Samling vid puttinggreen. Nja, inga klubbtävlingar fram till 9 maj är rekommendationen just nu. Foto: Getty Images

Coronarestriktioner

Tävlingsförbud i Golfsverige – här är vad som gäller

Golfsäsongen har dragit igång på många håll i Sverige. Sällskapsspel på en fullbokad bana går bra, men klubbtävlingar får vi vänta med.

Text: Bo Steffensen • 2021-04-14 Uppdaterad 2021-04-14

Sedan 1 mars avråder Folkhälsomyndigheten alla idrotter från att arrangera tävlingar, med undantag för yrkesmässig idrott.
Svenska Golfförbundet (SGF) tillhör Riksidrottsförbundet och följer självklart FHM:s rekommendationer.
– Det är det som gäller och då tävlar inte vi heller. Vi har ju haft strategin hela tiden att göra allt vi kan, göra rätt, för att värna sällskapsspelet. De har varit det absolut viktigaste. Och inte hamna i det läget som Norge, Danmark och Storbritannien hamnade i i fjol där det inte gick att spela golf över huvud taget, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på SGF.

Förbundets rekommendation just nu är en stark avrådan från tävlingsspel fram till 9 maj. SGF kan bara ställa in sina egna tävlingar, ut mot klubbarna kan förbundet bara ge rekommendationer. Så egentligen är ordet förbud i rubriken ovan inte helt korrekt.
– Vi har bara vädjat till klubbarna att det här är våra åsikter och att det är viktigt att vi gör rätt. I fjol var det tävlingsnej till 1 juli och i år får vi se hur det blir. Prognosen inom idrotten är att de restriktioner som finns just nu kommer att vara kvar till minst den 3 maj, säger Bo Bengtsson.

Men ni avråder från tävlan fram till och med 9 maj?
– Vi har skjutit det lite längre  fram för att vi vill ha framförhållning.

Det är inget påbud utan en rekommendation, så i princip kan en klubb köra en onsdagstävling eller en lördagsshotgun om den vill?
– Ja, och det är samma för alla idrottsförbund. Ett förbund ställer in den egenarrangerade verksamheten och sedan kan man bara ge råd. Ute på klubbarna finns framför allt två uppfattningar. Den ena är ”ställ in”, den andra ”kör”. Vi har fått många propåer från klubbledningarna att vara tydliga, att sätta ett datum längre fram, att vi inte ska tävla i april och maj så att vi får bort diskussionen.

Klubbarna förstår?
– Ja det skulle jag säga generellt. Sedan är de också delade, det finns olika uppfattningar.

Förra året var trycket hårt på många klubbar med fyrboll efter fyrboll som gick ut hela dagen. Vad är egentligen skillnaden på det och att spela en tävling med shotgunstart?
– Så kan man säga, men där kommer det in att vi inte gör den bedömningen. Vi skiljer bara på tävling och sällskapsspel eftersom vi måste vara så raka och så enkla som möjligt i kommunikationen, säger Bo Bengtsson.

Nästa rekommendation från SGF i frågan kommer den 19 april.

Svenska Golförbundets riktlinjer för tävlingsverksamhet

Så här ser SGF:s tävlingsprogram för juniorer ut just nu


Text: Bo Steffensen • 2021-04-14
NyheterFolkhälsomyndighetenGolfsverigeklubbtävlingarSpelaSvenska GolfförbundetTävla
Scroll to Top