Nästan hälften av kontinentens goflbanor är stängda. I Sverige hålls de fortsatt öppna dock. Foto: Getty images

Coronavirus

Hälften av Europas golfbanor stängda

Coronapandemin gör att hela länder stängs ner. Så även golfklubbarna. Just nu är nästan hälften av alla Europas banor stängda för spel.

Text: Jesper Johansson • 2020-03-20 Uppdaterad 2020-03-21

Det är inte helt lätt att ta sig ut på en golfbana i Europa dessa dagar. Coronavirusets framfart har gjort att många länder helt stängt ner verksamheten för att minska risken för smittspridning. Och med allt menas förstås också golfbanor.

Skottska Bunkered konstaterar att hälften av Europas golfbanor för tillfället har stängt ned på grund av Covid-19. Nästan hälften, i varje fall.
Av 8 940 golfbanor är 4 121 (46,1 procent) nedstängda. 1 050 av dem är belägna i Tyskland. Tyska golfförbundet skriver att man inte får spela på landets golfbanor från onsdag 18 mars 2020 och framåt. När spel tillåts igen är oklart.

LÄS MER: Så justerar svenska klubbar rutinerna i coronatider

Samma sak gäller i Norge, Frankrike, Italien, Spanien, Schweiz och Nederländerna. Liknande restriktioner finns i Danmark, Österrike, Belgien, Polen och Tjeckien.
De här restriktionerna gör att 2,5 miljoner golfspelare inte har någonstans att spela, å andra sidan har invånarna i flera stora europeiska länder inte rätt att lämna hemmet annat än för att sköta vitala ärenden som att handla eller uppsöka sjukvård.

Än så länge får vi spela golf precis som vanligt i Sverige. Hur länge det tillåts är dock oklart.
Gunnar Håkansson, Svenska Golfförbundets generalsekreterare, säger så här till Svensk Golf:
– Risken finna att myndigheterna skärper riktlinjerna även i Sverige för att minska smittspridningen och självklart tar vi utmaningen att bromsa smittspridningen på största allvar. SGF:s uppfattning är dock att golfspel fortsatt kan pågå också med skärpta riktlinjer då spelet sker utomhus på stora ytor och med möjlighet att i praktiken spela själv.

LÄS MER: Här är banorna som har öppnat för spel i Sverige


Text: Jesper Johansson • 2020-03-20
Banor och resorCoronaviruset
Rulla till toppen