Hideki Matsuyama vann den 85:e upplagan av The Masters och skrev japansk golfhistoria, som landets första majorsegrare på herrsidan. FOTO: Getty Images

Krönika

KRÖNIKA: ”Matsuyama frälste en hel golfnation”

Vissa segrar betyder mer än bara en extra pokal i skåpet. För Hideki Matsuyama var söndagens Mastersseger en given sådan. För japansk golf var den förmodligen än mer värdefull.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-11 Uppdaterad 2021-04-13

Klockan är nio minuter över nio på torsdagsmorgonen den 16 juli, 2009. Presstältet där jag sitter är öde, vinden river lite i de fladdriga tältväggarna, någon enstaka pekfingervals på ett tangentbord hörs.

Utanför mullrar det dock. Det samlade japanska pressuppbådet har lämnat byggnaden och flankerar nu första hålets fairway på Turnberrys Ailsa Course. De marscherar likt en synkroniserad militärorkester.

På fairway går Tiger Woods, Lee Westwood och en 17-årig Ryo Ishikawa.

Av alla tävlingar jag besökt har jag aldrig varit med om ett liknande superfokus kring en spelare, med undantag för Tiger Woods och möjligen Inbee Park under hennes sensationella majorår 2013.

Visst, Ishikawa var en supertalang och, trodde många då, blivande superstjärna. Men mer än något annat vittnade detta för mig om precis hur stort golfintresset är i Japan.

Ishikawa har fram till idag vunnit 19 gånger på den inhemska japanska proffstouren. Men någon superstjärna på PGA Tour blev han aldrig. I intervjuer för något år sen berättade han om hur pressen av all uppmärksamhet kring hans varje steg påverkat honom.

Konstigt vore nästan annars.

Redan 2011 började dock det där strålkastarljuset skiftas om, från Ryo Ishikawa till Hideki Matsuyama.

19-åringen från ön Shikoku i södra Japan hade på allvar presenterat sig för golfvärlden genom att bli bäste amatör med ronderna 72-73-68-74 i sin Mastersdebut i april 2011.

Sedan den dagen har hundratals japanska sport- och golfjournalister punktmarkerat honom världen runt i jakten på birdies och titlar.

På herrsidan har han ensam burit världens, mätt i antalet golfare, näst största golfnations hopp på sina piképrydda axlar i många år nu.

Söndagen den 11 april 2021 infriade Hideki Matsuyama alla högt uppskruvade förväntningar – med besked.

Det är en sak att spela sig fram till en fyraslagsledning i The Masters efter 54 hål. Bara 16 spelare har lyckats med det på 85 upplagor av den prestigefyllda majorn.

Det är en helt annan sak att gå ut och, i sitt livs viktigaste golfrond, försvara densamma.

Söndagens första slag, en spoon som läckte långt till höger om fairway på ettan, utstrålade inte hundraprocentig kontroll. Tvärtom osade den gummiarmar och vittnade om ögonblickets vikt för 29-åringen.

Men trots en hedervärd insats av 24-årige Mastersdebutanten Will Zalatoris, rankad utanför topp-1500 i världen för bara två år sen, var det fram till andraslaget på 15:e hålet en Eriksgata för Matsuyama. Bländade inspel och briljanta räddningar, som den delikat slagna chippen på 13.

Som alltid i The Masters bjöds vi ändå på ett sista dramatiskt kapitel när japanens andraslag på parfemman seglade långt över greenen och ner i dammen på 16:e. Närmaste utmanaren Xander Schauffeles besök i densamma strax senare sänkte dock pulsen rejält hos miljontals japanska tv-tittare.

Klockan var strax efter åtta på måndagsmorgonen i Japan när Hideki Matsuyama knackade i den decimeterlånga bogeyputten på 18:e som säkrade den första japanska majorsegern på herrsidan.

Vi har alla lätt att relatera till känslan, om vi bara backar bandet till Royal Troon 2016 och vad Henrik Stensons seger i The Open betydde och betyder för svenska golfare. Eller om vi minns tillbaka till Lotta Neumann när hon bröt den svenska majorbarriären i Baltimore 1988.

Den japanska golfboomen tog ordentlig fart 1957, när Torakichi Nakamura och Koichi Ono synnerligen oväntat sopade banan med flerfaldiga majorsegrarna Jimmy Demaret och Sam Snead och 28 andra lag och vann lagtävlingen som då hette Canada Cup, numera World Cup. 1977 vann Chako Higuchi LPGA Championship, tre år senare var Isao Aoki nära att rubba självaste Jack Nicklaus i US Open men slutade tvåa, 2019 log Hinako Shibuno hela vägen till segern i Women’s British Open.

När Hideki Matsuyama i solnedgången i Augusta, Georgia, trädde på sig den gröna kavajen var det ett karriärdefinierade ögonblick.

Men drömmen som gick i uppfyllelse var inte bara Hideki Matsuyamas egen.

Den tillhörde en hel golfnation.Text: Oskar Åsgård • 2021-04-11
KrönikaAugusta NationalHideki MatsuyamaKrönikaOskar ÅsgårdThe MastersTournytt
Rulla till toppen