Ordförande Lars Holmkvist och Christian Lundin skriver under kontraktet gällande översiktsplan. Foto: Borås GK

Golfsverige

Stenson och Lundin bygger om på svenska golfklubben

Satsar på att bli en av Sveriges bästa och mest kompletta golfanläggningar.

Text: Olof Åsgård • 2021-11-24 Uppdaterad 2021-11-25

Tisdagen 23:e november beslutade årsmötet i Borås GK att inleda ett samarbete med Henrik Stenson Golf Design. Avtalet skrevs under av klubbens ordförande Lars Holmkvist och Stensons chefsdesigner Christian Lundin.

– Vi är naturligtvis oerhört stolta och glada å våra medlemmars vägnar att vi lyckats knyta upp Henrik Stenson, vår främsta manliga golfspelare genom tiderna, och Christian Lundin, som gjort en mängd uppskattade arbeten runt om i Golfsverige de senaste åren. Detta är verkligen en unik once-in-a-lifetime-möjlighet för Borås Golfklubb som vi för våra medlemmars räkning ska utnyttja så bra som det överhuvudtaget är möjligt, säger Marcus Håkansson, klubbchef Borås GK i ett pressmeddelande.

Borås GK blir Henrik Stensons och chefsdesignern Christian Lundins tredje banprojekt i Sverige och det första i Göteborgsområdet.

Sedan tidigare har de skapat Öster by Stenson på Österåkers GK utanför Stockholm och hösten 2022 inleds arbetet med Österåkers andra bana, Västerled.

Henrik Stenson Golf Design arbetar också med ett projekt i Wegeholm utanför Ängelholm i Skåne.

Projektet heter Borås GK Park

Det är höga målsättningar med det nya projektet som syftar till att göra Borås GK till en av Sveriges bästa och mest kompletta golfanläggningar.

Hela projektet går under namnet Borås GK Park och kommer att finansieras av markförsäljning av delar av klubbens 187 hektar mark. Men någon exakt tidsplan finns inte i dagsläget.

Klubben har i dag 36 hål fördelat över två banor, Södra och Norra, ett stort träningsområde samt inomhushall.

– Målsättningen är att på sikt ge våra medlemmar en av Sveriges absolut bästa anläggningar. Vad det innebär i slutändan är upp till hur arbetet med översiktsplanen och detaljplanen går och vi kommer att lämna mer information när den finns tillgänglig, säger Lars Holmkvist, ordförande i Borås GK.

Borås GK bildades redan 1933 men flyttade till nuvarande markområde på 1950-talet. Första banan, nuvarande Norra banan, invigdes 1954 och färdigställdes 1958. Den har uppdaterats fortlöpande och är en parkbana i klassiskt brittiskt snitt. Södra banan öppnade 1991 och är kortare, mer teknisk och mer kuperad. Exakt vad som kommer ske med nuvarande sträckningar återstår att se.     

– Vi vill helst inte spekulera i hur samarbetet kommer att påverka nuvarande bansträckning genom att föregripa Henrik Stenson Golf Designs översiktsplan, vi tar ett steg i taget för att alla ska känna sig delaktiga i processen, säger Holmkvist.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Liknande artiklar:


Text: Olof Åsgård • 2021-11-24
NyheterBorås GKChristian LundinGolfsverigeHenrik StensonHenrik Stenson Golf DesignNyheter
Rulla till toppen