Bild: Torslanda GK

Golfsverige

Här växer Torslandas nya bana fram

Torslanda GK bygger om tillsammans med Stensonsarkitekten Christian Lundin. Stadsnära linksgolf är målbilden. Bland annat blir det ett nytt avslutningshål med en ö-green á la TPC Sawgrass.

Text: Bo Steffensen • 2021-03-24 Uppdaterad 2021-12-09

På västra delen av Hisingen i Göteborg ligger Torslanda GK. Banområdet är kompakt och påminner om en fjäril där man spelar sig nerifrån ”kroppen” upp mot respektive vingspets.
Fram till 1977 lyfte och landade flygplan här, det var då Torslanda flygfält stängdes. De 18 hålen har funnits sedan 2007 men utanför området kommer samhället allt närmare.
Anders Engelbrektsson är banutvecklingsansvarig i styrelsen och en av de drivande i det pågående arbetet med att bygga om banan. Tillsammans med banarkitekten Christian Lundin, som bland annat jobbat med Öster by Stenson på Österåker, har man tagit fram en Masterplan.
– Det började egentligen med att vi har säkerhetsproblem och alldeles för lite vatten. Dammarna räcker till att vattna greenerna och knappt det. Efter sommaren 2018, när det var så varmt, hade vi jätteproblem med våra fairways. Eftersom banområdet är så tajt kände vi också att vi kommer att få problem med säkerheten så småningom. Det byggs hus nära banan och rangen är alldeles för liten, det hamnar en och annan boll nere i småbåtshamnen, säger han.

EN OMGÖRNING gör man inte gratis men utgångsfilosofin är att medlemmarna inte ska behöva skjuta till pengar. De kommer i stället in, bland annat, genom bidrag från allmänna arvsfonden och att klubben får betalt för att ta mot fyllnadsmaterial som andra byggprojekt vill bli av med. Material som sedan används till att bygga artificiella kullar på banan som är tänkta att lösa säkerhetsfrågan. Två flugor i en smäll.
– Allt fyllnadsmaterial finns på plats, all grovformering är gjord och alla dammar som vi behövt gräva är i princip byggda. Nu börjar finslipningen och insådd och vi byter även bevattningssystem, säger Anders Engelbrektsson.

PROJEKTET är indelat i olika faser och det kommer undan för undan att bli en del förändringar i bansträckningen. Bland annat får ettan nytt utseende med en stor damm som är 250 meter lång, tian blir ett nytt par 3-hål, elvan byggs om och 18 blir ett ö-greenshål som påminner om klassiska hål 17 på Sawgrass. Planen är att allt ska vara färdigt senast 2024. Första fasen, inklusive hål 18, kommer att vara klar i år. Därefter börjar arbetet med en ny driving range och ett uppgraderat belyst träningsområde som även kommer att kunna spelas som korthålsbana.
– Vår utgångspunkt är att vi ska spara så mycket av de befintliga spelytorna som möjligt för det kostar ganska mycket att bygga om fairways och greener. På de nyanlagda hålen blir det så klart nya greener men i övrigt vill vi behålla så mycket som möjligt och bygga om eller bygga till tees där det behövs.

Foto: Torslanda GK

Blir det möjligt att spela under ombyggnadstiden?
– Målsättningen de närmaste åren är att vi under säsong alltid ska ha minst fjorton spelbara hål. Det blir väl tolv, tretton hål nu under etapp ett, men sedan kommer vi att öppna i takt med att hålen blir klara. Vi startar denna veckan och bygger det nya 18:e hålet med en ö-green i mitten. Någon gång i sommar räknar vi med att öppna den, säger Anders Engelbrektsson.

Vad säger medlemmarna?
– Förra året var det ju inte det möjligt att ha vår- och höstmöte så vi ordnade en studio och spelade in lite som ett tv-program där vi informerade om vad vi ville göra. Sedan kopplade vi det till en digital omröstning vilket medförde att vi hade flera tusen som tittade på materialet och drygt 650 som röstade. Fem röstade nej, resten röstade ja. Så gensvaret var högt. Och det påverkar inte medlemsavgifterna.

När detta är klart, hur skulle du karaktärisera banan?
– Christian Lundin, som ju gjort det stora jobbet med Stenson på Österåker och är van vid att jobba med den här typen av anläggningar, benämner detta som ”stadsnära linksgolf”. Det är egentligen så banan har spelats, ganska hård och mycket hopp och studs och vi vill slipa än mer åt det hållet.

Kan ni se en större proffstävling på banan i framtiden?
– Ja, tänker man sig damsidan så borde man egentligen kunna gå hur högt som helst. Vi kommer aldrig att klara det längdmässigt för herrar, men för damelit kommer banan att vara riktigt intressant, säger Anders Engelbrektsson.

Foto: Torslanda GK


Text: Bo Steffensen • 2021-03-24
Banor och resorBanorBanor & resorGolfsverigeSvenska golfbanorTorslanda GK
Scroll to Top