Miklagard är en erkänt fin bana en knapp halvtimme från den norska huvudstaden.

Leva

Fem fina runt Oslo

Utanför Oslo finns flera bra banor tipsar reseexpert Månsson. Och den som vill till Bologna kan se fram emot fina greenområden på Le Fonti. Ännu längre bort i Australien väntar ett gäng bra kommuna banor.

Fredrick Månsson • 2012-03-01

Läs alla tips

Intresserad av att veta mer om golfresor? Läs reseexpertens alla frågor och svar om resor över hela världen.

Här hittar du alla frågor & svar.

 

Fråga reseexperten

Vilken bana är den bästa kring Malaga? Hur flyger man enklast till Orlando? Vilka länder är de mest underskattade att spela golf i? Nu har du chansen att ställa dina frågor till vår golfreseexpert Fredrick Månsson, som regelbundet ger svaren här på golf.se.
Mejla på resefragan@golf.se

FRÅGA: Vi tänkte ta bilen över till Oslo för att spela vårgolf under en långhelg. Vilka banor rekommenderar du runt stan eller i området utanför?

SVAR: Oslo har faktiskt på senare år börjat komma in i matchen vad gäller golfbanor. Ett tag var det faktiskt bedrövligt. Miklagard, Losby och Hauger tycker jag är tre fina banor norr om stan. Oslo GK som byggt om sina greener efter konstens alla regler är också intressant. Men jag vurmar extra för Tyrifjord GK en bit nordväst om Oslo. Underbara vyer med vackert landskap. Av de jag nämnt är Miklagard den klart bästa med Losby som god tvåa.

 

FRÅGA: Jag ska åka till Atlanta första veckan i maj och undrar över förslag på några coola banor. Jag har hcp 2, spelar på 5 (måste vara ärlig). Då jag reser med min flickvän som inte spelar golf (ännu!) så blir det max två rundor för husfridens skull. Tänker på East Lake Golf Club, men det verkar vara svårt att komma ut där då jag inte känner någon medlem. Förslag på andra banor tas tacksamt emot.

SVAR:Ja, East Lake är ju inte helt enkel att komma ut på… Däremot tycker jag att du ska satsa på att spela Bear’s Best GC som är en riktigt bra bana. Där har arkitekten Jack Nicklaus tagit 18 av sina bästa hål runt om i världen och gjort en kopia just här. Lite kul men också väldigt amerikanskt. Gillar du inte det upplägget så är Echelon GC norr om Atlanta ett bra alternativ. Det var innan en privat klubb som nu öppnat för greenfeespel. Och skulle, mot förmodan, dessa inte duga så har du The Manor GC som även den ligger norr om stan, ritad av Tom Watson.

 

FRÅGA: Jag kommer att flytta till Melbourne ett år och hoppas att du kan hjälpa mig med några funderingar. Vad krävs för att få spela på banorna där nere? Måsta jag vara medlem i Sverige? Måste jag bevisa att jag har officiell handicap, hur i så fall? Är upplägget detsamma i Australien som i Sverige, att jag behöver ansöka om medlemskap i en klubb i Australien?

SVAR: Är du medlem i en svensk klubb och håller dig undan de privata banorna så är det inga bekymmer att komma ut på banorna. Du kan själv skriva ut ett hcp-intyg i Min Golf på golf.se eller be din klubb i Sverige skriva ut ett hcp-intyg som du kan ha med dig. Inte speciellt ofta som man behöver visa upp det men ändå. Sen finns det ju även kommunala banor därnere och just det ordet låter inget roligt i våra munnar men faktum är att de kommunala banorna i flera fall håller väldigt hög klass.

 

FRÅGA: Jag undrar om du kan tipsa mig om några bra banor nära Bologna? Jag ska vara där under en långweekend.

SVAR: Jag har spelat två banor i närheten av Bologna och det är Bologna GC och GC le Fonti som ligger strax sydost om staden. Om jag ska välja någon av dem att rekommendera så blir det Le Fonti. Bologna GC är inte alls dålig men jag tycker Le Fonti är strået vassare med många fina hål och sköna greenområden.

 

FRÅGA: Jag ska tillsammans med min dotter spela golf över påsken och vi funderar på Barcelona eller Rom. Har du något bra tips på någon anläggning där man bor och spelar (hcp 20 respektive 10)?

SVAR: Jag tycker ni ska satsa på Barcelona. Där finns det en drös av banor och framförallt kan jag rekommendera Lumine GC där det finns två banor som bland annat Greg Norman har varit med och designat. Lumine ligger strax söder om Barcelona vid den lilla staden Cambrils. Där blir ni inte besvikna och vill ni ha något annat att spela så är ju Real Club el Prat en riktig höjdare.

 

FRÅGA: Vill gärna starta säsongen utomlands i år, kanske med en golfkurs, men vill även ha kul med kompisgänget, om man nu orkar efter golfen. Vad kan du rekommendera för något i Europa som inte tar alltför många restimmar i anspråk? Vi är fyra medelålders tjejer med varierande handicap.

SVAR: Det bästa är om ni söker upp något av de stora golfresebolagen och väljer något ur deras sortiment med golfskolor. Själv tycker jag att Belek i Turkiet inte ligger så långt bort och där vet jag att det finns golfskolor. Algarve eller Solkusten kan vara ett annat alternativ.

Scroll to Top