Leva

Lissabons bästa golfbanor

Vackra och kustnära banor på dagen. Skön storstadspuls när skymningen sänker sig. Den kombinationen gör Lissabon till ett av Europas bästa resmål för en långweekend.

CM Hellsten • 2014-09-25

Lissabon

Bild 1130997

25:e april-bron i Lissabon för tankarna till Golden Gate i San Francisco. Foto: Thinkstock

Resa dit: Portugisiska TAP, som ingår i SAS-samarbetet Star Alliance, flyger direkt från Arlanda, Landvetter och Kastrup. Resan från Stockholm till Lissabon tar runt fyra timmar.

Pris: En tur och returbiljett kostar cirka 2 800 kronor.

Husen, havet, horisonten. De fallfärdiga stenbyggnaderna har trasiga tak, fönster utan glas och står helt övergivna men på en helt fantastisk plats – högt över stranden med vidunderlig utsikt över Atlanten. En gång i tiden bevakades Portugals kust av ridande patruller. Det blev långa pass fjärran från civilisationen och därför uppfördes skjul på strategiskt utvalda platser där vakterna kunde få en stunds vila över natten. Praia D’El Rey är just ett sådant ställe. Men låt oss återvända dit lite senare.

VAD BETYDER DET EGENTLIGEN för en golfanläggning att kunna erbjuda ett hotell? Marco Andrade vet svaret. Han har varit anställd under 18 år och bär numera titeln general manager på Montado Resort, drygt fem mil sydost om Lissabon. I augusti 2009 fick herr Andrade se hotellkomplexet med 90 rum, tre sviter och 200 bäddar invigas.

– Innan dess hade vi 10 000 ronder på banan – under ett bra år. I fjol spelades det hela 25 000 ronder. Vi hade aldrig varit där utan möjligheten för golfarna att kunna övernatta, säger han.

Golfbanan ligger i ett stillsamt område som tidigare haft stora vinodlingsplantager. Det finns en del vinplantor kvar intill hål 11 som är banans tuffaste och slingans längsta par 4. Men Montados hjärta är hål 9 och 18 som verkligen skapar en stadiumkänsla vid klubbhusområdet.

Nian (373 meter från gul/323 meter från röd) är ett dogleg vänster och hålet viker runt en stor damm. Om du fått till en bra drive kan du lockas att försöka nå över vattnet in mot greenen. Där bakom vaktar tre bunkrar och på hotellbalkongerna står nyfikna åskådare som gärna ser hur du hanterar pressen och publiken.

Avslutningshålet är ett läckert par 3. 138/106 meter längre fram har en ö-green placerats ut i samma oroliga vatten som skapar bekymmer på det nionde hålet. När flaggan dessutom står längst till vänster är den enda bunkern rakt bakom som effektivt fångar upp allt för långa slag.

Längs hela vänstersidan finns hotellets andra flygel och räkna med åskådare som gärna följer den spektakulära avslutningen. Anläggningen är konstruerad så att det även från restaurangen, poolområdet och till och med frisersalongen går att se vad som händer på 18:e greenen.

TROIA ÄR EN HALVÖ vackert belägen sydost om den portugisiska huvudstaden. Det tar cirka trettio minuter att köra från Lissabon till hamnstaden Setúbal och sedan återstår ungefär lika lång tid med färja eller katamaran. Den som hellre föredrar att köra på fast mark hela vägen kan se fram emot 13 mil. Men färden blir både snabbare och vackrare via vattnet. Den som tillbringar tid nere på Algarvekusten och blir intresserad av att upptäcka destinationen kan göra en dagsutflykt – det är 22 mil från Faro.

På Troia finns mysiga orörda stränder, bostäder, hotell, kasino och en golfbana som är något av Portugals pärla. När arkitekten Robert Trent Jones Senior var klar med sin skapelse 1980 konstaterade han att det tredje hålet blivit ett riktigt mästerverk och ett av de allra bästa par 4 som han konstruerat.

Bild 1130996

Arkitekten var mycket nöjd med sin skapelse Troia.

Längs hela vänstersidan ligger havet som en mäktig kuliss och varifrån vinden kan piska på ordentligt, men just den här dagen bjuds vi på en skön, svalkande bris som inte påverkar spelet allt för mycket. Från tee krävs det precision för att hitta ut på den smala fairwayremsan. Hamnar du rätt finns goda chanser att göra något bra.

Troia slingrar sig fram bland sanddynerna på halvöns nordligaste spets mellan Atlantens strand och Setúbals lagun med Arrabidabergen i bakgrunden. Fairways är fagra men magra. Greenerna små som fotsulor. Och bunkrarna på sina håll rent avgrundsdjupa. Ingredienserna gör ronden till en underbar utmaning, den storslagna omgivningen och vågornas härliga brus som ständigt sällskap gör upplevelsen total.

En monitor i restaurangen räknar ner hur mycket tid det är kvar till nästa avgång för såväl färjan som katamaranen. Båtarna går långt in på småtimmarna och under färden tillbaka upptäcker vi att den brittiska fyrbollen som bromsat upp hela ronden nu även hamnat framför oss uppe på passagerardäck.

EN DRYG TIMME NORR om Lissabon och två timmar söder om Porto ligger orten Óbidos. Royal Óbidos öppnade 2 januari 2012. Severiano Ballesteros designade 18-hålaren men fick aldrig uppleva invigningen eftersom han avled i maj 2011. Den legendariske spanjoren såg dock till att golfaren alltid har utsikt över vatten – antingen över lagunen eller över Atlanten.

Sju kilometer längre bort och alldeles vid havskanten ligger Praia D’El Rey Golf & Beach Resort. Där står husen som fanns med i textens prolog. De är belägna intill 14:e green och 15:e tee på en av Portugals allra främsta banor. De karaktäristiska kåkarna väcker intresse, skänker en viss mystik och är flitigt fotograferade.

Inledningsvis spelas Praia D’El Rey bland helt andra hus, modernt designade och beboeliga miljonvillor men på det tredje hålet ger ronden en försmak av seasidehålen som är slingans läckraste sektion och startar på 13:e tee. På de kommande tre hålen har vi Atlanten som ständig följeslagare.

EFTER RONDEN RULLAR vi över till det härliga golfhotellet intill stranden. Vi slår oss ner i en fåtölj framför de stora panoramafönstren i lobbyn och blickar ut över den till synes oändliga horisonten. Området kallas för Silverkusten men som utomstående betraktare borde valören i namnet vara den allra ädlaste och uppgraderas till Guldkusten.

GOLFEN

MONTADO
Antal hål: 18.
Greenfee: 99 euro alla dagar.
montadoresort.com

PRAIA D’EL REY
Antal hål: 18.
Greenfee: 110–130 euro.
praia-del-rey.com

TROIA
Antal hål: 18.
Greenfee: 85 euro vardagar, 102 euro helger.
troiaresort.pt

BOENDE
PRAIA D’EL REY MARRIOTT GOLF & BEACH RESORT
Läge: Granne med banan och stranden. Fri transport till första tee.
Pris: 158 euro för två personer med övernattning och golf under lågsäsong. 220 euro för samma paket under högsäsong.
praia-del-rey.com

TIVOLI JARDIM
Läge: På en parallellgata Alldeles intill Avenida de Liberdade i centrala Lissabon. På taket på grannhotellet finns en sky-bar som bjuder på en magnifik utsikt.
Pris: 147 euro per natt för ett dubbelrum.
tivolihotels.com

Scroll to Top