Annika Sörenstam är i Linköping där Annika Invitational Europe inleds på fredagen. Foto: CM Hellsten

Annika: ”Mer hektiskt nu än som spelare”

LINKÖPING. Sörenstam kom direkt till Linköping och Annika Invitational Europe från Bro-Bålsta och Annika Cup. Med sig på resan hade hon sina två barn, make och föräldrar.- Det är mer hektiskt nu än som spelare, säger den forna världsettan.

Text: CM Hellsten • 2012-08-30 Uppdaterad 2012-08-30

Annika Cup är ett evenemang som startades för fem år sedan och där Sveriges tolv mest lovande spelare i åldrarna 13 till 16 år bjuds in till Bro-Bålsta GK. Där delas deltagarna in i två lag som möter varandra i matchspel. Det avslutades på torsdagen då Annika under förmiddagen även tränade med spelarna.
Talangerna åkte sedan hem.
Sörenstam drog vidare.
Till Östergötland. Med sig i bilen hade hon hela klanen Sörenstam, mamma Gunilla, pappa Tom, maken Mike samt barnen Ava och Will.
På fredagen inleds urpremiären av Annika Invitational Europe på Linköpings GK.
– Annika Invitational startade i Orlando och är en satsning på tjejer där vi försöker motivera och inspirera spelarna.  Vi har kört tävlingen i fyra år i USA och två i Kina. Jag var där förra veckan och de tre bästa i Asien och de tre bästa här i Linköping får en inbjudan till tävlingen i USA. Det är många collegecoacher som kommer till Annika Invitational i Florida och värvar spelare, säger Annika.

Vilket är det långsiktiga målet med Annika Invitational Europe?
– Vi vill växa och bli en riktigt stor juniortävling och bjuda på ett tufft startfält. Jag vill att de svenska tjejerna verkligen ska få tävla mot de allra bästa spelarna i Europa. Det är kul att vi startar på Linköpings GK eftersom klubben ska ha flickornas lag-EM nästa år där Sverige är regerande mästare. Tillväxten när det gäller tjejgolf är ju inte som vi hade tänkt oss, tjejer börjar men slutar. Hur får vi dem att fortsätta spela? Proffstävlingen TPC som vi hade förut, Annika Cup och så Annika Invitational är ju olika satsningar för att vända trenden. Det är tufft inom golfindustrin i dag, det ser man runt om i världen. För fem år sedan var det lite annorlunda och när jag slutade spela och drog upp planerna så visste man ju inte att det skulle bli en ekonomisk kris och färre golfare.

Vilket av allt det som du sysslar med nu tycker du är allra roligast?
– Svårt att säga eftersom jag håller på med så mycket men visst är det kul att jobba med juniorer, att kunna inspirera dem och dela med sig lite. De är så glada och har en sådan energi. Jag jobbar mycket med akademin, kläderna och vinet. Det är alltid något som jag håller på med, det är aldrig en stilla stund. Det är mer hektiskt nu än som spelare och med två små barn går tiden himla fort.

Från Linköpings GK är det drygt sex mil till Finspångs Golfklubb. Det var där som Sveriges allra första majorvinnare växte upp.
Liselotte Neumann är numera Europas Solheim Cup-kapten och vid sin sida under matchen på Colorado GC nästa år kommer hon att ha Carin Koch och Annika.
– Hur rollfördelningen ser ut? Lotta är chefen. Carin spelar i Europa och träffar spelarna på LET regelbundet. Lotta ska resa runt på LPGA men jag kommer inte att resa lika mycket men däremot har jag kontakt med spelarna eftersom många av dem bor i Orlando. Det vore ju kul om vi kunde vinna på amerikansk mark med tre svenska ledare i laget. Jag följer touren och varje torsdag är jag med i Golf Channel. Det är kul att se hur det går för ens vänner och spelare som varit med i tidigare upplagor av Annika Invitational.

Nästa helg spelar du en uppvisningstävling i Oslo med bland andra Lorena Ochoa. Hur har du laddat inför det evenemanget?
– Jag ska förhandla om lite slag… Jag var faktiskt och tränade med Henri Reis i dag och fick nästan en blåsa i handen eftersom jag inte spelat på länge. Både jag och Lorena är ju  pensionerade golfare som får en varsin partner (Suzann Pettersen & Yani Tseng, red anm).

Och vem är bästa pensionär?
– Jag spelade faktiskt med Lorena i en tävling i juni. Hon spelade kanonbra och gjorde fem birdies och en eagle. Själv spelar jag bara golf i samband med sponsordagar och nu var det några veckor sedan sist.

Annika Invitational Europe är ett samarbete mellan Annika Foundation, Svenska Golfförbundet, Skandia och värden Linköpings GK.
Magnus Grankvist är Svenska Golfförbundets ungdomstävlingsansvarige och projektledare för evenemanget:
– Jag jobbade som landslagscoach i nio år och Annika Invitational Europe är den största tävling som jag har sett överhuvudtaget när det handlar om amatörer i Europa. Klubben har gjort ett fantastiskt arbete vad gäller alla delar, inte minst banan. Greenkeepern säger själv att han aldrig har sett banan i bättre skick tidigare.

Nästa sommar flyttar Annika Invitational till Skåne och arrangeras på Landskrona GK.
Samtidigt står Linköpings GK som värd för flickornas Europamästerskap.

Annika bjuder in Europas bästa tjejer
Startlista, Rond 1
Aktuell ställning

Text: CM Hellsten • 2012-08-30
FöljaNyheter
Rulla till toppen