handicap169

Tekniska problem

Därför stängs handicapsystemet ned

Svenska Golfförbundet stänger tillfälligt möjligheten till handicapregistrering för att åtgärda problem med nya världshandicapsystemet.

Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2020-04-18 Uppdaterad 2020-04-18

“För att åtgärda de tekniska problem som drabbat vissa golfares handicap stängs funktionen att registrera handicapresultat i Min Golf och Golfens IT-system under några dagar.”, skriver Svenska Golfförbundet på sin hemsida.

Klockan 15.00 på fredagen den 17 april stängde SGF ner möjligheten att registrera handicapresultat i Min Golf. Systemet ska öppnas igen torsdagen den 23 april.

– Det är en stor omställning för Golfsverige och golfvärlden. Ett nytt system som inte tidigare provats går i bruk i flera länder samtidigt. Många har spelat golf länge och var vana vid det tidigare handicapsystemet där uträkningen skedde på ett annat sätt och nu gäller istället ett snitt. Att få igång tekniken bakom tillsammans med andra nordiska länder har varit utmanande och tyvärr resulterat i en del felräkningar under de första veckorna. Det har också gett en belastning på golfklubbarna, i form av frågor, i en tid där mängden spel varit mycket stor, säger Ove Ellemark, kommunikationschef på Svenska Golfförbundet, till Svensk Golf.

Uppmanar alla att spara rondresultat

En naturlig fråga är vad golfare ska göra med rondresultat under tiden mellan 17–23 april. Förbundet uppmanar alla att spara sina scorekort.

“Spara scorekorten från de ronder som du spelar under kommande vecka. När vi sedan öppnar upp registreringen i Min Golf igen kan du föra över dina sparade resultat. Din drömrond kommer alltså räknas, även om den spelas medan vi gör allt för att säkerställa leveransen i Min Golf framöver. Fortsätt med andra ord spela handicapgrundande ronder.”, skriver SGF på sin hemsida.

15 000 spelare har fått felaktig handicap

Svensk Golf har under den senaste månaden fått flera mejl och facebookmeddelanden från läsare som upplevt problem med att registrera ronder i det nya systemet. En del beskriver att registreringen inte fungerat alls, andra att de fått felaktigt handicap.

– Handicap är en av golfens viktigaste delar. Trovärdigheten för din handicap är därför väldigt viktig. Vi stänger av den anledningen ner handicapmodulen för att tillsammans med leverantörer få bukt med de problem som varit. Det är självklart inte den leverans vi ska ge Golfsverige, målet är ett fungerande handicapsystem där alla har en korrekt beräknad handicap morgonen efter din spelade rond, säger Ove Ellemark.

Även Svenska Golfförbundet har fått många frågor rörande handicap de senaste veckorna.

Vilken har varit den vanligaste frågan ni mottagit gällande handicapsystemet – och vad är svaret?
– Den vanligaste frågan vi fått är ”är min handicap rätt?” och svaret är ja i de flesta fall. Sen fortsätter frågan ”hur det nya handicapsystemet fungerar” att trilla in hos både SGF och golfklubbarna. Tyvärr har också de teknikproblem vi har lett till en ökad mängd frågor i alla led, där vi också hittat en felaktig handicap på vissa spelare och där vidtar vi nu omfattande åtgärder för att rätta till dessa bekymmer, svarar Ove Ellemark.

Vad beror problemen på?
– Det är vissa golfare som tyvärr fått en felaktig handicap och det är i Min Golf detta syns. Det siffror vi har visar på runt 15 000 spelare. En kombination av nya system och tekniklösningar tillsammans med högt speltryck för denna årstid har dessvärre gett driftstörningar. Vi har jobbat med frågan sedan starten för några veckor sedan och vidtar nu ytterligare åtgärder (med den tillfälliga nedstängningen, reds anm).

Övergången mer komplicerad än förväntat

Enligt uppgifter till Svensk Golf har utvecklarna av det bakomliggande systemet, danska företaget GolfBox, hittills haft svårt att få det att fungera som önskat och flera länder är påverkade.

Så här skriver SGF på sin hemsida:

“Handicap är en av golfens viktigaste delar, som skapar förutsättningar få idrotter kan matcha. Trovärdigheten är därför väldigt viktig – något vi tar på största allvar. Övergången till världshandicapsystemet har dock varit mer tekniskt utmanande än vi kunde förutse och den senaste tiden har vi haft återkommande tekniska problem. För många har systemet fungerat bra med korrekta beräkningar, men för vissa har felkalkyleringar uppstått. Vi behöver därför kraftsamla för att golfens viktiga handicapsystem ska fungera, så att det ger korrekta förutsättningar för spel. Då vi delar tekniklösning för världshandicapsystemet med flera andra länder behöver nuvarande situation åtgärdas på flera håll.”

Svensk Golf har sökt GolfBox för ytterligare kommentarer.

Har du frågor om din handicap?

Tidningen/sajten Svensk Golf har inget tekniskt ansvar för handicapsystemet. Det är Svenska Golfförbundet som implementerar och ansvarar för driften av handicapsystemet. På den här sidan hos SGF kan du läsa mer om arbetet med övergången till världshandicapsystemet.


Text: Jesper Johansson, Oskar Åsgård • 2020-04-18
NyheterSpelaGolfsverigeHandicapSvenska GolfförbundetVärldshandicap
Scroll to Top