5de41128e606c

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

Från klippor i Nya Zeeland till vildmarken i Kanada. Det här är vår lista – utan inbördes ordning – över världens vackraste golfbanor.

Text: Tomas Hagfeldt • 2018-04-17 Uppdaterad 2020-03-26

CAPE KIDNAPPERS
Land: Nya Zeeland.
Arkitekt: Tom Doak.

Varifrån kommer uttrycket ”Bucket List”? Svaret kan exempelvis diskuteras på ett teeområde uppe på Cape Kidnappers brantaste klippa.
Att en dag i livet få pegga upp på Cape Kidnappers – den amerikanske banarkitekten Tom Doaks drömska skapelse vid Hawke’s Bay i Nya Zeeland – hamnar inte sällan högt upp på golfarens önskelista. Vackrare blir det knappast. Vidunderliga vyer och strategiskt intressanta golfhål i en läcker symbios.

Att hitta hela vägen hit tar tid, banan ligger drygt fem timmars bilkörning från huvudstaden Auckland. Men de privilegierade hålar ut på 18:e greenen med en äkta lyckokänsla när höga förväntningar har motsvarats.

De har lyssnat på arkitekten Tom Doaks förslag:

”Se till att njuta av spelet när du gjort den långa resan hit – du kanske aldrig får uppleva något liknande igen.”

LOFOTEN GOLF LINKS
Land: Norge.
Arkitekt: Jeremy Turner.

På breddgraden 68°34’04″N, utmed stränder med snäckskal, nedanför snöklädda berg, med Atlantens vågor som närmaste kuliss. Här ute på svårtillgängliga Gimsöy ligger Lofoten Golf Links.

Norrmannen Frode Hov vägrade släppa drömmen om att bygga en bana här och sen 2015 har 18-hålsbanan varit öppen. Golfen och en aktiv livsstil lockar oss hit. Möjligheten att spela golf i midnattssol under dygnets alla timmar. Första starttiden 00.00, andra 04.00, tredje 08.00. Totalt 144 hål per dygn?

Lofoten Golf Links har snabbt fått uppmärksamhet. Ute i golfvärlden har drömmen om Skandinavien väckts till liv. Chansen att under en sällsam stund få uppleva ett magiskt norrsken.

Banan har medverkat flitigt på olika rankinglistor de senaste åren och är helt enkel svår att slita blicken ifrån.

SUNNINGDALE
Land: England.
Arkitekt: Harry Colt & Willie Park Jr.

Bobby Jones 66-rond i kvalet till The Open 1926 skildras än idag som tidernas mest perfekta genomförda golfrond. Han följde upp med en 68:a. Spelet från tee till green var felfritt.

Jones älskade Sunningdale. Den båda hedlandsbanorna blev förebilder när hans Augusta National skapades några år senare.

”Jag önskar att jag kunde ta med mig alla de här golfhålen hem till USA”, sa han.

I början av 1900-talet sökte sig golfarna från havet och hittade de mest fantastiska markområdena bland inlandets hedar. Nya maskiner och kunskaper gjorde det möjligt. Hedlandsbanorna kunde tack vare sin miljö och design komplettera linksbanorna vid havet. När den lilafärgade ljungen blomstrar på Sunnningdale är tavlan fulländad.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

CYPRESS POINT
Land: Kalifornien, USA.
Arkitekt: Alister Mackenzie & Robert Hunter.

Det var här jag först lärde mig säga ”Amen”. Henry Miller myntade citatet efter ett besök i denna trakt. Andra författare som Jack Kerouac har skildrat känslor och tankar när Stilla havets vågor dundrar mot klipporna i Big Sur och på halvön Monterey.

Allra vackrast i ett pärlband av golfbanor är Cypress Point. Designad av legendariske Dr Alister MacKenzie, ihop med Robert Hunter, är Cypress Point ett exklusivt paradis för dem som har dollar och framför allt de rätta vännerna.

För den som vill få en glimt av banan går det genom att köra längs vägsträckan 17-Mile Drive, men den omtalade 16:e greenen nedan får du nöja dig med att se på bild.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor
Foto: Getty Images

NATIONAL GOLF LINKS OF AMERICA
Land: New York, USA.
Arkitekt: Charles B Macdonald.

Ibland handlar skönheten om havet och stränderna och någon kuliss i bakgrunden. Här på National Golf Links finns allt detta.

Tillägget handlar om Charles Blair Macdonalds design och Seth Raynors konstruktion.

Ute vid Sebonack Neck och Peconic Bay på Long Island hade Macdonald hittat sitt drömområde. År 1901 var banan redo att öppna. Flera av hålen var anpassade till det unika landskapet, andra var formade enligt brittiska förebilder. Här finns snarlika kopior av berömda hål på banor som Royal St George’s, Prestwick, North Berwick, Sunningdale och St Andrews.

En väderkvarn höjer skönhetsvärdet. En medlem kom med förslaget: ”En väderkvarn skulle se snygg ut vid hål 2 och 16.” Charles Blair Macdonald, som styrde klubben med järnhand, beställde en kvarn under en resa i Europa. Han skickade kvittot till medlemmen.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

THE OLYMPIC CLUB (CLIFFS)
Land: Kalifornien (USA).
Arkitekt: Jay Morrish & Tom Weiskopf.

40 000 träd. Utsikter över Golden Gate och Stilla havet. Alltid med en elegans och kondition som får oss att rada upp ord som smakfull, tilltalande, behaglig, konstnärlig, estetisk och andra synonymer.

The Olympic Club i San Francisco är en superanläggning där såväl historik som framtida satsningar skapar nyfikenhet.

Här finns totalt 45 hål. Lake Course är mästerskapsbanan som varit värd för bland annat fem US Open – men den allra vackraste juvelen i kronan är 9-hålsbanan Cliffs Course (bilden).

1994 fick Jay Morrish och Tom Weiskopf chansen att bygga golfhål på drömmarken väster om kustvägen Skyline Boulevard. Flera av hålen slingrar sig uppe på klipporna med bedårande utsikter över Stilla havet. En klar dag syns de spetsiga Farallon-
öarna i väster. Bortom horisonten ligger Japan.

The Olympic Clubs framtid handlar nu om Ryder Cup. Nyligen stod det klart att matchen äntligen kommer till Kalifornien, när 2032 års duell avgörs på Lake Course.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

TARA ITI
Land: Nya Zeeland.
Arkitekt: Tom Doak.

Utmed kusten Te Arai, strax söder om Mangawhai, ligger ett av golfvärldens senaste underverk. Det här är en avlägsen plats. Tidigare har endast äventyrslystna surfare hittat till den vindpinade kustremsan. Klubben är privat. Medlemsantalet hålls medvetet lågt. Gäster är dock välkomna att fråga om en starttid, med förutsättning att man bara får spela banan en gång. Men det räcker sannolikt för att ge minnen för en livstid.

Trots att Tara Iti öppnade 2015 har den blivit en av de absolut mest omtalade golfbanorna de senaste åren. Bilder härifrån har spridits från Nya Zeeland till världens alla hörn och banan har stigit snabbt på de viktigaste rankinglistorna. Numera också bland ”Världens 10 vackraste”.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

BALLYLIFFIN
Land: Irland.
Arkitekt: Tom Craddock & Pat Ruddy.

Längst ute vid Malin Heads klippor slutar Europa. Detta är Irlands nordligaste punkt, belägen norr om Nordirland, i bildsköna Donegal där grönskande kullar, berg, hav och stränder bildar ett kargt och sceniskt landskap.

Avlägset, svåråtkomligt och säreget. En miljö som lockade Star Wars-teamet att filma här under de senaste årens inspelningar. Luke Skywalker har varit här!

Den här sommaren, 5–8 juli, kommer också golfens största stjärnor hit. Irish Open spelas på Ballyliffin. Rory McIlroy, som dessutom är hedersmedlem i klubben, står värd för tävlingen.

För golfklubben, byn Ballyliffin och grannbyarna på halvön Inishowen har en saga blivit verklighet. Den länge okända pärlan, långt bortom allfarvägarna, finns numera på många golfares läppar.

Med vyer som den ovan förstår vi varför.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

TOBIANO GC
Land: Kanada.
Arkitekt: Thomas McBroom.

Byggd under en gyllene epok. Detta millenniums första årtionde var en tid när golfbana efter golfbana byggdes på den ena unika platsen efter den andra. Arkitekterna tog sina chanser att skapa gröna greener och fairways på de mest fantastiska områdena som jorden och entreprenörerna kunde erbjuda.

Sommaren 2007 öppnades Tobiano Golf Course. De bästa golffotograferna flockades snart vid platsen som fick största uppmärksamhet.

Den kanadensiska arkitekten Thomas McBroom hade i sitt hemland skapat något extra iögonfallande. En wow-upplevelse som måste ses. De 18 hålen konstruerades vid ökenklippor, flodbäddar och raviner intill historiska Six Mile Ranch i British
Columbia. Strax nedanför går järnvägen med en räls utmed sjön Kamloop, beskriven med en nyans av koboltblå.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

CAPE WICKHAM
Land: Tasmanien, Australien.
Arkitekt: Mike Devries & Darius Oliver.

Det största äventyret går till King Island. Här bor 1 700 människor och ungefär tio gånger så många kortsvansade sjöfåglar, lokalt kallade för Shearwaters eller Muttonbirds. Sälar, ormar (Copperheads), spindlar, grodor och golfare trivs tillsammans ute på den hemlighetsfulla ön, tillhörande Tasmanien i Australien.

Cape Wickham är det senaste mästerverket bland öarna i det nya tasmanska golfparadiset.

En tidigare anspråklös men spektakulär 9-hålsbana har utvecklats av entreprenören Duncan Andrews och arkitekterna Mike DeVries och Darius Oliver. Läget intill havet och fyren – 48 meter hög, kontinentens högsta – är svårslaget. Avslutningshålet är ett av totalt åtta hål som sträcker sig parallellt med havet, dramatiskt beläget ovanför stranden Victoria Cove.

ÖGONGODIS: Världens vackraste golfbanor

Text: Tomas Hagfeldt • 2018-04-17
Banor och resorAustralienBallyliffinBanor & resorCape KidnappersCape WickhamCypress PointEnglandEuropaIrlandKanadaLinksLofoten Golf LinksNational Golf Links of AmericaNorgeNya ZeelandOlympic Golf CourseReportageUtrikesSunningdale Golf ClubTara ItiTobiano GCUSAVeckoresa
Rulla till toppen