Dynamisk duo. Maja Stark och Linn Grant satte färg på 2022. Bild: Göran Söderqvist

Året som gick

Fem saker vi kommer att minnas från golfåret 2022

Det är mycket som händer under en golfsäsong. Vi har plockat ut fem saker som stod ut lite extra.

Text: Bo Hansson • 2022-12-24 Uppdaterad 2022-12-26

/

Greg Norman och Dustin Johnson under LIV:s tourfinal i Florida. Bild: Getty Images

”Golf but louder” – jo, nog blev det LIV alltid

Man kan väl lugnt säga att saudifinansierade LIV Golfs inträde på scenen skakade om golfvärlden – och skapade konflikter och kontroverser. Ett av den nya tourens motto var ”Golf – but louder” (Golf – fast högljuddare).
LIV-chefen Greg Norman lockade med pengar – och fick med sig spelare som Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Patrick Reed, Louis Oosthuizen, Brooks Koepka, Cameron Smith, Ian Poulter, Lee Westwood, Sergio Garcia och Henrik Stenson, för att nämna några.
De spelade totalt åtta tävlingar, fick inga världsrankingpoäng och fick heller inte fortsätta att spela på PGA Tour. Men en seger på LIV gav fyra miljoner dollar och förre världsettan Dustin Johnson, som vann LIV:s ranking , inkasserade bortåt 350 miljoner kronor under den korta säsongen. Plus den miljard han uppges ha fått för att skriva på.
Pengarna har flödat. Stämningar har lämnats in. Vänskap har fått sig en törn.
Boxhandskarna har varit på nära nog hela säsongen.
Frågan är om de åker av 2023.

Henrik Stenson håller presskonferens efter sin seger i LIV Bedminster. Bild: Getty Images 

Knallen – Henrik Stenson bytte sida

Det hördes nästan en smäll när nyheten kom. Henrik Stenson – som tidigare fått hedersuppdraget att vara kapten för det europeiska Ryder Cup-laget – tog pengarna, bagen och gick över till LIV Golf.
Det gick inte många sekunder förrän han blev av med sin kaptensmössa. Svenska Golfförbundet bröt sitt samarbete. Han förlorade mångåriga sponsorn Mutual of Omaha.
Och en bit av sitt anseende hos delar av golfpubliken.
”Respektlöst”. ”Han spolar ner alltihop i toaletten”. ”Cash is king”. De negativa kommentarerna var många. Men det fanns också de som tyckte att han gjort rätt.
Själv kommenterade Henrik Stenson beslutet med att det ”så klart delvis grundar sig på det kommersiella, men formatet, schemat och spelarnas kaliber var också avgörande”.
Så gick han in och vann den första LIV-tävlingen han var med i – och fick fyra miljoner dollar i förstapris.
Henrik Stenson har i princip inte synts till i svensk media sedan dess. Förutom en gång när han i oktober intervjuades av SVT och sa att han inte ångrar sitt beslut.
Rätt eller fel? Det kan bara Henrik Stenson själv avgöra.
Men känslor väckte det.

Linn Grant efter årets mest imponerande vinst. Bild: Getty Images

Grant visade var skåpet skulle stå

Imponerande är väl rätt ord. Linn Grants överlägsna vinst i Scandinavian Mixed i Halmstad var faktiskt något utöver det vanliga. Med pojkvännen Pontus Samuelsson på bagen gick Linn Grant fram som en maskin ute på banan och vann med nio slag före tvåorna Henrik Stenson och Marc Warren.
Nio slag.
Andra dagen av tävlingen gjorde Linn Grant bogey på det 15:e hålet. Resterande 39 hålen gjorde hon en eagle, 14 birdies och 25 par.
När Linn Grant var på 13:e green sista dagen tittade hon på ledartavlan och såg att hon ledde med åtta. Hon kunde njuta hela vägen in, fortsätta slå långa drives följda av knivskarpa järn in mot flaggan och avsluta med en 64:a.
Närmsta dam var 14 slag efter.

Maja Stark och Linn Grant på LET:s tourfinal i Spanien. Bild: Göran Söderqvist

Två svenska tjejer som bara körde på

Inte många kan ha missat 23-åringarna Linn Grants och Maja Starks totala genombrott på proffsscenen.
Säsongen på LET handlade i princip om en match mellan de båda. Väl framme vid tourfinalen i Spanien var den stora frågan vem av dem som skulle ta hem totalsegern.
Caroline Hedwall vann visserligen finalen men Grant slutade trea och tog därmed hem Race to Costa del Sol före Maja Stark. De båda var överlägsna.
Linn Grant vann fyra gånger på Ladies European Tour (plus två på Sunshine Tour). Hon blev totalsegrare på LET och utsågs dessutom till Årets rookie.
Maja Stark tog tre segrar på LET – varav en var ISPS Handa World Invitational som även ingick på LPGA-schemat. Så där spelade Maja Stark till sig ett kort till LPGA Tour.
Linn Grant klev in i 2022 som 258:a på världsrankingen. Hon går ur året som 26:a.
Maja Stark var rankad 91:a vid årets början. Nu är hon 39:a.

Rory McIlroy tog hem totalsegern på DP World Tour. Bild: Getty Images

Rory McIlroy klev fram – både på och utanför banan

Senast Rory McIlroy vann en major var 2014. Det blev ju ingen femte i år heller för nordirländaren men han lyckades med i stort sett allt annat under 2022 – både på och utanför banan.
På banan vann han både Fedex Cup och Race to Dubai. Han återtog platsen som världsetta.
Utanför klev han fram som talesman för PGA Tour, en tourens stadige försvarare mot konkurrensen från LIV Golf.
När det gäller den där femte majortiteln som han jagar så hett så var han faktiskt inte så långt borta där heller.
Rory McIlroy hade resultarraden 2–8–5–3 i årets majors. Tredjeplatsen kom i The Open efter det att han gått ut på St Andrews i ledning sista dagen tillsammans med Viktor Hovland. McIlroy gick två under par, Hovland två över men australiensaren Cameron Smith kom bakifrån med åtta birdies för en avslutande 64 – och knep titeln.
En häftig sista rond.
Och en säsongen när 33-årige McIlroy, trots att han blev utan majortitel, hittade en dimension till.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-12-24
Nyheter2022Henrik StensonLinn GrantLIV Golf Invitational SeriesMaja StarkNyheterRory McIlroy
Rulla till toppen