Sollerö GK har blivit Solön GK.

Golfsverige

De vill återuppliva golfbana – behöver 700 000 kronor

Med entusiasm och engagemang kan man göra det mesta. Fråga bara Anna Magnusson med projektgrupp, som jobbar för att återuppliva Sollerö Golfklubb genom reinkarnationen kallad Solön.

Text: Jesper Johansson • 2021-03-02 Uppdaterad 2021-03-02

På grund av ekonomiska bekymmer tvingades Sollerö Golfklubb sättas i konkurs. Klubbhus, maskinhall och andra tillgångar såldes av. Sommaren 2020 spelades det inte golf på banan som bildades för över tre decennier sedan. Långtråkigt och urtrist, tyckte medlemmarna. Närliggande företagare, såsom campingen och värdshuset Jugen Jon förlorade intäkter.

Men ”där det finns golf finns det möjligheter”. Det proklamerar nya Solön Golfklubb, som skapades av ett antal tidigare medlemmar. Det var under sensommaren 2020 som en ny förening började se över möjligheterna att återuppliva Sollerön Golfklubb. Anna Magnusson blev ordförande för nya Solön GK, som har som mål att börja göra i ordning nio av de gamla hålen från och med 1 april i år.
– Vi gick runt och deppade här på ön. Vi försökte spela tills det inte gick att hitta bollarna längre på de gamla hålen. Vi försökte klippa lite, några initiativtagare fixade till två korthål. Senare gick jag en morgonpromenad i augusti och träffade den tidigare greenkeepern. Vi småsnackade om att det var deppigt att banan lagts ner. Han sa då att det inte var omöjligt att starta upp den igen, säger Magnusson till Svensk Golf.

Omedelbart tändes ett hopp hos Magnusson som kontaktade sin granne för att börja sätta ihop en engagerad projektgrupp.
Många hinder behövde övervinnas. Såsom en klubb utan klubbhus och maskinpark. De började lägga en skiss över hur banan skulle kunna byggas och man frågade värdshuset om man fick låna en del av deras byggnad som ett klubbhus. Det hela flöt på men ett stort hinder hade ännu inte röjts undan. Hur gör man när en golfbana är belägen på en annan persons mark? Eller i det här fallet, flera privatpersoners?
– Det var problem med om vi skulle få tillgång till marken för det här projektet men det löste sig i slutet av januari, säger Magnusson.

Så nu finns alltså en hålskiss över nio av de tidigare 18 hålen. Det finns ett temporärt klubbhus och man planerar att sätta upp ett stort tält som ska fungera som maskinhall. Det finns också underlag i form av golfspelare.

Det som däremot saknas är pengarna som behövs för att inleda arbetet med att ge hjärt- och lungräddning till golfbanan som varit vilande en längre tid. Gräs växer snabbt och på många håll kan man inte längre känna igen hålen som en gång spelats så flitigt, förklarar Magnusson.

Planerad slinga för nybildade Solön Golfklubb.

Anna Magnusson och projektgruppen har därför lanserat en kampanj för att samla in pengar. Om man lyckas få in 800 000 kronor till den 1 april kommer man trycka på knappen och fortsätta med projektet. Fortsätta jobba för att få spelbara ytor lagom till maj 2021.
Kampanjen inleddes i förra veckan och direkt samlade man in 101 000 kronor. Det är fortsatt långt kvar till målet men den nybildade klubbens ordförande är positiv.
– Mottagandet har varit fantastiskt och det är många som anmält sig för att arbeta ideellt med golfklubben. Kortsiktigt är det dock pengar vi behöver. Vi vill kunna öppna något bra 1 maj. I vilken form banan kommer återuppstå återstår att se. Sedan vill vi jobba med det här hela året. Nästa steg är att söka medel för att bli en handigolfbana. Långsiktigt vill vi också ha en anställd greenkeeper, säger Magnusson med entusiasm.
– Det är en otrolig energi som vi mottar och vi får så många positiva mejl. Det pratas mycket om projektet på byn, att det här är det bästa som kan hända Sollerön. Hela socken har verkligen slutit samman. Det är otroligt vad ideella krafter kan göra.

Än så länge ligger lite snö kvar på Sollerön, även om det milda vädret gör att det snabbt smälter bort. Anna Magnusson meddelar att skotrarna nu är flyttade för sommarförvaring och tulpanerna har börjat knoppa. Våren närmar sig med stormsteg. Förhoppningsvis närmar sig också den där första starttiden i början av maj på nybildade Solön Golfklubb.
– Drömmen och förhoppningen är att vi alla står där 1 maj. Målsättningen därefter är att göra något långsiktigt av detta, säger Magnusson.


Vill du stötta Solön Golfklubb ekonomiskt? Läs mer på klubbens hemsida


Text: Jesper Johansson • 2021-03-02
Banor och resorSpelaGolfsverigeSollerö GKSolön GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen