5de466c6b6dde

Blogg

Krönika: “Stenson vann folkets kärlek”

Henrik Stenson vann inget guld. Men svenska folkets kärlek. Det här var dagen då han vandrade rakt in i våra hjärtan, tack vare den fantastiska duellen med Justin Rose, skriver Svensk Golfs chefredaktör Tobias Bergman.

Text: • 2016-08-15 Uppdaterad 2019-12-11

Det var dagen då Henrik Stenson skulle fortsätta sin promenad in i golfens historieböcker, genom att vinna på den största av scener.
Men vägen förde honom inte dit han hade tänkt.

En engelsman, en wedge och ett ögonblick av briljans trängde sig före och Justin Rose förtjänade verkligen sin olympiska titel.
Men jag undrar om inte den destination som Henrik Stenson istället hamnade på tog honom till en ännu bättre plats?
Den i djupet av det svenska folkhjärtat.

“Mina flöden i sociala medier svämmar över av tårdrypande inlägg”

För aldrig har väl golf fått oss att må det här sättet framför våra tv-apparater som den här söndagskvällen? Mina flöden i sociala medier svämmar över av tårdrypande inlägg om hur tungt det var att se Stenson förlora och hur mycket de lider med honom och om ni inte tror att mina vänner på Facebook, Twitter eller andra plattformar är en tillräckligt representativ skara (utan en samling golfbollar hela bunten) så har ni förmodligen rätt. Men vi har också upplevt situationen hur nästan samtliga svenska medier av betydelse har storsatsat på att bevaka golfen på ett aldrig skådat sätt och många av dem kan berätta om hur passionerade och involverade deras läsare och tittare har varit under den här ronden.

Den fantastiska duellen mellan Mickelson och Stenson på Royal Troon för några veckor sedan var visserligen betydligt större än bara golfarnas angelägenhet, i synnerhet som Viasat öppnade upp så att tävlingen kunde ses i TV10.

Men när det gäller genomslagskraft på riktigt är det förstås inget som kommer i närheten av ett OS, då vi engagerar oss i grenar vi knappt visste fanns – särskilt när det drar ihop sig till guldstrid.
Det var säkert många som följde en hel golfrond för första gången den här söndagen.
Jag har svårt att tro att de inte gillade vad de såg.

Ibland kan golf vara segt, händelsefattigt och inte alltid heller särskilt enkelt att begripa sig på. Men den här gången fanns det en logik och tydlighet som innebar att vem som helst både kunde förstå, följa och leva sig in i vad som utspelade sig på den roligt designade olympiska banan.
Det var två män i en matchsituation och efter 18 hål skulle en av dem stå där som den förste olympiske mästaren på 112 år.

Om Stenson vs Mickelson aldrig var något annat än den perfekta uppvisningen i hur det här spelet ska spelas så hade den här duellen lite andra ingredienser som komplement till det fullständigt enastående.
Båda spelarna svarade för golfronder på högsta nivå och slog stundtals slag som bara riktigt stora mästare kan göra och när de inte gjorde det fanns nästan ofta närspelet att falla tillbaka på, då misstagen skulle korrigeras. Men vi såg också lite fler misstag vi inte riktigt kände igen och framförallt Rose tycktes leva sig mer med i händelserna än vad vi har vant oss vid och engelsmannen tittade ofta länge ängsligt efter sina bollar och såg emellanåt att pusta ut när de landade som planerat.

“Jag tycker inte att vi behöver fundera så mycket mer över den saken”

Men när birdies och bogeys bytt händer och initiativet vandrat från Rose till Stenson till Rose igen så kokade allt till sist ned till att två män skulle utföra varsitt pressande pitchslag från 60 meter, för att avgöra tävlingen.

Kanske var det Rose något behagligare vinkel, med en mer plan greenyta att sikta mot, eller att engelsmannen helt enkelt var som bäst när det betydde som mest – men oavsett vilket fick vi se ett unikt tillfälle av utomjordisk skicklighet och det var inte svenskt.

När Stenson slog upp bollen till sex meter och en svår putt så satte Rose upp den stendöd vid flaggan, med ett lågt och perfekt spinnkontrollerat slag.

Det har många gånger diskuterats vad ett OS för en golfspelare egentligen betyder, när det inte finns några feta prischeckar att spela om och när spelet redan har sina karriärsdefinierande tävlingar som kallas majors.
Jag tycker inte att vi behöver fundera så mycket mer över den saken.

Reaktionen från Justin Rose säger allt som behöver sägas.
Och när vi i framtiden diskuterar om golf hör hemma i de olympiska spelen så är det här dagen vi ska tänka på.

Henrik Stenson hyllas av Svensk Golfs chefredaktör Tobias Bergman.

Skadan kostade Stenson guldet


Blandade känslor när Stenson kom tvåa


Så hyllas Stenson efter OS-silvret


Text: • 2016-08-15
BloggHenrik StensonJustin RoseKrönikaOlympiska spelenTournytt
Scroll to Top