De fyra deltagarna spelade med bärbagar i shorts. Foto: Getty images

Krönika

En skinsmatch med flera vinnare

Äntligen fick vi se golf på TV igen. Även om det var mycket som skavde och saker som inte stämde var den huvudsakliga känslan glasklar – vi måste få tillbaka tourspelandet så snart som möjligt. Och kanske lite oftare i det här formatet.

Text: Jesper Johansson • 2020-05-17

Dustin Johnson, Rory McIlroy, Matthew Wolff och Rickie Fowler klev upp på Seminole Golf Clubs första tee för att spela en skinsmatch, där pengarna gick till välgörenhet.

Efter slantslingningen stod det klart att lag Rory-DJ skulle börja.
Nån minut senare hade vi fått se två magiska drives mitt i fairway och visst, känslan av att få se golf på TV var tillbaka. Äntligen.

Men det vi fick se från den magiskt läckra golfbanan på Floridas östkust var sannerligen inte en vanlig slagtävling.
Nej, här fick vi se fyra världsstjärnor glida omkring i shorts och med bärbagar – som vilket kompisgäng som helst. Med den stora skillnaden att de fyra spelarna är bland de bästa i världen.

Dustin Johnson såg ovanligt virrig ut när han på första hålet bar bagen ”fel” och sedan markerade bollen med en peg. På hål 2 gjorde han en rekordslapp treputt och några hål efter det började han gå från tee innan Rickie Fowler hade fått slå ut. Som krona på virrighets/slapphetsverket valde forne världsettan att flytta en markering på green utan riktmärke. Bara rakt upp och ner med pekfingret. Som vilken kompis som helst. Bara en lite bättre golfare.

Många slag kunde vara bättre. Hela gruppen kunde spelat bättre och skulle nog ha gjort det om de inte haft ett åtta veckor långt uppehåll från tävlingsgolf. Rickie Fowler visade mest klass, då han var het på greenerna. Men det skulle ändå inte räcka till seger.

LÄS MER: McIlroy–DJ vann efter drama

Det fanns några minus från tävlingen

Jo då, det mesta var kanon med att ha golf tillbaka på TV. Men några minus kunde vi hitta.
Formatet gör att mycket dödtid skapas, då spelarna går mot bollarna i fairway till exempel. Den amerikanska produktionen valde att fylla det med en synnerligen märklig Bill Murray-intervju och därefter släppte de in amerikanska presidenten. Donald Trump valde dock att använda sin TV-tid till att prata politik, snarare än golf. Nej, låt oss ligga kvar på spelarna istället. Deras små diskussioner sinsemellan räcker gott som underhållning.

Den svenska sändningen var också, från och till, lite rörig. De talade i mun med amerikanska kommentatorer och ibland hördes de – trots att de inte talade ut i sändning. Men ringrostighet får väl anses vara okej så här långt efter senaste sändningen i början av mars.

Det fanns ännu fler plus från tävlingen

De största vinnarna var förstås varken Rory McIlroy och Dustin Johnson.
Det var de organisationer (American Nurses Foundation & CDC Foundation) som fick en hel del pengar inspelade till sig. Under sändningen kunde man också skänka pengar och den summan översteg till slut 5 miljoner dollar som skänktes till välgörenhet.

Den andra stora vinnaren var golfbanan.
Seminole Golf Club visades för första gången upp på TV och den klassiska Donald Ross-skapelsen visade sig från sin bästa sida. Eller ja, om det inte hade regnat natten till matchen kanske den hade varit ännu lite bättre. Men trots det var banan i ett utmärkt skick och vi fick se de fyra stjärnorna kämpa för att få till det. Varje miss skulle visa sig vara kostsam och strategi var av högsta vikt. En underbar golfbana jag gärna ser mer av, gärna redan i morgon.

Ytterligare en vinnare var själva formatet.
Fyra tourspelare med mikrofoner spelar golf utan caddies. På en bana man aldrig sett tidigare. Underbart. Och formatet med stora svängningar är också härlig underhållning. Bra!

Den sista vinnaren var förstås golfen. Vilken underbar sport det här är. Snälla kom tillbaka på heltid. Vi behöver dig. Och om det skulle vara i det här formatet lite då och då, ja gärna för mig.


Text: Jesper Johansson • 2020-05-17
KrönikaDustin JohnsonKrönikaMatthew WolffRickie FowlerRory McIlroyTournytt
Scroll to Top