Porjus GK är golf på högspänning. Foto: Tobias Bergman

Svenska banor

5 svenska golfbanor du måste spela

Från vilda fjällhål till hypermanikyrerad stadiumgolf. Här är fem oförglömliga golfupplevelser innanför landets gränser.

Text: Svensk Golf • 2022-03-24 Uppdaterad 2022-03-24

Det finns såklart fler än fem svenska banor som du bör pricka av under din golfkarriär. Men här samlar vi några som garanterat ger dig oförglömliga golfupplevelser på olika sätt.

Björkliden. Foto: Jacob Sjöman

Björkliden 

Sveriges nordligaste golfbana har inte öppet särskilt länge sett till antal dagar, men på grund av midnattssolen kan den spelas dygnet runt under den intensiva säsongen. Här är det inte kvaliteten på spelytorna som lockar utan de magiska vyerna i hänförande fjällnatur. 

Bro Hof Slott. Foto: Jacob Sjöman

Bro Hof Slott, Stadium Course

Har sedan öppnandet 2007 parkerat i toppen som Sveriges mest välskötta golfbana och tillhör absoluta toppskiktet gällande spelupplevelse. Här väntar precis målgolf av tydlig amerikansk prägel där ett och annat kommer att krävas av spelet med järnen. Sveriges dyraste greenfee men en golfupplevelse som klart är värd att någon gång gräva riktigt djupt i plånboken för. 

Göteborgs Golf Klubb. Foto: Peter Cordén

Göteborgs Golf Klubb

Sveriges äldsta golfklubb bildades 1902. På banan i Hovås har man spelat golf sedan 1904. En tidsresa där du både får njuta av klubbhusets traditionellt ombonade atmosfär och en charmig parkbana av klassiskt brittiskt snitt – där du både betar av landets äldsta existerande golfhål och en knippe ändlöst vackra havsvyer.

Porjus GK är golf på högspänning. Foto: Tobias Bergman

Porjus GK

Skynda! Skynda! Skynda! Porjus GK i Lappland är en av Sveriges mest osannolika golfbanor. De nio hålen med konstgräsgreener är granne med ett av de största vattenkraftverken i landet. Golfbanan har fått mer eller mindre kultstatus på grund av sin annorlunda design och omgivning. Men nu leder första delen av Porjus Golf-sagan mot sitt slut. Vattenfall som arrenderar ut mark åt golfklubben kräver tillbaka delar av marken.

Sand GC. Foto: Mickael Tannus

Sand GC

Att köra förbi infartsskylten och in i den småländska skogen kan liknas vid att hamna i ett parallellt universum. Här finns det bunkrar i överflöd och en berg-och-dal-upplevelse där den uppskruvade designen tar över totalt visuellt och lämnar ingen oberörd. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-03-24
Banor och resorBanor och resorBjörklidenBro HofGolflistaGöteborgs G KPorjus GKSand GCSvenska golfbanor
Rulla till toppen