5de5b34aa401c

Blogg

Hedwall: ”Hoppas på ny magi”

Caroline Hedwall kommer till Solheim Cup med ett sargat självförtroende. Det är ett gott tecken...

Text: CM Hellsten • 2015-09-16 Uppdaterad 2015-09-16

I Colorado för två år sedan skrev Caroline Hedwall historia när hon blev den första spelaren som gick 5-0.

Fem matcher.

Lika många segrar.

Sedan kom skadan 2014.

Det var i mars ifjol och olyckan inträffade inte på en golfbana utan vid Phoenix Sky Harbor International Airport.

Hedwall stod vid transportbandet i Arizona och väntade på sitt kolli. Hon greppade väskan och lyfte.

I just det momentet stukade hon handleden. Smärtan gjorde att hon fick spela de kommande tävlingarna med en modifierad sving och till slut tvingades Caroline ta time out.
Den varade i sju veckor.

Skadan har hängt i och varit jobbig att ta sig tillbaka ifrån.

Sedan drabbades Caroline Hedwall den här säsongen av karriärens tyngsta tid – på banan.

Hon har tidigare använt ett ord för att beskriva året:

“Kass”.

I British Open i månadsskiftet juli/augusti blev det en delad 28:e plats. Majorn följdes upp av en missad cut i Portland, en 70:e plats i Kanada och i de två senaste tävlingarna har Hedwall missat kvalgränsen.

Trots motgångarna fick svensken ett wild card till Solheim Cup.

Självförtroendet är sargat när Caroline Hedwall nu anlänt till Tyskland och Golf Club St. Leon-Rot.

Ett gott tecken…

– Den här säsongen har jag slagit bollen väldigt bra men puttarna har inte trillat i. Det leder till slut till att man tappar tålamodet. Det var nästan samma situation när jag kom till Solheim Cup 2013. Jag sänkte knappt några puttar alls men så plötsligt lossnade det. Jag minns framför allt att jag sänkte en riktigt bra en putt på åttan i foursomematchen med Anna. Det är annorlunda när du spelar match eftersom jag kan vara mer aggressiv på greenerna. Så jag hoppas på ny magi den här veckan. Det känns bra inför fredagen, säger Caroline.

  “Amerikanskorna kommer alltid att vara favoriter”

Hon kommer in till presskonferensen tillsammans med spanjorskan Azahara Muñoz och skotska veteranen Catriona Matthew.

Caroline Hedwall:

– Vi har en fantastisk lagkänsla och just den har varit nyckeln till framgång i de senaste två matcherna.

Azahara Munõz utvecklar resonemanget:

– Amerikanskorna kommer alltid att vara favoriter men som Caroline säger så har vi en bra laganda. Vi européer har vuxit upp med att spela för våra länder i till exempel EM. Vi är vana vid att representera ett lag och spela foursome, som är den tuffaste spelformen. Kaptenerna har frågat vem vi vill spela med men vi svarar att det inte spelar någon roll.

Tisdagen 25 augusti delade Carin Koch ut sina fyra wild cards.

Ett av dem gick alltså till Caroline Hedwall.

Trots de sportsliga motgångarna.

  “Jag ville verkligen inte se årets match på tv…”

– Med tanke på min säsong så förväntade jag mig inte att bli vald så jag blev väldigt glad när Carin ringde. Jag älskar Solheim Cup. Min första kontakt med evenemanget var när matchen spelades på min hemmabana Barsebäck och sedan den stunden har jag strävat efter att spela själv. Så jag ville verkligen inte se årets match på tv…

Direkt efter British Open på Turnberry följde Caroline Hedwall med till St. Leon-Rot för ett läger tillsammans med potentiella Solheim Cup-spelare.

Kanske var det just då som kapten Koch bestämde sig för att ge en plats till Hedwall.

– Då såg även Carin att jag slog bollen riktigt bra. Det är puttningen som spökat och i slutändan leder det till att jag slår dåliga slag eftersom jag tappar tålamodet. Jag slår bra slag, ger mig birdiechanser men så missar jag puttarna och så kanske det blir en bogey istället. Det är tufft när man spelar slagspel och bollfan inte vill i.

Som i Helsingborg Open på Vasatorp Tournament Course nyligen:

– Då hade jag så många puttar som såg ut som att de var mitt i hålet men så vek de undan i sista stund. Till slut så brinner det i huvudet. När jag spelar matchspel så ger jag mig fasen på att hitta en lösning och det är lättare att ge upp lite i slagspel eftersom vi har så många tävlingar.

Hur ofta tänker du tillbaka på det som hände i Colorado?

– Ganska många gånger. Jag vet ju att jag kan spela bra golf och försöker få tillbaka självförtroendet. Jag har testat olika grejer men till slut känner jag att jag måste lyssna på mig själv – för jag vet ju egentligen hur man puttar bra.

Lyssnade på sig själv gjorde Caroline Hedwall under majorn förra veckan:

– På Evian hade jag ett skapligt varv första dagen och sedan kom jag ut och kunde inte få bollen i hål. Till slut ställde jag frågan till mig själv: du måste kunna hitta en lösning. Då hittade jag en uppställning som jag verkligen trivs med och det var att gå tillbaka till hur jag löst det tidigare. Då funkade det bra och så avslutade jag med fyra raka birdies. Så det kändes ändå positivt trots att jag missade cutten.

Så nu går du 5-0 igen…?

– Jag ska försöka ta så mycket poäng som möjligt men det är ju inte säkert att de kommer att spela mig lika mycket. Det känns i alla fall bra. Om jag kommer att spela med Anna igen? Ingen aning. Kaptenerna ger inga hintar. 


Text: CM Hellsten • 2015-09-16
BloggCaroline HedwallSolheim CupTävlingarTournytt
Scroll to Top