Så länge Liv är med finns inget hopp för de andra i fältet, sades det. Foto: Svenska Golfmuseet

Hall of Fame

Liv Wollin tar plats i Hall of Fame

Hon dominerade den svenska damgolfen från tidigt 1960-tal fram till början av 1980-talet och tar nu plats i nya Sveriges Golf Hall of Fame.

Text: Olof Åsgård • 2022-05-27 Uppdaterad 2022-05-27

Det började med tjuvspel om kvällarna på Lidingö GK i slutet av 1950-talet. Sen började hon gå caddie på klubben. Hon blev snabbt GA Bielkes favoritcaddie och det var hans korta och snabba sving som hon sedan kopierade med framgång. Från 1962 då hon vann JSM-guld som 17-åring fram till början av 1980-talet, var hon dominant i Sverige och länge den enda svenska som kunde hävda sig internationellt. Det väckte uppmärksamhet medialt och Liv Wollin blev en stjärna i och utanför golfen.
SM-titlarna växte till en hög och genom åren har det blivit många utmärkelser. Nu är Liv Wollin en av sju som väljs in i första omgången till nyinstiftade Sveriges Golf Hall of Fame.

Motivering:

Liv Wollin dominerade den svenska damgolfen från tidigt 1960-tal och en bit in på 1980-talet. Hon var den första svenska som kunde konkurrera inom internationell golf med flera vinster i Europa och en andraplats i British Amateur.

Liv Wollin ingick i det svenska lag som vann EM för amatörer 1981 och deltog i 10 VM-turneringar med en individuell tredje plats som bästa resultat. I Sverige vann hon 23 mästerskapsfinaler, bland annat SM Match tio gånger och slagspelsmästerskapet SISM åtta gånger. 1967 utsågs hon till Årets idrottskvinna i Sverige. Efter den aktiva tävlingskarriären har Liv Wollin varit en framstående ledare inom Svenska Golfförbundet och Falsterbo GK.

FAKTA Sveriges Golf Hall of Fame

Sveriges Golf Hall of Fame skapades år 2022. Annika Sörenstam, Viktor H Setterberg, Erik Runfelt, Liselottte Neumann, Henrik Stenson och Liv Wollin är invalda. I första omgången väljs sju personer in. En person återstår och kommer presenteras nästa fredag.    

Inriktningen är att årligen kan en till tre nya personer väljas in, men något år kanske det inte blir någon alls – de invaldas kvalifikationer är det viktiga, inte antalet.

För att få äran att bli invald till Sveriges Golf Hall of Fame ska personen ha haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige. Det kan vara elitspelare, ledare, journalister, banarkitekter eller någon som på annat sätt styrt, främjat eller inspirerat golfrörelsens utveckling. Att ha varit framstående inom flera av dessa områden stärker självfallet kandidaturen. Även om spelare kommer att dominera är representation från andra områden också viktigt.

Betydelsen ska bedömas efter den tid man verkat i. För elitspelare under golfens första 60–70 år betyder det att man varit dominerande i Sverige och haft någon framgång internationellt. För dagens elitspelare ställs krav på majors eller flerårigt deltagande i Solheim Cup eller Ryder Cup.

Svenska Golfförbundets styrelse fattar besluten om inval efter rekommendation från en urvalskommitté som består av representanter från Guldklubbens styrelse, Svenska Golfmuseet och PGA of Sweden.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-05-27
NyheterGolfsverigeLiv WollinNyheterSveriges Golf Hall of Fame
Rulla till toppen