visade vägen för nästa generationers pros. Han såg alla, oavsett position, och hade en unik förmåga att skapa en genuint trevlig atmosfär runt omkring sig.”, sammanfattar de svenska instruktörskollegorna.

John Cockin blev 84 år.


Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-05
NyheterGolfsverigeJohn CockinNyheter
Rulla till toppen