Foto: Ullared Flädje GK via Facebook

Golfsverige

Golfklubb lägger ner – tappat för många medlemmar

Tuffa tider gör att Ullared Flädje GK i Halland lägger ner.

Text: Olof Åsgård • 2023-11-02 Uppdaterad 2023-11-02

Ullared Flädje Golfklubb i Falkenbergs kommun lägger ner efter att ha tappat ungefär en femtedel av sina medlemmar, från 590 till 460, rapporterar Golfbranschen.se. 
– Vi hade en olycklig höst förra året. Vi fick dollarspots som vi hade svårt att bemästra. Greenerna var dåliga i september och oktober. Och det blev en dålig, kall vår. Och när vi gick in i 2023 fick vi ett ras på 130 medlemmar. Samtidigt ökar kostnaderna. Vi är ju den minsta klubben i Falkenbergs kommun. Här finns fyra klubbar och konkurrensen är hård mellan klubbarna. Vi kallar det för ett ras för det är ju det det är. Vi trodde först det hade blivit fel i systemet. Det är en sådan sorg. Det är Hallands vackraste bana med utsikt över Ätradalen. Väldigt varierad sträckning med skog och öppen mark, säger klubbens ordförande Marie-Louise Wernersson till Golfbranschen.se.

Klubben har försökt och försöker hitta lösningar framåt. Gekås i Ullared har blivit erbjudna att köpa banan men tackade nej. Klubben äger inte marken och förhandlingar pågår med markägarna för att se om det går att få till en avstyckning så att det blir en fastighet och ett bolag. I så fall skulle Gekås kunna bli en framtida möjlighet ändå.

Ursprungsklubben Flädje GK bildades 1990 och banan öppnade de första sex hålen för spel två år senare (18 hål 1993). Vintern 2005 konverterades klubben till en medlemsägd klubb med spelrätter och i samband med det ändrades klubbens namn till Ullared Flädje GK. Banan är en naturskön park- och ängsbana ritad av Ove Olsson och Kim Sintorn.
Ullared Flädje har under de senaste åren genomfört stora förbättringar av anläggningen, däribland nytt bevattningssystem, nya tees och ny range.
– Vi har investerat i banan och den är i sitt bästa skick nu och ändå räcker det inte, säger Marie-Louise Wernersson till Golfbranschen.se.

Tufft för många klubbar 2023

I färska medlemssiffror från Svenska Golfförbundet står det klart att 62 procent av Sveriges 445 golfklubbar har tappat medlemmar 2023.
– Även om antalet medlemmar har ökat nationellt är det väldigt stora variationer på klubbnivå. Sex av tio golfklubbar har färre medlemmar i år jämfört med 2022. Även klubbarna har ju drabbats av ökade driftskostnader, vilket sammantaget gör att flera klubbar har tufft att få ihop ekonomin, kommenterade Gunnar Håkansson, Generalsekreterare Svenska Golfförbundet, för Svensk Golf tidigare i veckan.

LÄS MER:


Text: Olof Åsgård • 2023-11-02
NyheterGolfsverigeNyheterUllared Flädje GK
Rulla till toppen