Hemma hos Niklas Wike i Örebro går det att spela Augusta National GC i miniatyr. Foto: Privat

Golfsverige

Örebroaren har byggt ett eget Augusta National

Komplett med gröna väggar, mastersjingeln som spelar i bakgrunden och grön kavaj till vinnaren.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-13 Uppdaterad 2023-10-13

Augusta National Golf Club är i april varje år hem för The Masters tournament, årets första herrmajor. Banan ritades av klubbens medgrundare Bobby Jones och banarkitekten Alister MacKenzie och öppnade för spel 1933. Augusta National är tillsammans med Old Course, St Andrews, förmodligen världens kändaste golfbanor.

Under ett antal månader har svenske Niklas Wike i Örebro utarbetat och byggt en verklighetstrogen kopia av Augusta National, i miniatyr. Som dessutom går att spela med små klubbor och bollar.
– Banrekordet är än så länge 71 slag, men känner att jag snart har en 65:a på gång. Jag har länge haft som dröm att få bygga och designa en riktig äventyrsgolfbana. Men det är ju relativt orealistiskt. Den här idén dök upp i somras och började med tanken att jag skulle göra en platt minigolfbana i miniatyr. Efterhand kom jag på att istället göra Augusta National, säger Niklas Wike till Svensk Golf.

Det tog honom 150 timmar att bygga modellen och hålen är uppbyggda med spånskiva i botten, cellplast och modellera som är täckt av filt i olika färger för att likna Augusta så mycket som möjligt. Flaggplaceringarna är samma som under sista ronden av The Masters och 500 träd, blommor och buskar har placerats ut.
Klubborna är omgjorda pennor som Wike satt en magnet på så att bollarna (3 mm kulor) enkelt kan plockas upp ur hålen (4,5 mm). Man puttar sig fram på hål som är mellan 30 och 90 centimeter långa.
– Vilket hål som är enklast eller svårast återstår lite att se när jag har spelat tillräckligt många gånger för att få ett genomsnitt per hål. Men min målsättning är att efter hand korrigera så att snittet på varje hål ligger nära siffrorna för riktiga Masters. Det mest kostsamma misstaget är att slå utanför banan, då räknas det som out of bounds, där jobbar jag med att höja sargen där det behövs, men det får samtidigt inte bli för enkelt.

Kompisar som kommer hem till Niklas Wike för att spela får såklart hela upplevelsen med grön färg på väggarna, leaderboard, mastersjingeln och grön kavaj till vinnaren.

– Masters är mitt favoritevenemang inom sport och med tanke på dess otillgänglighet så tänkte jag att detta är min enda chans att få uppleva banan på något sätt. Och då bestämde jag mig för att göra det så bra jag bara kan med de rätta unduleringarna och så vidare. Det var otroligt kul och jag har pysslat med det här varje ledig stund sedan juli till nu. Totalt har jag lagt ner cirka 150 timmar.

Lite arbete återstår. En sista leverans av tallar inväntas och ska monteras för att höja Augusta-känslan ytterligare.


Text: Olof Åsgård • 2023-10-13
NyheterAugusta NationalGolfsverigeGolfvärldenNyheterThe Masters
Rulla till toppen