Kaisa Ruuttila och Wilhelm Schauman vann Nordea Tour-rankingen och blickar nu ut mot Europa. Foto: CM Hellsten

Följa

Tourvinnarna drömmer om Europa

Tidigare tourvinnare på 2000-talet har gått vidare och spelat Solheim Cup, majors och vunnit på Europatouren. Hur kommer det att gå för årets segrare i framtiden?

Text: CM Hellsten • 2010-10-02 Uppdaterad 2010-10-02

Helsingborg Golf Open by Volkswagen

Bild 1109885

Bana: Vasatorp Tournament Course, Helsingborg.
Datum: 30 september-2 oktober.
Prispengar: 450 000 kr i herrklassen, 250 000 i damklassen.

StartfältSlutresultat

Sommaren 2003 återvände Linda Wessberg till Sverige efter collegestudierna i Oklahoma och blev proffs. I sin första tävling på den inhemska touren (som då hette Telia Tour) tog hon hem match-SM på Lidingö.
Till slut hade Linda samlat in 1 584 poäng på nio tävlingar, åtta pinnar mer än tvåan Nina Reis.
Direkt efter totalsegern på Telia Tour åkte Linda till kvalet och fixade kortet till Ladies European Tour.
I sin andra tävling på LET 2004 slutade hon tvåa.
2005 blev det ytterligare en andraplats i Europa.
2006 kom första triumfen.
2007 blev det ännu en seger och Linda Wessberg belönades med en plats i Europas Solheim Cup-lag i Halmstad.
2009 kom karriärens tredje LET-seger.

2002 vann finskan Riikka Hakkarainen den svenska proffstouren. Fyra år senare vann hon på Ladies European Tour.
2007 toppade Norges Marianne Skarpnord rankinglistan när säsongen var över. 2009 blev det dubbla segrar och ytterligare sju topp-10 i Europa, dessutom kvalade hon under hösten in på LPGA Tour.

Samma år som Skarpnord tog hem damklassen så segrade Ale GK:s Rikard Karlberg bland herrarna. I somras debuterade han i US Open på Pebble Beach i Kalifornien.
För exakt tio år sedan tog Timrås Hampus von Post hem Telia Tour-rankingen före ett par blivande tungviktare:
6) Henrik Stenson.
26) Peter Hanson.
35) Johan Edfors.

På lördagen avslutades den allra första upplagan av Nordea Tour. På damsidan hade 26-åriga Kaisa Ruuttilla redan inför finalen säkrat totalsegern. Försprånget ner till Lotta Wahlin var ointagligt.
– Jag har spelat bra hela säsongen och det känns fantastiskt att vinna Nordea Tour. Det är en bra merit och ger mig bra självförtroende, säger Kaisa.

Ruttilla är därmed den andra finskan under 2000-talet som vinner den svenska proffstouren.
Vad händer nu?
– Självklart vill jag också vinna på Ladies European Tour men förhoppningsvis dröjer det inte lika länge som det gjorde för Riikka. Nu siktar jag först och främst på kvalskolan i La Manga i november och december och målsättningen är att spela på LET nästa säsong.

På herrsidan ledde Wilhelm Schauman, stockholmaren som representerar thailändska Black Mountain, rankingen inför avslutningen men både Victor Almström, Viksjö, och Björn Åkesson, Barsebäck (tvåa respektive trea på listan), hade chansen att smita förbi.

Efter första ronden var Wille i delad ledning men han avslutade med 79-78 och hamnade till slut på en delad 21:a plats.
Trots det lyckades varken Almström eller Åkesson passera Schauman.
– Att vinna Nordea Tour betyder jättemycket. Förra säsongen spelade jag inte tillräckligt många tävlingar och gav mig därför aldrig chansen men i år gjorde jag en grej av att spela varenda tävling. Att lyckas med det här är jättekul. Målet den här säsongen var att vinna Nordea Tour och ta mig vidare ut på Challenge Tour via Nordiska Ligan där de fem bästa får en plats. Det ser bra ut inför sista tävlingen, säger Wille.

Vad siktar du på i framtiden?
– Huvudmålet är att ta mig tillbaka till Europatouren. Som jag har spelat i år så har jag en jättebra chans i kvalet i slutet av november – om jag bara kan slappna av och spela ut. Spelmässigt har jag tagit flera steg framåt sedan jag spelade på Europatouren 2006, framför allt bollslageriet. Närspelet har jag alltid varit bra på.

2007 vann Rikard Karlberg rankingen och debuterade i US Open i somras.
– Han är jätteduktig och lyckades vinna på Asien-touren i år. Det här kommer att vara något som jag kommer ihåg. Att vinna Svenska touren är det inte så många som har gjort.

Som uppladdning inför Europatourkvalet planerar Schauman in träningsläger i USA och så Thailand. På hemmabanan Black Mountain.
– Det är andra året som jag spelar för dom, banan är grym och det finns en jättebra träningsanläggning och Johan Edfors och Mikko Ilonen brukar också vara där.


Text: CM Hellsten • 2010-10-02
FöljaNyheter
Scroll to Top