De flesta golfronder som spelats utomlands finns inte inräknade i nya världshandicapet. Foto: Getty images

Världshandicap

Därför räknades inte dina utlandsronder i din nya världshandicap

Många frågor har uppstått gällande utlandsregistrerade golfronder med det nya världshandicapet. Så här säger Svenska Golfförbundet om det.

Text: Svensk Golf • 2020-03-03 Uppdaterad 2020-07-21

Många har i dagarna loggat in på Min Golf för att se sin nya världshandicap, enligt det nya handicapsystemet som precis träff i kraft i Sverige.
En del har blivit förvånade över sin nya handicap, då kan det vara bra att veta att siffran fortfarande är preliminär fram till den 5 mars när din världshandicap officiellt är satt (du kan läsa mer om varför det är så här).

Men även när din nya världshandicap är satt lär det finnas frågetecken. Här listar vi några av de vanligaste frågorna om golfspel utomlands, samt svar från Svenska Golfförbundet som ansvarar för handicapreglerna i Sverige.

Min nya handicap verkar fel, vad gör jag?

Så här säger Svenska Golfförbundet:
Din nya världshandicap baseras på ett genomsnitt av de bästa handicapronderna du registrerat i Min Golf – upp till de åtta bästa av dina 20 senast registrerade ronder. Om du exempelvis mest registrerat bra ronder, kan du ha fått en stor sänkning jämfört med din tidigare handicap.
Bästa tipset är att fortsätta spela och registrera alla dina handicapronder, bra som dåliga. Då kommer din handicap snart att bli korrekt utifrån din aktuella spelstandard och du får den handicap som du ska ha enligt världshandicapsystemet.

Upplever du att det har blivit en väldigt stor skillnad mellan din nya världshandicap och din tidigare handicap? Kontakta din golfklubbs handicapkommitté. De kan titta igenom din handicaphistorik och se om det kan ha blivit något fel vid övergången.

LÄS MER: Allt du behöver veta om golfens nya handicapsystem

Varför räknades inte mina registrerade utlandsronder in vid övergången till världshandicap?

Så här säger Svenska Golfförbundet:
Anledningen till att utlandsronder inte räknades med i övergången är att det krävs korrekta värden för course rating (CR), slope och par för att räkna ut handicapresultat för en rond. Dessa värden kan du som spelare själv ha fört in i Min Golf när du registrerat utlandsronder, men de allra flesta har dock låtit en snitt-CR och en snittslope gälla, samt inte angivit par. Det går då inte att säkerställa att värdena är korrekta och ronderna blir därför ogiltiga som världshandicapronder.

Har du spelat många utlandsronder och tycker att din nya världshandicap har blivit fel på grund av att de inte är medräknade? Kontakta klubbens handicapkommitté, som kan titta igenom din handicaphistorik och se om det behövs göras en justering.

Men kommer utlandsronder som jag registrerar nu framåt att räknas in i min exakta handicap?

Så här säger Svenska Golfförbundet:
Ja, nu när världshandicapen väl är igång kan du registrera ronder från hela världen och de kommer att räknas med i beräkningen av din världshandicap. Du måste däremot vara noga med att föra in rätt course rating, slope och par från den bana och tee du spelade. Det hittar du ofta på scorekortet eller på klubbens hemsida.

Vill du veta ännu mer om nya handicapsystemet? Lyssna på vår podcast nedan!


Text: Svensk Golf • 2020-03-03
NyheterGolfreglerHandicapReglerVärldshandicap
Rulla till toppen