Liselotte Neumann, Sveriges första majorvinnare, tar plats i Sveriges Golf Hall of Fame. Arkivbild: Getty Images

Hall of Fame

Sveriges första majorvinnare tar plats i Sveriges Golf Hall of Fame

Liselotte Neumann väljs in i Sveriges Golf Hall of Fame.

Text: Olof Åsgård • 2022-05-13 Uppdaterad 2022-05-13

Den 24 juli 1988 vann den då 22-åriga Liselotte Neumann U.S. Women’s Open – Sveriges första majorseger genom tiderna. Det blev sammanlagt 13 LPGA-titlar och 11 Ladies European Tour-titlar för Neumann i karriären.

Hon deltog i sex Solheim Cup som spelare och var sedan en framgångsrik kapten 2013 då hon förde Europa till en överlägsen seger över USA på bortaplan, Europas första seger på amerikansk mark. 

Nu tar Liselotte Neumann plats i nyinstiftade Sveriges Golf Hall of Fame och gör Annika Sörenstam, Viktor H Setterberg och Erik Runfelt sällskap. Ytterligare tre golfprofiler kommer väljas in 2022 och presenteras under maj månad.

– Vilken ära och vad kul att vara en av de sju första att bli invald till Sveriges Golf Hall of Fame! Det känns lite overkligt men jag är otroligt glad och stolt. Roligt att vi nu både har ett svenskt Hall of Fame och ett fint golfmuseum. Det är ju viktigt att vi kommer ihåg Sveriges golfhistoria och detta är ju också ett sätt att motivera dagens spelare och coacher och många andra som en dag kommer med i Hall of Fame, säger Neumann.

Motivering:

Liselotte Neumann är Sveriges första världsstjärna i golf. Som 15-åring vann hon SM i slagspel med den lägsta scoren någonsin för en svensk dam över en 72-håls tävling. 
Först och yngst blev sedan ett signum för Lotta under det decennium som följde. 1988 vann hon majorn US Women’s Open, också då med den lägsta scoren någonsin. Hon var med och vann proffs-VM för lag, deltog i sex raka Solheim Cup, vann totalt 25 professionella tävlingar, varav 13 på LPGA-touren, och var rankad tvåa i världen 1994. 
År 2013 var Lotta kapten för det europeiska Solheim Cup-lag som för första gången vann tävlingen på amerikansk mark. 2021 blev hon ”runner up” vid Senior US Women’s Open.

FAKTA Sveriges Golf Hall of Fame

Sveriges Golf Hall of Fame skapades år 2022. Annika Sörenstam, Viktor H Setterberg, Erik Runfelt och Liselottte Neumann är invalda. Ytterligare tre personer kommer väljas in och presenteras under maj månad.    

Inriktningen är att årligen kan en till tre nya personer väljas in, men något år kanske det inte blir någon alls – de invaldas kvalifikationer är det viktiga, inte antalet.

För att få äran att bli invald till Sveriges Golf Hall of Fame ska personen ha haft en mycket stor betydelse för golfsportens utveckling i Sverige. Det kan vara elitspelare, ledare, journalister, banarkitekter eller någon som på annat sätt styrt, främjat eller inspirerat golfrörelsens utveckling. Att ha varit framstående inom flera av dessa områden stärker självfallet kandidaturen. Även om spelare kommer att dominera är representation från andra områden också viktigt.

Betydelsen ska bedömas efter den tid man verkat i. För elitspelare under golfens första 60–70 år betyder det att man varit dominerande i Sverige och haft någon framgång internationellt. För dagens elitspelare ställs krav på majors eller flerårigt deltagande i Solheim Cup eller Ryder Cup.

Svenska Golfförbundets styrelse fattar besluten om inval efter rekommendation från en urvalskommitté som består av representanter från Guldklubbens styrelse, Svenska Golfmuseet och PGA of Sweden.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-05-13
NyheterGolfsverigeLiselotte NeumannNyheterSveriges Golf Hall of Fame
Rulla till toppen