Foto: Fagersta GK via Facebook

Uppdaterad 18 september

Golfsverige runt: Svinpesten: Tummen upp för golfspel – men inte utanför gräset

Senaste nytt från golfklubbar och golfbranschen.

Text: Svensk Golf • 2023-04-24 Uppdaterad 2023-09-18

I Golfsverige runt samlar vi små och stora saker som händer på golfklubbar och i golfbranschen. Här får det mesta plats – från nya bunkrar till stora ombyggnationer.

Golfsverige runt uppdateras löpande. De senaste inläggen hittar du i topp. Vi har även delat in artikeln i golfdistrikt där du hittar äldre inlägg och som gör att du enklare kan navigera dig runt och hitta information från dina favoritklubbar och klubbar i närområdet.

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss, berätta och skicka gärna med en nytagen bild!

Senaste inläggen i Golfsverige runt:

18 september, 2023:

Foto: Fagersta GK via Facebook

Svinpesten: Tummen upp för golfspel – men inte utanför gräset

Fagersta Golfklubb fick utstå enorm kritik när den förra lördagen genomförde en golftävling i den smittade zonen där afrikansk svinpest upptäckts.

Vad som räknades som ”etablerad tävlingsarena” var oklart och efter kritiken valde klubben att stänga i väntan på tydligare information från Jordbruksverket. 

Myndigheten upprättade snabbt ett specifikt svar på sin hemsida gällande golfspel: 
”Du får inte lämna själva golfbanan. Det innebär att slår du en boll utanför själva gräset får du inte hämta bollen. Skodon, kläder och utrustning som har använts på golfbanan bör tvättas rent med vatten och borste så de blir rena från all synlig smuts. De ska vara så rena att man kan använda dem inomhus. Var extra noga med sulor på peggade skor och med hjul på vagnar.”

Fagersta GK gjorde därmed inget fel och i samråd med Jordbruksverket öppnade de för spel igen i onsdags förra veckan.

Den som vistas i skogen inom den smittade zonen riskerar att dömas till böter eller fängelse.


13 september, 2023: 

Foto: printbild.se

Kändistätt på Barngolfen 

Den 4 september spelades Barngolfen på Sankt Jörgen Park i Göteborg. Barngolfen är insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus största insamlingsevenemang. Ett stort antal företag, kända profiler och golfproffs samlades för att engagera sig och samla in pengar till barnen på sjukhuset.
Laget Street Studios vann tävlingen i år, med Frölunda HC:s sportchef Kim Martin Hasson i laget.
Kända profiler och golfspelare: Carin Hjalmarsson, Johan Edfors, Magnus Svahlin, Calle Klingberg, Wille Schauman, Andreas Johnson, Anette Norberg, David Fjäll, Viktor Åkerblom, Håkan Thörnström, Jovan Radomir, Kim Martin Hasson, Sandra Carlborg, Magnus Wislander, Marcus Allbäck, Thomas Ravelli, Viktor Stålberg och Joel Lundqvist. 


12 september, 2023:

Foto: Gumbalde Resort via Facebook

Europeisk tourtävling till Gotland

I augusti nästa år kommer Gumbalde Resort på Gotland stå värd en LET Access Series-tävling, undertouren till Ladies European Tour. Det blir första gången som en europeisk tourtävling arrangeras på Gotland. Tävlingen kommer även ingå i nationella touren Ahlsell Nordic Golf Tour.
– Vi är väldigt glada och stolta att få chansen att arrangera denna tävling. Vi gillar verkligen att få arrangera proffstävlingar och speciellt en proffstävling av denna kaliber, säger Staffan Magnusson, golfansvarig på Gumbalde Resort.


Foto: Fagersta GK via Facebook

11 september, 2023:

Höll öppet – fick kritik – stängde

Den afrikanska svinpesten sprids i Västmanland. Fagersta GK ligger inom den avspärrade zonen och höll öppet fram till i söndags. Innan dess hade klubben fått utstå en kritikstorm. 

Nu har klubben stängt i väntan på ytterligare besked från myndigheterna.
– Det är väl alltid gott att vara efterklok, men enligt den information som vi haft tillgänglig så anser jag nog inte att vi har gjort fel, säger klubbens ordförande Joakim Johansson till Expressen. 

Johansson efterlyser tydligare besked om vad som gäller, främst vad som klassas som ”etablerad tävlingsbana”.

Klubben tolkade Jordbruksverkets regler som att det var tillåtet att spela golf. Sen kom kritikstormen.
Jordbruksverket ser över restriktionsbeslutet gällande golfbanan i Fagersta, rapporterar Expressen.

Jordbruksverkets regler säger att det är förbjudet med aktiviteter och sportevenemang ”utanför markerad tomtgräns och utanför etablerad tävlingsbana”. 


6 september, 2023: 

Med en rond på Araslöv Norra satte kompisarna Jonas Nordström och Tomas Åkerberg punkt för sitt projekt att ha spelat samtliga av Skånes totalt 64 18-hålsbanor. Foto: Privat

Kompisarna har spelat Skånes alla 18-hålsbanor

Idén kom ursprungligen från Tomas Åkerberg, som hade börjat samla på skånska golfbanor och sammanställt dessa i ett Excel-ark. När kompisen Jonas Nordström fick ta del av dokumentet för några år sedan började han kryssa i de han spelat och insåg att det faktiskt fanns möjlighet för kompisarna att pricka av allihopa. 
Nordström har 12 i handicap och är medlem på Vasatorps GK. Åkerberg har 14 i handicap och är medlem på Söderåsens GK.
Många av de skånska banorna har de spelat tillsammans och med en rond på Araslöv Norra i augusti satte de punkt för projektet och nu har de spelat alla Skånes 64 18 håls-banor. 
Men de stannar inte där – nästa mål är att bocka av alla i Halland. Där har Tomas Åkerberg fem banor kvar medan Jonas Nordström har åtta banor kvar att spela.
– Vi kanske hinner med en eller ett par banor redan innan det är dags att stänga den här säsongen, och så tar vi resten under nästa säsong, säger Jonas Nordström.


5 september, 2023:

Gjort HIO på hemmaklubbens alla par 3

Klas Lundgren blev medlem i Haverdals GK i Halland när den bildades 1988. 
I lördags blev det HIO på hål 7 med en järnfemma från 164 meter. Med det slaget har Klas Lundgren gjort hole in one på samtliga av Haverdals fyra partreor. 
Förmodligen inte en unik prestation men garanterat en extremt sällsynt sådan.
Stort Grattis och bra jobbat, Klas!


29 augusti, 2023:

Puttbanan har 18 hål med propra vita teekulor och vajande flaggor där längdkontrollen och förmågan att läsa greener ska testas till det yttersta. Bild: Lennart Hyse

De tog medalj i putt-KM på Bro Hof Slott GC:s massiva puttbana

Under helgen höll Bro Hof Slott Golf Club sitt klubbmästerskap i puttning på den massiva puttbanan som sträcker sig över 12 000 kvadratmeter. Denna oas som stod färdig förra året rymmer hela 18 hål och sträcker sig sammanlagt över 325 meter. Tävlingen genomfördes över 72 hål med en kvalgräns efter 36 hål. Efter många puttar stod tre medaljörer slutligen på pallen bland de ursprungliga 28 tävlande.

Den stolta vinnaren av Putting Club Championship 2023 blev Stefan Wallin, som genomförde puttbanan på totalt 158 slag. På andraplatsen fanns Sebastian Lindman, som hade 160 puttar. Bronsmedaljen gick till Jonas Brorsson, som klarade det på 164 slag.

Den utmanande puttbanan består av varierande hål, med avstånd som sträcker sig från tre meter till hela 40 meter. Mellan hål åtta och hål 18 möter spelarna en höjdskillnad på sju till åtta meter. Konceptet för puttbanan är från The Himalayas i St Andrews, och designen bygger på autentiska puttlägen som återfinns på golfbanor.


25 augusti, 2023: 

Foto: Privat

HIO i tisdags, albatross i onsdags

33-årige Markus Brännborn har milt uttryckt haft en bra golfvecka.
I tisdags spelade 10-handicapparen Hässlegårdens GK och på hål 16, par 3 137 meter, tar han upp sin järnnia och slår en perfekt spinnande boll som letar sig ner i hål på ett och karriärens andra HIO var ett faktum. 
Dagen efter spelade Brännborn Wittsjö GK och på hål 9, par 5, så slår han en bra drive och har bara 140 meter kvar. Han tar upp den magiska järnnian. Bollen landar en bit höger om hålet, studs och spinner sedan ner i hål.
Att göra HIO och albatross på två dagar är verkligen en spektakulär bedrift. Grattis gånger två, Markus! 


23 augusti, 2023: 

Foto: Lidingö GK

Lidingö Golfklubb firade 90 år

Lidingö GK bildades 1933 men har Sveriges äldsta 18-hålsbana som stod klar redan 1927. 
I år fyller klubben 90 år och förra veckan hade de en jubileumsvecka som avslutades i lördags med en stor fest och tävling – 120 spelare deltog i Davids Day till minne av klubbens pro mellan åren 1965 och 2015 David Johnstone.
På festen deltog 200 medlemmar och bland talarna var Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

18 augusti, 2023:

Foto: Flommens GK via Facebook

Trist skadegörelse på Flommens GK

Flommens GK i Skåne har vid flera tillfällen haft påhälsning av personer som slår upp stora mängder torv ute på rangen och verkar (sett till torvornas riktning) slå bollar åt alla håll och kanter. Vid senaste besöket hade de även slagit bollar mot svingstudions portar och orsakat stora hål. 

Nu ber klubben sina medlemmar och gäster om hjälp och vill få in tips om vilka personer det kan handla om. 

”Det hade varit skönt att slippa städa efter dem på morgnarna och att slippa inse hur många bollar dom försvinner varje kväll… Tack för hjälpen alla medlemmar.”, skriver klubben på sin Facebook-sida.


18 augusti, 2023: 

Golfklubb överväger att lägga ner nio hål

Hökensås GK i Västergötland har en besvärlig ekonomisk situation och nu föreslår styrelsen att nio hål läggs ner och anläggningen går från 27 till 18 hål. 
Föreningen gick i konkurs 2013 och har haft stora ekonomiska problem även sedan dess. 
Nu har medlemmarna kallats till ett extra årsmöte den 4 september för att besluta i frågan.
Golfbranschen.se har varit i kontakt med klubbens sekreterare Jonas Angshed som inte vill gå in på detaljer innan mötet hålls då han vill att medlemmarna får all information först.


15 augusti, 2023:

14-årige Filip Grave stod för en imponerande träningsrond på Bokskogens Gamla. Foto: Bokskogens GK via Facebook

Junior gick runt Bokskogens Gamla på 57 slag

I helgen spelade 14-årige Filip Grave i ledarboll med Peter Hanson i Bokskogens klubbmästerskap. DPWT-veteranen var bäst   då och vann med sex slags marginal. Grave slutade trea, tio slag efter Hanson. Grave vann pojkklassen med åtta slags marginal. På måndagen var han tillbaka på banan och gick ett träningsvarv från tee 50. Då blev det inofficiellt bankrekord för 14-åringen som gjorde fyra par, resten birdies – 57 slag! 


15 augusti, 2023:

Banrekord för Pelle Edberg på KM

Pelle Edberg vann klubbmästerskapet på Hooks GK för fjärde gången i överlägsen stil. Edberg, som samlat på sig en handfull pallplaceringar på DP World Tour i karriären, slutade 15 under par och var 14 slag före tvåan. Edberg passade även på att sätta nytt banrekord på Skogsbanan med 65 slag. 


7 augusti, 2023:

Säljer mark för 35 miljoner 

Med tiden kommer det att byggas bostäder längs med hålen på Bråvikens GK i Östergötland. Klubben har nyligen sålt mark till A-gruppen och fastighetsutvecklaren räknar med att första spadtaget tas om cirka tio år. Golfklubben får 35 miljoner kronor för markaffären men summan är inte definitiv utan kan ändras beroende på hur många bostäder som byggs. 

För pengarna planerar klubben bland annat att:
– amortera banklån
– renovera klubbhus och restaurang
– diverse uppdateringar av banorna med bland annat ett par nya dammar 
– studio och inomhushall
– nya toaletter på banan
– elbelyst korthålsbana


Klicka på golfdistrikten för fler inlägg:BLEKINGE

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


BOHUSLÄN-DAL

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


DALARNA

Nyheter:

16 juni, 2023:

Marc Olsson, 95, har spelat golf i 67 år

Marc Olsson, Rättviks Golfklubb, började spela golf 1956. 67 år senare är 95-åringen bland de äldsta golfspelarna i Sverige.
– Det är nog så, säger han till Hans Bloom i en artikel publicerad på Rättviks GK:s hemsida.

Marc Olsson bor i centrala Falun och åker ofta till Rättvik för att träna och spela.
– Jag trivs i Siljansbygden och Rättviks. Passar ofta på att äta lunch och träffa andra att prata med när jag åker hit. Fast numera tar det lite längre tid för kroppen att komma igång. Och gåendet på banan är svårare. Får se om det blir nåt tävlande i år. I så fall måste jag åka bil.

Marc Olsson är ursprungligen från Vikmanshyttan och var nyutbildad jurist och satt ting i Mariestad då han började med golf.
– På den tiden köpte man inte golfset utan en klubba i taget. Vi var några på jobbet som åkte till Billingens Golfklubbs 9-hålsbana.

Marc Olsson åkte sedan till USA för att studera engelska. När han återkom till Sverige blev han skattejurist hos Länsstyrelsen Värmland i Karlstad där nybildade Karlstads GK höll till på en liten bana vid gamla flygfältet och 1959 togs en ny 9-hålsbana i bruk. Han blev sekreterare i klubben och när han flyttade till Göteborg 1972 för jobb vid Kammarrätten, förärades han av Karlstads GK med livstids fri greenfee.

Under tiden som medlem i Delsjö GK i Göteborg blev det mycket golf.
– Jag spelade i stort sett året om och som lägst var jag nere på handicap 6.

När Marc Olsson 1980 utsågs till lagman vid dåvarande Länsrätten i Kopparbergs län gick flyttlasset till Falun. Han gick sedermera med i Rättviks Golfklubb och det har han aldrig ångrat.
– Klubben har genom alla år hållit ett gott kamratskap. Här finns inget snobberi och översitteri, säger Marc Olsson.

Han har inte några planer på att sluta spela golf.
– Fast nu tar jag ett år i taget.


29 maj, 2023:

Lägger konstgräs på alla greener

Svanskogens Golfklubb i Grängesberg, Dalarna, har byggt om alla nio greener med konstgräs.
Pay-and-play-banan ligger i ett skogsområde och har anlagts på slig från en närliggande malmgruva. Slig påminner om finkornig sand och eftersom jordhalten är låg torkar gräset lätt i materialet.
– Anledningen till att vi bestämt oss för konstgräs är att banan här är byggd på slig från gruvan. Gräset växer inte som det ska. Vi har haft ett elände och tappat nästan 1 000 greenfeespelare, säger Ulf Bäcker till lokalti.se
1 500 kvadratmeter puttyta och 1 000 kvadratmeter foregreen har anlagts och ombyggnationen finansieras genom ett lån på 2 375 000 kronor som Ludvika kommun gått i borgen för.
Svanskogen har drygt 200 medlemmar och sedan i lördags är alla nya greener igång och klubben tror att konstgräset kommer locka fler besökare och medlemmar.
Nu slipper man även lägga tid och vatten på greenerna och kan istället fokusera på övriga spelytor.

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


GOTLAND

Nyheter:

12 maj, 2023: 

Försvarsmakten tar över golfbana

Suderbys Golf på Gotland är en pay-and-play-bana med 12 hål. Banan ligger strax söder om Visby och öppnade 2004. 
2008 lades banan i stort sett ner när ägaren inte kom överens med TopTee som drev anläggningen. 2011 fick Suderbys nytt liv när golfpron Carl Johan Bernce tog över.
– När jag kom fanns inga fairways, 19 bunkrar var helt igenväxta. Gräset på greenerna var lika högt som på fairway. Vi skapade nya linjer och la i ny sand, säger Bernce till Golfbranschen.se

Suderbys Golf har lockat mellan 2 000 och 3 000 gästspelare per säsong men har inte varit en medlemsklubb.
– Om jag berättade vad jag har för driftsbudget skulle alla i branschen skratta. Men det går att hålla en bana i tillräckligt bra kondition för att gemene man ändå ska gilla det.

Vid årskiftet är Suderbys ett minne blott och Försvarsmakten tar över marken. 
– Min 13-åriga era är över… Men jag får vara tacksam för den tid jag fick. Det finns ett litet hopp att jag kan köra vidare ett år till men vi får se, säger Bernce till Golfbranschen.

Vad marken ska användas till är oklart. Bernce har hört allt från grusplan till uppställning av förråd. 

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


GÄSTRIKE-HÄLSINGE

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


GÖTEBORG

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

5 maj, 2023:

Nya ägare tar över niohålare – siktar på att bygga ut

Backa Säteri Golf i Nödinge utanför Kungälv har fått nya ägare. Tony Lindskog och Linda Hägglund tar över driften av anläggningen. På sikt vill de se om det går att utöka den vackra niohålsbanan till 18 hål.
– Samtidigt vet jag att många medlemmar är nöjda med nio hål, men det kanske går att få till två niohålsslingor, säger Tony Lindskog till Alekuriren.
Lindskog äger redan fastigheten Backa Säteri som han tog över i juni förra året, via sitt byggföretag Complett Byggen AB.
– Jag hade tittat på huset i många år. Det var synd att det stod tomt och jag försökte köpa fastigheten i flera år. Till slut hittade vi en lösning.
Att sköta golfbana är nytt för Lindskog och Hägglund.
– Det är en vetenskap att få till en fin golfbana och där behöver vi skaffa oss kunskap. I nuläget är det klart att två hål kommer att försvinna från banan. Därför behöver vi bygga två ersättningshål och en ny range. Vi vet inte när det blir, men föreningen har fått klartecken att arrendera mark på andra sidan Bräckans väg, säger Lindskog till Alekuriren.


24 april, 2023:

Mycket på gång på Torslanda GK

Torslanda GK genomgår en stor ombyggnation som beräknas vara helt klar nästa år. Bygget är i full gång och varje dag sker framsteg. I år blev nya träningsområdet klart och göteborgsklubben har fått tillstånd att anlägga fyra nya ”salamanderdammar.”

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


HALLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

25 april, 2023:

Före:

Efter:

Ö-greenens förvandling

Vinbergs GK utanför Falkenberg har gjort ett par större renoveringar under vintern och våren. Hål 6 har fått fem nya bunkrar som testar spelarna men också kommer fungera som välbehövliga siktmärken på det krängande par 5-hålet.
På hål 5 sträcker greenen ut sig som en halvö i banans största damm. Tidigare har greenområdet hållit en relativt anonym profil i dammen med mycket växtlighet. Nu har ett enormt röjningsarbete genomförts och greenen har fått ett visuellt lyft. Det har även byggts en kanal genom fairway, cirka 30 meter från green.


27 mars, 2023:

Ny krögare till Falkenberg

Falkenbergs Golfklubb har under en tid varit utan restaurang men har nu gjort klart med en ny krögare. Shadi Sharit, som driver en populär lunchrestaurang i Falkenberg, startar upp golfrestaurangen HIO under våren.
– Vi kommer att fokusera på svensk husmanskost samt även med europeiska inslag. Utöver det kommer vi ha en varierad bistromeny med olika alternativ av kött/fisk och vegetariska rätter kompletterat med sallader, pizza med fina råvaror och så klart våra egna hamburgare. Detkommer även finnas alternativ till de yngre gästerna som vi vet är populära på golfrestauranger, säger Shadi Sharit. 


15 mars, 2023:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


JÄMTLAND-HÄRJEDALEN

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


MEDELPAD

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


NORR- & VÄSTERBOTTEN

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

27 mars, 2023:

Överklagan försenar ombyggnation

Norrbottniabanan är en järnväg som planeras att byggas mellan Umeå och Luleå. Den planerade dragningen går över Robertsfors GK. Intrånget medför att banan behöver anpassas genom ombyggnation. I juni skrevs ett avtal mellan kommunen och Trafikverket som innebär att kommunen får drygt 19 miljoner för att bygga om golfbanan (som utgår ifall Trafikverkets plan fastställs). Men nu skjuts ombyggnationen upp eftersom järnvägsplanen har överklagats.
Spelet framöver kommer inte påverkas av förseningen och klubben har sedan tidigare blivit lovad att nio hål alltid ska vara öppna under hela byggtiden. 


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


SKÅNE

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

15 augusti, 2023:

14-årige Filip Grave stod för en imponerande träningsrond på Bokskogens Gamla. Foto: Bokskogens GK via Facebook

Junior gick runt Bokskogens Gamla på 57 slag

I helgen spelade 14-årige Filip Grave i ledarboll med Peter Hanson i Bokskogens klubbmästerskap. DPWT-veteranen var bäst   då och vann med sex slags marginal. Grave slutade trea, tio slag efter Hanson. Grave vann pojkklassen med åtta slags marginal. På måndagen var han tillbaka på banan och gick ett träningsvarv från tee 50. Då blev det inofficiellt bankrekord för 14-åringen som gjorde fyra par, resten birdies – 57 slag! 


20 juli, 2023: 

Säljer ”närproducerad” honung i shopen

I våras byggde Hylliekrokens Golfcenter i Limhamn, Malmö, tre stycken bihotell på anläggningen. Nu har det gett resultat och den första ”härproducerade” honungen har anlänt till butiken. 

– Bina producerar inte bara en massa honung utan hjälper också till att pollinera växter som vi har i närheten, säger Magnus Göransson på Hylliekrokens Golfcenter.

Att hålla bin på golfbanor uppmuntras av styrande golforgan som en del i att berika den biologiska mångfalden.


29 juni, 2023:

Ska spela golf i 24 timmar

Välgörenhetsprojektet ”En Tia Till Barnen” har sedan starten för några år sedan utfört extrema utmaningar i syfte att samla in pengar till barn och ungdomar. Tidigare har det cyklats, paddlats och åkts rullstol långa sträckor. I år är det 24 timmar golf på Mölle GK som gäller.
– Vi driver vårt projekt ideellt och jobbar under insamlingsstiftelsen ”Ellas Hjältar”. De två första åren tog vi oss från Stockholm ner till Ängelholm med hjälp av cykel, rullstol och kajak. Vi har samlat ihop cirka 400 000 kronor. I år antar vi utmaningen att spela golf 24 timmar i streck på Mölle GK och vi samlar in pengar för att jobba mot mental ohälsa och hemmasittande barn och ungdomar, säger Pontus Becker, arrangör och utövare för ”En Tia Till Barnen”.


22 juni, 2023:

Siktar på att få 150 ungdomar att börja spela golf

Ängelsholms GK gör en storsatsning i sommar tillsammans med MunkaGrodden AB, Drivkraft och Stiftelsen Gripen. Projektet Aktiv Unga syftar till att locka ungdomar mellan 12 och 17 år till golfen. Detta görs med att erbjuda fritt Grönt Kort, fritt fullvärdigt medlemskap i ett år samt fri tillgång till utrustning som lånas ut till deltagarna under utbildningen.
– Vi vill nå ungdomar som i vanliga fall inte kommer i kontakt med golfen. Sen vill vi ta bort allt som kan hindra att man börjar med golf. På lång sikt vill vi se en föryngring av klubben, en större blandning av ungdomar från hela samhället och förhoppningsvis en härlig blandning av tjejer och killar, säger Fredrik Karlsson, klubbchef Ängelholms GK.

Klubben har köpt in 30 golfset med bag som ungdomarna kommer att få låna under utbildningen. Sedan kommer klubborna finnas på klubben och alla som vill spela får låna dessa utan kostnad och de kommer att finnas tillgängliga så länge de håller.
– Vi kommer att köra det här projektet i 3 år. Vår förhoppning är att 150 ungdomar har hittat till golfen efter det, säger Karlsson.

Pro på Ängelholms GK är Golfskolans Robert Löfqvist:


1 juni, 2023:

Han blev årets klubbchef

GAF – Golf Management Sverige, har utsett Patrik Brorsson, Landskrona GK, till årets klubbchef 2022.

Motiveringen:

Ansvar, tillit och nytänkande är nyckelord i den utveckling som lyft både organisation och anläggning. Projekten har varit många, investeringarna omfattande.
Resultatet är en dokumenterat uppskattad golfanläggning.
Årets klubbchef 2022 tror på kraften i ansvarstagande medarbetare. Han coachar hellre än kontrollerar. Den underliggande filosofin är att medarbetare växer genom ansvar och det utvecklar även golfklubbens verksamhet. Utvecklingen varit slående: Klubbhus, restaurang, organisation, service, bankvalitet och övningsområde har fått ett lyft. Ett lyft fick även betygen från medlemmar och gäster – en framgång som är vävd av en konsekvent och effektiv kommunikationsstrategi.
Årets klubbchef 2022 är Patrik Brorsson på Landskrona Golfklubb.

Club Manager of the Year

2011: Annica Lundström, Örebro City Golf & Country Club
2012: Göran Tyrsing, Ringenäs Golfklubb
2013: Thomas Ahlberg, Bokskogens Golfklubb
2014: Unni Ekenberg, Skinnarebo Golf & Country Club
2015: Lars Östman, Sotenäs Golfklubb
2016: Karolina Bohlin, Forsgårdens Golfklubb
2017: Stefan Leskinen, Lindesbergs Golfklubb
2018: Per Simonsson, A6 Golfklubb
2019: Christian Jakobsson, Halmstad Golfklubb
2020: Kajsa Burden, Mjölkeröds Golfklubb
2021: Andreas Ljunggren, Österåkers Golfklubb
2022: Patrik Brorsson, Landskrona Golfklubb


16 maj, 2023: 

Discgolf flyttar in på golfklubb

Den 18 juni invigs Romele Disc Golf Arena i direkt anknytning till Romeleåsens GK i Skåne.
– Såvitt vi och discgolfarna vet är detta det första samarbetet mellan discgolf och ”riktig golf” på denna nivån. Vi får tillsammans en anläggning med en bred målgrupp där vi kan erbjuda vanlig golf, discgolf och footgolf på samma anläggning. Discgolfen får tillgång till vår infrastruktur med restaurang och shop och vi får fler gäster till vårt område, säger Mats Berggren, ordförande Romeleåsens GK. 

Romele Disc Golf Arena kommer ha fyra banor – en mästerskapsbana med ambitioner att rankas bland toppbanorna i världen, en parabana för funktionshindrade, en äventyrsbana och en naturbana. På sikt kommer även en nattbana finnas med 18 upplysta hål.

Discgolfanläggningen arrenderar mark av golfklubben och vintertid är tanken att en discgolfbana ska läggas ut på en del av riktiga golfbanan.
– Vilket kan ge intäkter och året-runt-verksamhet på en golfbana som annars är oanvänd, säger Berggren. 


28 april, 2023: 

”Sveriges vackraste tee” har byggts om

Mölle GK på Kullahalvön i nordvästra Skåne har många vackra golfhål. Gul tee på hål 8 har av många kallats för Sveriges vackraste tee med imponerande havsutsikt.
– Vi är partiska och uttalar oss inte om det är sant eller ej men vi kan definitivt hålla med om att utsikten är magnifik, säger Ulf Jerlebo, klubbchef Mölle GK. 

Till i år har åttans tee byggts om och för att göra det enklare för långtslående har en siktpinne satts upp så att förstagångsbesökare vet vart de ska ta vägen.
Vidare har nio bunkrar lagts igen på banan, vissa för att göra banan roligare att spela, andra för att ingen varken såg dem eller låg i dem särskilt ofta. Mölle GK:s uppdateringar sker i samråd med designkonsulten och tv-kommentatorn Magnus Sunesson.


26 april, 2023:

1 000 kvadratmeter puttinggreen

Båstad GK genomför en stor ombyggnad av puttinggreenen utanför shopen. Den nya greenen har blivit planare och större och medlemmar och gäster kommer kunna putta sig runt på drygt 1 000 kvadratmeter. 


20 april, 2023:

Om bygglovet godkänns kommer Falsterbo Golfklubb bygga om klubbhuset för 60 miljoner kronor.

Falsterbo bygger om klubbhuset

98,5 procent av medlemmarna röstade ja på ett extra årsmöte förra veckan. Länsstyrelsen har sedan tidigare givit tummen upp. Nu återstår ett godkännande på bygglovet av byggnadsnämnden.
– Förhoppningsvis ska detta vara en formsak då Länsstyrelsen har godkänt projektet, säger Jan Ekblom, Klubbchef Falsterbo GK.

Om det blir positiva besked från byggnadsnämnden så stängs det anrika klubbhuset från 1914 i september och en stor renovering drar igång. Kostnaden beräknas bli 60 miljoner kronor där klubben står för hälften och den andra hälften betalas via anonyma donationer.
De delar av Falsterbos nuvarande klubbhus som har ett kulturellt värde kommer att bevaras. Bygget beräknas vara klart våren 2025.


20 april, 2023:

RUFF flyttar in på Barsebäck

Barsebäck Resort och RUFF har gått samman och skapat RUFF Bar med simulatorgolf, mat och dryck för att kunna erbjuda golf på anläggningen året runt. RUFF Bar på Barsebäck har fyra TrackMan 4-simulatorer. 

– Vi älskar golf och vill kunna erbjuda våra gäster så mycket golf det bara går. Det blir ett superkul komplement i vårt erbjudande och en aktivitet där våra gäster kan samlas, äta och dricka gott, men framför allt spela ännu mer golf, säger Michael Lundin, VD på Barsebäck Resort.


19 april, 2023:


11 april, 2023:


27 mars, 2023:

Barsebäck klara men smider nya planer

Fastighetsbolaget Ernst Rosén köpte den klassiska anläggningen i slutet av 2019. Sedan dess har mycket arbete gjorts på banorna och på hotellet. Banorna har bytt namn till Ocean Course och Pine Course och främsta åtgärden har varit att 43 000 träd har gallrats bort. 
Men Barsebäck Resort är inte nöjda utan kommer initiera en ny femårsplan. Exakt vad som kan komma att ske är oklart men vd:n Michael Lundin, som tillträdde i augusti ger uttryck för att avslutningshålen kan komma att påverkas.
– Exempelvis så tycker jag kanske inte att avslutningshålen på banan är riktigt så ”breathtaking” som man önskar, säger han till golfbranschen.se

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


SMÅLAND

Nyheter:

15 augusti, 2023:

Banrekord för Pelle Edberg på KM

Pelle Edberg vann klubbmästerskapet på Hooks GK för fjärde gången i överlägsen stil. Edberg, som samlat på sig en handfull pallplaceringar på DP World Tour i karriären, slutade 15 under par och var 14 slag före tvåan. Edberg passade även på att sätta nytt banrekord på Skogsbanan med 65 slag. 


10 juli, 2023:

Oskarshamn utökar och bygger om klubbhuset

Oskarshamns Golfklubb fortsätter att utveckla sin anläggning. Ett successivt långsiktigt arbete har pågått med 18-hålsbanan sedan år 2016. Detta tillsammans med arkiktekten Pierre Fulke som skapat en ny bansträckning med bland annat fyra nya golfhål, flera nya greenområden, en träningsstudio och palissadsmyckade dammar.

Nu står klubbhusområdet i fokus.

I takt med att banan blivit allt med populär bland medlemmar och gäster har behovet att ett större klubbhus ökat.

– Framför allt behöver personalen större ytor för sitt arbete, berättar klubbchefen Hans Karlsson.

– Det handlar om en om- och tillbyggnad. En del av dem ursprungliga byggnaden kommer att finnas kvar med kök och omklädningsrum. På en ny yta på 200 kvadratmeter bygger vi matsal, lounge, shop och personalutrymmen. Vi vill skapa en modern ladhusbyggnad som lyfter hela känslan vid entrén till klubben. Utanför finns plats för en ny uteterrass med härlig utsikt ner mot de nya greenområdena på hål 9 och 18.

Rivningsarbetet beräknas starta i början av september. En redan efterlängtad öppning och invigning kan planeras till april 2024.

– Restaurangen kommer att ha öppet säsongen ut. Självklart kommer arbetet att märkas, men självklart kommer spelet att pågå som vanligt ute på banan. Vi kommer att ha en provisorisk shop och reception under hösten, berättar Hans Karlsson.

Oskarshamns GK fick 2022 utnämningen “Sveriges nöjdaste medlemmar”, enligt “Players 1st”. När klubbhuset står färdigt lär det finnas möjligheter till ökad uppmärksamhet i olika undersökningar.


22 maj, 2023: 

Bjuder in andra idrottslag till golfbanan

Hooks Golfklubb i Småland har anammat ett nytt grepp för att introducera unga för golf. 
Att skolklasser besöker golfklubbar är relativt vanligt. På Hooks GK har man valt att bjuda in ungdomslag från andra idrotter. Hittills har de haft innebandy- och handbollslag på besök som fått slå på rangen, puttat och fått en avslutande middag i restaurangen.
– Till skillnad mot att exempelvis bjuda in en skolklass så har alla i ett idrottslag redan ett sportintresse och tröskeln till glädje och stimulans har upplevts som kortare. Vilken effekt vi får på projektet återstår att se men vi upplever att alla som har varit här än så länge har haft en väldigt rolig stund och vi är väldigt nöjda över att ha fått introducera golfen för första gången till många barn och ungdomar, säger Niklas Blom, Idrotts- och Junioransvarig Hooks GK. 

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


STOCKHOLM

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

29 juni, 2023:

Ahlsell Flag 100, en flaggtävling över 100 hål. Arkivbild: Göran Söderqvist

100 hål igen på Stockholms GK

Flaggtävlingen Ahlsell Flag 100 spelas för tredje gången den 29 juni på Stockholms GK. Det handlar om ”ultragolf” där deltagarna spelar 100 hål på en dag. Starten går klockan 03.30 och tävlingsledningen beräknar att målgången blir cirka 21.00. För att lyckas behöver rondtiderna hållas under tre timmar, vilket inte varit något problem de två första upplagorna. 

Idén föddes i bastun på Stockholms GK och tävlingen har blivit en succé.
– Vi ville testa hur många hål man både hinner och orkar spela under ett dygn. Upplevelsen blev mindre extrem än förväntat, kroppen anpassade sig bra till det höga speltempot, säger Tobias Hindersson.
– Av fyrtio startande första året kom trettionio i mål, och de flesta spelade betydligt bättre golf än de hade förväntat sig och framför allt var de glada och nöjda och ville göra det igen, säger Johan Stille.

I år medverkar bland andra Caroline Blixt, PGA Tour-spelaren Jonas Blixts syster. 
– Jag är laddad och ser fram emot utmaningen, säger Caroline Blixt. 

Årets startfält finns även tävlingens första internationella deltagare – 61-årige italienaren Marcello Labor. Han är pilot från Rom som fick höra talas om den ”galna” tävlingen när han kom till Sverige. Några klubbor har han dock inte med sig så han fick hyra.   

Fakta ultragolf Ahlsell Flag 100

Spelform: Flaggolf 100 hål
Antal slag: Exakt handicap + banans par *5,55
Starttid: 03.30
Målgång: Cirka 21.00
Handicapgräns: 14,0


16 juni, 2023:

Hickorygolf i världsklass på Bro-Bålsta GK

Två svenska världsmästare finns med i startfältet i golftävlingen Bro-Bålsta Hickory Open den 18 juni. De är Olle Widegren, Stockholms Golfklubb, som vann World Hickory Open i Skottland både 2022 och 2019 samt Johan Moberg, Norrköping Söderköping Golfklubb, som vann 2018.

I Bro-Bålsta Hickory Open spelar deltagarna med golfklubbor med träskaft från tiden fram till 1930.

– Hickorygolfen har utvecklats starkt under de senaste åren samtidigt som modern golf har blivit allt mer mekanisk och styrd av extrema material. Det som spelarna söker i hickorygolfen är däremot ett spel som belönar känsla och improvisation – golf som en konstform, meddelar tävlingsansvariga Patric Andersson och Gunnar Gradin vid Hickorykommittén vid Bro-Bålsta GK i ett pressmeddelande.

Sverige är en av hickorygolfens ledande nationer med mästare som Widegren och Moberg. Sverige arrangerar också några av världens största tävlingar, däribland Bro-Bålsta Hickory Open som har spelats sedan 2007.
Årets startfält är det starkaste hittills i mästerskapet och arrangörerna tror att det finns en god chans att hickoryrekordet på 71 slag (två under par) ryker.

Hickorygolfarrangemanget på Bro-Bålsta GK börjar redan på lördag den 17 juni med lagtävlingen Stig-Helmer Competition, där före detta europatourspelaren Per Andersson deltar.


1 maj, 2023:

Problemgreen får hjälp

Wäsby GK norr om Stockholm har gjort om greenområdet på hål 15, par 5. Greenen har varit ett problem under en längre tid då den fått ta emot stora mängder vatten från skogen intill. Grästillväxten har lidit och haft svårt att komma igång tidigt på säsongen, främst i framkanten av green. Försök att leda undan vattnet och erbjuda greenen mer soltid har gjorts i omgångar men problemet har inte försvunnit helt.
I vinter tog därför klubben ett större grepp genom att röja hela högersidan om green. En bunker samt dräneringsförstörande träd har tagits bort och vattnet från skogen ska nu hejdas och ledas undan innan den når green. Vägen mellan green och nästa tee har samtidigt flyttats för att undvika komprimerande fotramp i närheten av green.  
Även teeområdet på samma hål har förbättras för att erbjuda en tydligare vy vid utslaget och minska bolletning. 


27 april, 2023:

Vann pris för bästa skidspår

På Saltsjöbadens Golfklubb i Stockholm dras det upp skidspår varje vinter. Sista spårningen gjordes för en dryg månad sedan och nu har skidspåren smält och golfbanan öppnat.
Förra veckan fick Saltsjöbadens Skidarena ”Stora Skidspårspriset 2023” av Svenska Skidförbundet.
Ur motiveringen: ”Trots dåliga väderförutsättningar i Stockholm den här vintern så har Saltsjöbadens Skidarena lyckats leverera skidspår och värdskap i toppklass.”

– Det här visar att golfbanor kan vara något annat än bara golf. Vi som klubb ska inte ta på oss mycket av äran, spåren ligger på banan men sköts av ideella krafter, säger Robert Karlsson, vd Saltsjöbadens Golfklubb. 


26 april, 2023: 

Golf dygnet runt

Bro-Bålsta GK, nordväst om Stockholm har installerat Toptracer Range. Tekniken gör att du får nyttig bolldata i din träning. Alla data från träningen sparas på ditt konto i Toptracers app. Du ser bollflykten på skärmen vid mattan och du kan göra olika tester och utmaningar under träningen. 
Bro-Bålsta har även byggt ett väderskydd med belysning som gör att du kan träna när som helst på dygnet. Belysningen tänds med en knapp och går på timer i 20 minuter. Toptracer Range finns på runt 20 platser i Sverige. 

Även Kungl. Drottningholms GK har nyligen installerat ny teknologi på rangen – TrackMan Range – som invigdes den 7 april.


24 april, 2023:

Foto: Benestam Golf Course Design via Facebook

Viksjö lyfts med nya bunkrar

Viksjö GK, nordväst om Stockholm har tagit hjälp av Benestam Golf Course Design för att lyfta banan med nya bunkrar. Den moderna tekniken capillary contcrete används vid byggandet och de nya bunkrarna är bättre strategiskt placerade.


13 mars, 2023:


10 mars, 2023:


10 mars, 2023:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


SÖDERMANLAND

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


UPPLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

6 juni, 2023:

20 april, 2023:

Kända personer ger namn åt hålen

Upsala GK öppnar 18-hålsbanan för säsongen den 28 april. Banan totalrenoverades 2007–2010 och stod värd för Dam-EM 2020, Klubblag-SM herrar 2021 och 2022. I samband med säsongsöppningen presenteras en nyhet där kända personer med anknytning till Uppsala och vetenskapen fått ge namn åt hålen, exempelvis Svante Pääbo (hål 3) efter svenske genetikern och nobelpristagaren. Samtidigt får bunkrar och pliktområden vetenskapliga namn. Bunkern på Svante Pääbo döps till Neandertalaren. Och på Greta Arwidsson (hål 14) efter den svenska arkeologen, gäller det att pricka green mellan Sarkofagen och Mumien.

– Uppsala är en stad med starka akademiska traditioner och med koppling till vetenskap och forskning. I Uppsalas äldsta golfklubb har vi ökat profileringen av vår förstklassiga 18-hålsbana och fått den att knyta an till stadens vetenskapliga karaktär, säger Anders Kylesten, ordförande Upsala GK.


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


VÄRMLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

27 april, 2023:

Foto: Årjängs GK via Facebook

Rustar rangen

Årjängs GK i Värmland har asfalterat utslagsplatserna på rangen. Flera platser var i behov av att säkras mot tjälskott.

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


VÄSTERGÖTLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

28 juni, 2023: 

Bygger 22 nya ställplatser

Vara-Bjertorp GK i Västergötland anlägger 22 nya ställplatser som ska stå klara den 1 juli. Med de nya platserna ihop med reservplatser kan klubben ta emot 30 boende samtidigt. 
Alla platser har tillgång till el och mellan dem är det gräsunderlag. Platserna kan förbokas via klubbens hemsida. På sikt är förhoppningen att kunna anlägga en latrintömning för husbilar.
Vara-Bjertorp GK är inne i en satsningsperiod där ny range, svingstudio och tillgänglighetsanpassat omklädningsrum också står på att göra-listan.  


27 juni, 2023:

27 juni, 2023:

Tvingas ta bort bryggor

Efter många turer i miljö- och byggnämnden samt länsstyrelsen står det nu klart att Åsundsholm G&CC i Västergötland måste ta bort de renoveringar som gjorts vid en pir och bryggor vid sjön Åsunden i närheten av golfbanan.

Miljö- och byggnämnden förelägger Åsundsholm Herrgård AB att: 

  • Riva och ta bort de bryggor som ligger i vattnet och vid strandkanten.
  • Ta bort betongplattan som placerats på den befintliga stenpiren.
  • Forsla bort det stenmaterial som lagts ut i anslutning till betongplattan.

Åtgärderna ska vara utförda senast åtta månader efter det att beslutet har vunnit laga kraft.

Anläggningen ämnar att överklaga beslutet.
– Det är tråkigt att vi hamnat där vi hamnat. Vi har försökt göra rätt och riktigt hela vägen men ändå hamnar vi i ett läge där vi utfört tillgänglighetsanpassning och förbättringsarbete som kommer allmänheten och turismen till nytta. Föreläggandet kommer att överklagas. Det har legat bryggor på platsen i olika utformning i närmare 100 år, det vill säga långt innan strandskyddslagen trädde i kraft. När vi tog över anläggningen 2021 var befintliga bryggor i mycket dåligt skick. Av denna anledning frågade vi dåvarande stadsarkitekten om lov att renovera pir och brygga, vilket vi fick till svar att det var OK. Renoveringen anmäldes vilket skapade ett tillsynsärende kring pir och brygga med slutsats att åtgärderna krävde bygglov vilket även kommunen utfärdat i efterhand, säger André Kjellberg, klubbchef i Åsundsholm Golf and Country club till Ulricehamns Tidning. 


2 maj, 2023: 

Golfklubb besöker skolor

Åsundsholm G&CC i Västergötland vill vända den nedåtgående trenden på juniorsidan och testar ett nytt grepp. Den senaste tiden har klubben besökt en handfull skolor i närområdet för att väcka intresse för sporten.
– Detta är ett grepp vi testar för första gången. Anledningen till det är för att vi vill komma ut och låta elever prova på golf. Sporten når kanske inte barn och unga som inte har någon förälder eller bekant som redan spelar golf. Därför vill vi ge fler möjligheten att prova på, säger Andre Kjellberg, klubbchef Åsundsholm G&CC till Ulricehamns Tidning.

När golfklubben kommer på besök får barnen prova på fulla slag från matta, hippa och putta.


20 april, 2023:


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


VÄSTMANLAND

Nyheter:

16 juni, 2023:

TrackMan Range till Skerike GK

Skerike GK i Västerås har installerat TrackMan på rangen. Nio monitorer samt möjlighet att använda systemet genom en mobilapplikation på resterande slagplatser.


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


ÅNGERMANLAND

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


ÖREBRO

Nyheter:

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!


ÖSTERGÖTLAND

Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!

Nyheter:

7 augusti, 2023:

Säljer mark för 35 miljoner 

Med tiden kommer det att byggas bostäder längs med hålen på Bråvikens GK i Östergötland. Klubben har nyligen sålt mark till A-gruppen och fastighetsutvecklaren räknar med att första spadtaget tas om cirka tio år. Golfklubben får 35 miljoner kronor för markaffären men summan är inte definitiv utan kan ändras beroende på hur många bostäder som byggs. 

För pengarna planerar klubben bland annat att:
– amortera banklån
– renovera klubbhus och restaurang
– diverse uppdateringar av banorna med bland annat ett par nya dammar 
– studio och inomhushall
– nya toaletter på banan
– elbelyst korthålsbana


19 juni, 2023:

Arkivbild: Johan Sundqvist

Ingen strejk på golfbanor

Förhandlingarna hade strandat och Kommunal varslade om strejk för personal på tolv golfbanor, där de flesta drivs som aktiebolag.
Parterna var inte överens om lägstalönerna och enligt Kommunal vägrade Gröna arbetsgivare att höja avtalens lägstalöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad.
Strejken skulle ha inletts den 20 juni men nu har parterna nått en överenskommelse och Kommunal har accepterat medlarnas bud och nya kollektivavtal kommer tecknas med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare gällande anställda på golfbanor.
Kommunals varsel backades av LO-förbunden som var villiga att lägga sympativarsel av princip, vilket nu inte behövs eftersom parterna är överens.

De golfbanor som skulle ha påverkats av strejken var: Ekerum, Landeryd, PGA National (The National), Mosjö (Örebro City Golf), Kind, Bollnäs, Vinberg, Skinnarebo, Öjestrand, Sundsvall, Timrå, Robertsfors.

Avtal Golfbanor

Första året höjs avtalets samtliga lägstlöner för vuxna med 1 350 kr. Det totala värdet av löneökningarna är 4,1 procent första avtalsåret. Andra avtalsåret ökar lönerna med 3,3 procent plus en låglönesatsning enligt märket. Löneökningarna gäller från och med den 1 maj 2023 och 1 maj 2024.


14 juni, 2023:

Arkivbild: Johan Sundqvist

Strejkvarsel hotar stora proffstävlingar

Om en vecka kan personal på 12 svenska golfklubbar gå ut i strejk. Kommunal har varslat om strejk från och med den 20 juni för avtalsområdena Golfbanor och Trädgårdsodling. Detta efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare strandat. 

Parterna är inte överens om lägstalönerna. Enligt Kommunal vägrar Gröna arbetsgivare att höja avtalens lägstalöner enligt det märke som gäller på svensk arbetsmarknad. 
– Det är vårdslöst och helt oacceptabelt. Men vi kommer alltid stå på medlemmarnas sida, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

Gröna arbetsgivare håller inte med.
– Detta är ytterst bekymmersamt, vi har hela tiden varit beredda att diskutera olika lösningar för att hålla oss inom kostnadsmärket på totalt 7,4 procent. Tyvärr har Kommunal inte samma syn på märkets normerande roll, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Den 28 juni spelas MoreGolf Mastercard Tour-tävlingen PGA Championship Landeryd Masters. Värdklubben Landeryd är en av de tolv klubbarna som skulle omfattas av strejken.
– Har vi ingen personal kan vi såklart inte arrangera tävlingen. Det är den ena delen. Den andra är ju att vi inte kan erbjuda våra medlemmar och gäster spel på banorna om anläggningen måste stänga. Det skulle få stora konsekvenser och bli ett jättehårt slag rent ekonomiskt, säger Björn Sturehed, vd Landeryds GK till Östgöta Correnspondenten.

Han känner ingen direkt oro.
– Det gör jag egentligen inte, och det är inte därför att jag negligerar detta. Jag försöker att inte oroa mig i onödan utan istället fokusera på att förbereda mig och göra det bästa möjliga av situationen, säger Sturehed.

31 augusti till 3 september står Landeryd även värd för Challenge Tour-tävlingen Indoor Golf Group Challenge.

Personal som skulle omfattas av strejken är i stort sett alla roller som arbetar med banskötseln på golfbanorna – Banchefer, Course Managers, banskötare, greenkeepers, head greenkeepers och verkstadschefer. 


20 april, 2023:


Händer det något på din hemmaklubb? Mejla oss gärna så uppdaterar vi!Text: Svensk Golf • 2023-04-24
NyheterGolfsverigeNyheter
Scroll to Top