5de466c9660d8

Blandade känslor när Stenson kom tvåa

Han förlorade ett OS-guld. Men vann ett silver. Det var en dag av blandade känslor för Henrik Stenson. – Jag ville hellre ha Justins medalj, men det är ett stolt ögonblick, säger Henrik Stenson.

Text: • 2016-08-14 Uppdaterad 2016-08-14
Blandade känslor när Stenson kom tvåa

Den heta solen är på väg att sänka sig i väster och tre flaggor hissas sakta uppåt till tonerna av ”God save the Queen”.

Den svenska är en av dem – och det är ett stolt ögonblick för Henrik Stenson, där han står på prispallen.

Samtidigt är känslan också bitterljuv.

För även om han precis har vunnit en olympisk silvermedalj så har han också förlorat det guld han kom hit för att vinna.

– Det är ett stolt ögonblick ta en OS-medalj för Sverige, även om jag ville ha den Justin har runt halsen. Samtidigt kommer jag att komma ihåg det här hela livet, Att vara näst bäst av de 60 som kom hit är inte dåligt, säger Henrik Stenson på det efterföljande med pressen.

Det blev precis den duell och det drama som vi hade trott och hoppats på. Stenson och skicklige engelsmannen Justin Rose drygade snabbt ut sin ledning till den resterande delen av fältet och det tog egentligen inte många hål förrän vi förstod att de båda ädlaste medaljerna skulle hamna i Lake Nona, där de båda bor grannar.

Mestadels var det Rose som hade initiativet, men på det 13:e hålet gick svensken förbi.

Då inträffade vad som eventuell kan ha påverkat hela utgången av tävlingen.

Stenson fick problem med ryggen och tvingade lägga sig ned för att stretcha på fairway. På 14:e tee fick han sedan behandling av fysion Cornell Driessen som kallades in. Ett par dåliga slag därefter gav återigen Rose den ledning han tidigare haft.

– Det står förstås skriver i stjärnorna hur det hade gått om det inte hade inträffat. Men det är klart att det inte hjälpte mig och det var lite dålig timing, eftersom jag tappade min rytm. Men det var aldrig någon fara för att jag inte skulle kunna spela färdigt.

Vad var det som hände?

– Jag kände redan innan min golfuppvärmning att det var något som inte riktigt stämde. Men sedan kändes jag ingenting förrän efter att jag hade slagit min träfyra på 13. Då högg det till i bröstryggen. Det är klart att det inte är vad man drömmer om, att behöva bli behandlad på 14:e tee under en slutrond.

Men trots detta lyckades Stenson utjämna duellen, genom en fin birdie på det 16:e hålet. Så när spelarna anlände till sista tee var ställningen helt lika – och det avslutande hålet fullpackat med människor som ville följa den högdramatiska upplösningen. Efter två slag vardera spelade så kom allt ned till vem som slog den bästa pitchen och putten.

– Justin hade en lite bättre vinkel för sitt tredjeslag än jag och när jag sedan inte slog mitt bästa slag så öppnade jag dörren för honom. Och han slog ett fantastiskt tredjeslag, vilket innebar att jag var tvungen att förs��ka sänka min putt, som var ganska knepig.

När Stenson sedan också missade returen så innebar det att Rose hade möjlighet att ta två puttar på sig från mindre än en meter. Han behövde bara en och ett ordentligt firande brakade loss.

– Det känns otroligt att vinna guldet. Vi hade en härlig duell och det känns fantastiskt att sitta här med medaljen. Det var vad vi alla kom hit för, säger Justin Rose.

 

 


Text: • 2016-08-14
BloggHenrik StensonOlympiska spelenTournytt
Rulla till toppen