Det är andra saker än golfspel som imponerar när det gäller Grant och Stark // Foto: Getty Images

Krönika

KRÖNIKA: Det är inte golfen som imponerar mest hos Grant och Stark

"Finns inga gränser för vad de kan skapa."

Text: Martin Strömberg • 2022-11-28 Uppdaterad 2022-11-28

Det är inte december eller 2023 än men vi kan så smått börja summera säsongen 2022 redan nu. Och att det varit ett fantastiskt svenskt golfår på damsidan är snarast en underdrift. Just nu har vi en underbar mix av yngre spelare blandade med något mindre unga, erfarna, spelare med många mil kvar på mätaren. Det ser enkelt uttryckt väldigt bra ut just nu.

Att Linn Grant och Maja Stark skulle utvecklas och bli duktiga spelare även som proffs trodde nog de flesta som följt deras framfart som amatörer.

Men att det skulle gå så fort och ske med en sådan fullkomlig lavinartad självklarhet är i varje fall förvånande för mig. Tillsammans har duon tagit sju segrar på Ladies European Tour under säsongen, Grant har dessutom tagit två till på Sunshine Tour. En av Starks segrar ingick också på LPGA och räknas där. Utöver alla segrar har de också visat en jämnhet – som oftast utvecklas genom år av spel som proffs i tuffa miljöer – med mängder av topp tio-placeringar både på LPGA och LET.

Grant har gått från en 259:e plats på världsrankingen inför året till en 27:e plats just nu. För Stark är det en 38:e plats i dag mot en 90:e plats vid årets början. Då ska man tänka på att båda till största delen spelat på LET under säsongen där man får betydligt färre poäng än på LPGA.

Framtidsutsikterna är naturligtvis himmelsblå och klart lysande men ändå är det inte golfen som jag imponeras mest av när det gäller Grant och Stark. De har båda visat karaktärer och en känsla av socialt engagemang som inte är helt vanliga när det gäller framgångsrika unga idrottsutövare.

Grant skänkte 100 000 kronor till PGA Future Fond för att stötta unga damer på väg uppåt i sina karriärer.

Stark har flera gånger uttalat sig om sociala missförhållanden och om den ambivalenta känslan av att spela om stora pengar samtidigt som människor lider av fattigdom och misär.

Jag hoppas verkligen att hon fortsätter att spela och använder sin empati och delar av sina inkomster för att påverka det hon brinner för. Det är ett bra sätt att förändra saker och både Grant och Stark har skaffat sig extremt goda förutsättningar och starka varumärken redan i sina hittills korta karriärer som proffs. Det finns inga gränser för vad de kan skapa framöver, både på och utanför banan. Jag hoppas också att de får behålla energin och glädjen till spelet vilket naturligtvis är grundförutsättningar och inte alltid så självklart som många tror.

Tack för det här året, ni har verkligen skapat en framtidstro och ni kommer att dra med er nya generationer av svenska unga spelare.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-11-28
KrönikaKrönikaLadies European TourLinn GrantMaja StarkMartin Strömberg
Scroll to Top