Rya-spelaren Louise Friberg tar nu nästa steg i golfkarriären. Foto: Getty Images

Följa

Louise Friberg lägger av

Hon vann sin första LPGA-titel redan som rookie. Men sedan har det gått trögt. Nu har Louise Friberg bestämt sig för att lägga av som spelare. Nu siktar hon på nästa steg i golfkarriären: den som tränare. – Passionen finns inte kvar. Men jag har så mycket att ge tillbaka till golfen, berättar hon för Svensk Golf

Text: Karin Rosenlund • 2011-09-15 Uppdaterad 2011-09-15

Det var 2008 som Louise Friberg skrev in sig i listan över segrare på LPGA-touren, då hon i mexikanska MasterCard Classic spelade hem sin första titel på den högsta touren. Friberg slutade i topp, före namn som Lorena Ochoa och Yani Tseng, den tidigare och nuvarande världsettan.

Men det blev också hennes enda seger på LPGA. Det ville inte riktigt lossna för svenskan efter det, och hon fick kämpa hårt ute på touren. Under 2011 har hon bara klarat två kvalgränser av 12, så det fick det räcka. Nu har svenskan bestämt sig för att lägga spelarkarriären på hyllan. Veckans tävling i Navistar Classic blir hennes sista som spelare.

– Jag tycker inte att det är kul längre. Det är något som växt fram under det senaste åren. Jag började tänka innan säsongen om inte passionen kommer tillbaka så blir 2011 min sista säsong. Men den kom aldrig.  Jag började ifrågasätta min existens på touren. Jag har så kul under dagarna fram till tävlingen, och sen önskar jag att jag inte skulle behöva tävla, berättar hon när Svensk Golf får tag på henne efter den första rundan (78).

Det slutliga beslutet kom redan i maj under kvalet till US Open när Louise vaknade upp och ringde till sin mamma och berättade att den här säsongen blir den sista.

– Det bara gick upp för mig. Jag har alltid försökt att gå efter min magkänsla och den sa att det räcker nu. Men det är många runt omkring som har investerat tid och känslor i mitt golfspel så det är klart att det är jobbigt att berätta för dem att jag inte vill spela mer tävlingsgolf.

Försvinner inte från golfen

Men 31-åringen från Helsingborg kommer inte att lämna spelet som hon älskar.

– Min passion för spelet har lett mig mot mot tränarrollen, coachandet och fitness-delen av sporten, och det är den vägen jag vill gå. Jag har lärt mig så mycket och har så mycket att ge tillbaka.

Under det senaste året har Friberg ägnat mycket tid åt att plugga, och kommer framöver att ta tränarexamen inom LPGA och bli certifierad TPI-tränare, Titleist Performance Institute. Den närmaste tiden kommer att vara fylld av seminarier, utbildning men även välgörenhet och en resa som instruktör och inspiratör för en resa till Gran Canaria i November.

– Jag har ingen klar plan men kalendern är fulltecknad den närmaste tiden. Jag kommer att vara på hemmaplan i Phoenix under hösten men min dröm är att kunna vara i USA på vintrarna och Sverige på sommaren.

Utesluter ingenting

Men den alltid positiva Louise vill aldrig säga aldrig när det gäller framtida tävlande.

– Mitt mål med att sluta är inte att komma tillbaka. Men det vore orättvist mot mig själv att stänga några dörrar i livet. Om jag skulle få tillbaka passionen så är det inte helt omöjligt. Mitt närmaste mål är att träna inför att springa maraton. Jag kommer alltid att ha mål att sträva emot. Men vi får väl se om det blir en helmara, skrattar hon vidare.      

Men för nu är det färdigspelat på de stora tourerna för att ta på sig en ny roll inom golfen.Men LPGA tappar en profil. För Louise var alltid glad och positiv och var populär både bland sponsorer, medtävlare och alla runt omkring.

– Det är det jag kommer att sakna mest. Alla vännerna man har skaffat härute. Sedan det kom ut att jag skall sluta har det varit väldigt många som kommit fram och sagt någonting. Jag har fler vänner runt omkring i världen numera än jag har i Phoenix där jag bor.

 


Text: Karin Rosenlund • 2011-09-15
FöljaLouise FribergNyheter
Scroll to Top