Båstad GK, Gamla banan är en av åtta klassiker på vår ranking över Sveriges 50 bästa banor. Foto: Båstad GK via Facebook

Sveriges 50 bästa banor

9 klassiska svenska golfbanor du måste spela

Från Östersund till Falsterbo. Här är nio banor som alla är över 75 år och rankas inom landets 50 bästa banor.

Text: Svensk Golf • 2024-07-03 Uppdaterad 2024-07-05

Svensk Golfs senaste ranking över Sveriges 50 bästa banor samlar såväl nya och moderna skapelser som uppfräschade klassiker. 
Nedan är nio banor som alla finns med topp-50 och där grunderna lades för minst 75 år sedan. 

Läs mer: Här hittar du hela rankingen

Inledningshålet på Östersund-Frösö GK kan verkligen ta andan ur dig. Foto: Östersund-Frösö GK

Rankad 48 i Sverige. De senaste årens insatser av Johan Benestam har förstärkt spelupplevelsen bortom det klassiska öppningshålet där Storsjön och Åreskutan utgör en tidlöst intagande bakgrundsfond. Här väntar vassare greenområden och andra förbättrade punkter som ingjuter ny energi i den kuperade skogs- och parklayouten.

BETYG 6,02
SPELKLAR 1947
ARKITEKT SKÖLD

Foto: Peter Cordén

Rankad 45 i Sverige. Restaureringen av betydande delar från Morrisons layout tar oss inte hela vägen till Surrey, men väl bakåt till en intressant startpunkt i Kevingebanans rika historia. Christian Lundins arbeten med bunkrar och greenområden frambringar och förstärker element ur den ursprungliga designen för att tryggt landa i den klassiska brittiska parkbanans övergripande uttryck.

BETYG 6,11
SPELKLAR 1932
ARKITEKT MORRISSON, SUNDBLOM, SKÖLD, LUNDIN

Foto: Mickael Tannus

Rankad 38 i Sverige. Vyer över Hanöbuktens strandbrink och spel i lummig grönska där äppel- och ädelträd ger stora delar av banan dess parkkarakär. Lilla Vik är Österlens GK:s klassiker med anor från 1940-talet. Sundbloms original har utvecklats med en god känsla för den österlenska golfmiljön.

BETYG 6,35
SPELKLAR 1946
ARKITEKT SUNDBLOM, NORDSTRÖM, FULKE, MEDNICKSON

Foto: Båstad GK via Facebook

Rankad 26 i Sverige. Den gamla banan, vårt lands nästa äldsta med 18 hål, har i takt med de numera majestätiska trädens tillväxt utvecklats till en tidlös parklayout av rang. En känsla av klassisk golftradition kombineras med vackra vyer över Bjärehalvön och med spel bland taktiska bunker- och greenområden som ger den moderniserade designen sin karaktär.

BETYG 6,83
SPELKLAR 1930
ARKITEKT HAWTREE & TAYLOR

Foto: Mickael Tannus

Rankad 22 i Sverige. Att hitta en lagom snäv linje över vänstersidan på åttonde hålet samtidigt som den ändlösa vyn över Öresund intar synfältet är fortfarande en av Golfsveriges självskrivna höjdpunkter. Johan Benestams stegvisa uppgraderingar lyfter spelupplevelsen i rätt riktning, och sker i harmoni med banans karaktäristiska skiftningar mellan park-, hed och seasidehål.

BETYG 7,05
SPELKLAR 1937
ARKITEKT NORDGREN, SUNDBLOM, AMILON, SEDERHOLM; BENESTAM

Foto: Mickael Tannus

Rankad 21 i Sverige. Vinden och havet, de tvärtorvade bunkrarna, den vajande ruffen och de mjuka unduleringarna… känslan av links- och seasidegolf har funnits i Torekov i 100 år. Golfklubben från 1924 firar i år sitt största jubileum. På det nuvarande markområdet har golfen spelats sedan 1939. Sett till spelupplevelsen är banan bättre än någonsin där seaside och linkskänslan lyfts fram och förtydligats.

BETYG 7,21
SPELKLAR 1939
ARKITEKT SKÖLD, PERSSON

Foto: Mickael Tannus

Rankad 7 i Sverige. Tävlingsbanan där det spelats mästerskap sedan 1939, ett år efter grunden lagts av Rafael Sundblom ute på sandjorden i Tylösand. Arenan där EM, Solheim Cup och många andra troféer vunnits. Senast av Linn Grant när Scandinavian Mixed försommaren 2022 fick sin perfekta avslutning på en bana som återigen fick sin förtjänade uppskattning av tourspelare och åskådare. Medlemsbanan som dagligen ger sina trogna medlemmar en högkvalitativ spelupplevelse på pedantiskt skötta spelytor. De 18 hålen ramas in av vindpinade tallar och vitstammade björkar. Golfen spelas i det egna rummet. Inspelen slås mot klassiskt designade greenområden som lågmält kräver vår uppmärksamhet. Här har alla hittat sina egna favoritdelar av sträckningen. Att hål som det 12:e och 16:e ändå sticker ut är känt sedan länge.

BETYG 8,48
SPELKLAR 1938
ARKITEKT SUNDBLOM, SKÖLD, PENNINK, STEEL

Foto: Jacob Sjöman

Rankad 5 i Sverige. Den ikoniska skapelsen på näset har äntrat 2020-talet med oförminskad kraft. En snabb blick på scorekortet bekräftar att du spelar samma hål som tidigare, men väl ute på banan framträder Falsterbo i en mer distinkt och förfinad form än vad vi tidigare upplevt. Detta genom klubbens återkommande förbättringar och modifieringar av de existerande hålen där linkskänslan förtydligats genom omsorgsfulla uppdateringar av bunkrar och sammanlänkande kringytor. Designens klädsamt lågmälda anslag står i mästerlig kontrast till den fantasi och kreativitet som banan kan locka fram från spelaren när ytorna är hårda och vinden sveper in.

BETYG 8,64
SPELKLAR 1911
ARKITEKT BAUER, NORDWALL, CHAMBERLAIN

Foto: Mickael Tannus

Rankad 4 i Sverige. Tack vare idealiskt sandunderlag har Åhusgolfarna i alla tider haft privilegiet att kunna slå bollar från en turf som få andra svenska banor kunnat mäta sig med. För 83 år sedan flyttade Kristianstads GK:s pionjärer från sin bana på Rinkaby skjutfält till Åhus nya golffält. Rafael Sundblom var den förste arkitekten att skapa de första hålen. Douglas Brasier och Tommy Nordström utvecklade dem. Den senaste ombyggnationen av Pierre Fulke och Adam Mednickson har fått allt fler att vallfärda till den populära anläggningen. Här väntar en testande upplevelse med lurigt frestande vinklar från tee och utslagsgivande greenområden där få misstag tolereras . Sträckningen är varierad men sammanhållen. Från spel inne bland knotiga tallar till en öppnare hedmark.

BETYG 8,72
SPELKLAR 1941/1969/1992/2017
ARKITEKT SUNDBLOM, BRASIER, NORDSTRÖM, FULKE, MEDNICKSON

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2024-07-03
Banor och resor50 bästa banorna i SverigeBanor och resorBanrankingSveriges bästa banor
Rulla till toppen