5de44e289218a

Här är det perfekta golfåret!

Kan du inte bestämma dig var du ska åka på golfresa? Här har du tips för h-e-l-a året. Och h-e-l-a världen.

Text: Olof Åsgård • 2017-02-17 Uppdaterad 2020-03-26

Var sak har sin tid. Inte minst golfresor. Vid en och samma tidpunkt är det bara några flygtimmar åt rätt håll som skiljer mellan brännande ökengolf i plågsam hetta och sceniska hål vid Svarta havets svalkande bris. Svaret på vad som är rätt golfdestination vid en viss tidpunkt hittar du här i vår välmatade resekalender. På sidorna som följer pekar vi med hela handen, över hela världen, i alla väderstreck och under alla årstider. Bara för att kunna styra dig mot de mest njutbara golfupplevelserna.
Hinner du inte med allt under 2017? Du kan ju alltid spara några av godbitarna till kommande år…

VÅR

De svenska banorna börjar vakna till liv och vittnar om att det snart är dags för första rundan. Men det är inte på hemmaklubbens bruna greener du får bästa säsongsstarten. I år väljer vi att kicka igång säsongen i underbara Lissabon där våren nu börjar övergå till sommar. Portugals huvudstad ligger på lagom flygavstånd, hotellen är utmärkta med bra service och golfbanorna är av allra högsta klass.
En tripp i mars kan dock bli en blåsig och ostadig väderhistoria, vi väntar till april då klimatet är bättre.
Bästa upplevelsen får vi på Oitavos Dunes, Arthur Hills linksinspirerade mästerverk i dramatisk terräng. Banan är en av de bästa i kontinentala Europa och hålen ramas vackert in av låg tallskog, sanddyner och bunkrar.
Efter golfen väntar en utflykt till natursköna kustorten Cascais för välsmakande fisk på portugisiskt manér. På kvällen tar vi sedan en promenad längs kusten och stannar till vid Santa Marta-fyren för obligatorisk fotograferingspaus.

MARS

SÄKRA KORT
De flesta vintergäster har lämnat Kanarie-öarna men banorna håller hög klass året om. Vi sätter kurs mot Gran Canarias sydspets och ger oss ut på spektakulära Anfi Tauro Golfs karga klippor. Atlanten, färgstarka ökenblommor och mäktiga berg står för inramningen och vi trivs i den ständiga 25-gradiga värmen.     

BUBBLARE
I Orlando kan hela familjen roa sig i amerikanskt överflöd på Disneyworld och därefter njuta av manikyrerad golfperfektion på Grand Cypress  välgarderade Jack Nicklaus-greener.

UNDVIK
Katalonien är för väderosäkert och kyliga  mornar kan förstöra din golf-tripp till den annars så fantastiska PGA Catalunya.   

ÖVERKURS
I Sydafrika har det blivit höst. Väl där är prisnivån bra och när du står vid klippkanterna på Pinnacle Point intill Indiska Oceanen kommer du inte ångra dig. 

APRIL

SÄKRA KORT
På vardera sidan av Gibraltarsundet spirar golfbanorna och det är den bästa månaden på året att åka till spanska solkusten och Marocko. Söder om sundet ska du bege dig till magnifika Mazagan. På spanska sidan är vi väldigt spända på hur Real Sotograndes härliga parkgolf ser ut efter Robert Trent Jones nygjorda uppdatering.    

BUBBLARE
På senare år har Kroatien tagit en liten, men lovande plats på golfkartan. Vi är mest nyfikna på Adriatic, belägen på den vackra halvön Istrien i norr. Variationsrikt landskap och harmonisk parkgolf i kuperad terräng där milsvid utsikt över klarblått hav drar blickarna åt sig. 

UNDVIK
En oslipad aprilsving i norra Storbritanniens och Irlands ostadiga väder är ingen bra kombination. Var uppmärksam på billiga resor och sänkt greenfee dit, det kan innebära att du måste slå ut från mattor och kämpa mot ihärdiga regn.

MAJ

SÄKRA KORT
Skottland går in i högsäsong och priserna stiger. Det finns såklart en anledning till det. Linksbanorna trivs i de sköna vårvindarna och får lika delar regn, sol, svalka och värme. Ärttörnebuskarna blommar ut i gult skimmer och skapar en enastående inramning. Speciellt på Royal Dornoch, en av världens bästa golfbanor där vi gärna tar ett stopp i maj.

BUBBLARE
Glöm inte bort att Åland bara ligger ett par färjetimmar från Stockholm och där kan du spela två varv på Ålands GK. Vi inleder helst dagsutflykten med Slottsbanans inbjudande parkgolf och efter lunch ger vi oss ut på Kungsbanans mer utmanande skogslayout.

UNDVIK
Monsunregnen börjar tillta i Thailand och maj är näst efter september, månaden med mest nederbörd.

SOMMAR

Din boll studsar fram över fairway på vida åsar och letar sig till slut in på en green som ser ut att bli slukad av den väldiga Atlanten. Klockan slår strax midnatt och du spelar golf omringad av lavafält.
Island är en outforskad och anonym golfdestination för oss svenskar men du kan gott offra en semestervecka i juli för att upptäcka isländska golffyndigheter som Vestmannaeyja GK som ligger vid foten av en slocknad vulkan, Golfklúbbur Reykjavikurs två banor och landets klart bästa – Keilir GC.
Den spektakulära seaside- och linksbanan Keilir GC ligger 20 minuters bilfärd från Reykjavik och är en smått surrealistisk golfupplevelse i kuperad terräng och omgärdas av stenhård svart lava som ger varje snedslag en rejäl skjuts, oftast inte i riktningen du önskar. Vyerna över det öppna isländska landskapet och Atlanten är underbara men tänk på att packa ner allt från shorts till tjocka vantar och mössa. Temperaturen kan skifta mellan 5 och 30 grader.  

JUNI

SÄKRA KORT
Weekendresor och dagsutflykter till Tyskland är solklara alternativ i juni. På Winston Golf, sydost om Lübeck, finns en inland links som påminner om en grön variant av planeten Mars.

BUBBLARE
Blicken vänds öster-ut till våra baltiska grannländer, där golfen utvecklats enormt senaste åren. I sommar väljer vi Estland och Pärnu Bay Golf Links, garanterad golfglädje i skotsk anda där mäktiga tallskogar och Östersjön står för inramningen. Ett rejält test där det gäller att undvika bunkrar och höga ruffar men samtidigt njuta av vyerna från halvöarna.

UNDVIK
Närmast obeskrivlig hetta sätter stopp för utflykter till Förenade Arabemiraten. Så spara dina golfdrömmar i öknen runt Dubai och Abu Dhabi till en svensk vintermånad. 

JULI

SÄKRA KORT
I södra Wales runt Cardiff och Swansea finns fantastiska linksupplevelser. Vi planerar en resa till den relativt anonyma men högt aktade Royal Porthcawl. Det borde du också göra. De renodlade linkshålen i början är tillfredsställande men det är de högt belägna hålen med utsikt över Bristolkanalen som lockar mest i sommar. 

BUBBLARE
Andas in den friska luften och  lyssna till vågornas brus. Bra midnattsgolf finns även i Sverige men vi drömmer oss också till norska Lofoten Golf Links. Vyerna över det dramatiska klipplandskapet och den knepiga utmaningen som väntar runt tolvslaget kittlar lite extra. Om du hittar hit i sommar så lova oss att du inte glömmer att njuta av stunden innan du försöker landa på tvåans svårträffade green.

ÖVERKURS
Att bege sig söder om ekvatorn i juli kan te sig underligt. Men Mauritius kan bli ett lyckat sommarbesök. Temperaturen ligger runt behagliga 20 grader och gräset har iklätts sin bästa färg på praktfulla Ile aux Cerfs –  skickligt utlagd av Bernhard Langer på en egen liten ö. Indiska Oceanens vindar kan ställa till det för bollbanan men är främst en svalkande belöning i hettan bland palmerna.

AUGUSTI

SÄKRA KORT
Linksgolf i augusti erhåller alla beståndsdelar – vind, regn och trivsamma temperaturer. Men i år åker vi inte till de brittiska öarna i augusti. Vi beger oss istället till Holland och banan Noordwijkse, sydväst om Amsterdam. Från det hypermoderna klubbhuset ges en panoramavy över dynerna med vajande grässtrån och Nordsjön. Och när bollen placerats på peggen hoppas vi på lite halvrisigt väder för att få den tuffaste utmaningen bland arkitekten Frank Penninks kluriga kullar.  

BUBBLARE
Få ger sig iväg öster-ut. Men i nordöstra hörnet av Bulgarien ligger en ansenlig skara golfbanor. Starkast är Thracian Cliffs, djärvt utlagd utmed Svartahavskustens höga klippor och hyllad i kubik av Peter Hanson när han spelade här 2013.

HÖST

Helt plötsligt stängs banan och den där sista rundan du skjutit upp gång på gång går förlorad. Säsongen är plötsligt över.
Men vilken tur att höstlovet stundar i slutet av oktober och du kan förlänga sommaren på sydligare breddgrader med golf på Mallorca, som nu går in i en period med humanare speltemperaturer.
Shorts, en ljus piké och keps är fortfarande att föredra när du laddar på med drivern på Alcanadas generösa fairwaybredder. Vyerna över Medelhavet pockar på uppmärksamheten under hela ronden och tillsammans med knotiga trädstammar, kuperad parkgolf och vindsnabba greener à la Robert Trent Jones, lovas härliga och roliga golftimmar. Efter ronderna strosar du längs stränderna på norra Mallorca och inspekterar båtarna i Alcudias hamn. Sommarbrännan på armarna får påfyllning och tankar om skjutsningar till barnens innebandy eller projektmöten hemma i Sverige glöms bort. De får vänta till nästa vecka, ikväll nalkas det tapas i Palma.

SEPTEMBER

SÄKRA KORT
Premier League är igång och det leder till en frestande weekendkombination. Vad sägs om golf runt Liverpool på fredag och fotboll i Manchester på lördag? Eller tvärtom.
De mustiga ruffarna på underskattade Hillside kan komma att bita ifrån lite extra. På den mer välrenommerade grannbanan Royal Birkdale, årets The Open-värd, har förhoppningsvis Henrik Stenson försvarat sin titel i juli, vilket kan behövas som morot när vi försöker bemästra  den svängiga layouten bland storslagna sanddyner.   

ÖVERKURS
Solen skiner i Sydkorea och tidiga oktoberregn gör banorna härligt gröna och frodiga. Bäst väderchanser får du i slutet av månaden och mest kvalitet hittar du sydväst om Seoul på Jack Nicklaus Golf Club Korea. Amerikanens karaktäristiska penseldrag känns igen över de smidiga fairwayåsarna och undulerade greenerna som omringas av retliga bunkrar och avrinningsytor. 

OKTOBER

SÄKRA KORT
Det värsta partyflåset har ebbat ut och nattklubbarnas grälla fasader har släckts ner. Det är nu du landar på Cypern. Paphos på sydvästkusten är öns absoluta golfcentrum, där vi hittar Nick Faldos Elea. Vid första anblick ser engelsmannens hav av bunkrar ut som en omöjlig uppgift men efter ett par hål märker du att sandhindren mest är för syns skull. Och de skapar en vacker golfmålning som du njuter av i behaglig värme.  

BUBBLARE
Se till att knöla in en höstweekend i Sverige. På Strömstad GK får du en skön avslutning på säsongen med parkgolf omgärdat av västkusthällar och fin avkoppling på Strömstad Spa.

NOVEMBER

SÄKRA KORT
Du har ingen vidare lust att trängas i golfbilsköer med julfirande kanariesvenskar, du vill vara ute i god tid och beger dig till Teneriffa redan nu. Gräset har just återhämtat sig från sommarens hetta och torrfläckarna försvunnit. På öns västkust puttar du på Kanarieöarnas kanske främsta bana Abama. Greenerna är jämna och Atlantens brus skänker ro till själen.

BUBBLARE
Vill du ha hög mysfaktor och vass golf rekommenderas en höstweekend till Frankrike. Vänta till slutet av månaden så kanske du har tur och prickar in tiden då löven skiftar färg på trivsamma Golf du Médoc utanför Bordeaux. Stora lövskogar står för fonden och från trädkronorna hörs rastande flyttfåglars kvitter. Det kanske är ett tecken. 

VINTER

Maten. Människorna. Glädjen. Ihop med de kritvita stränderna, det 30-gradiga vattnet och värmen. Till och med den tidvis outhärdliga luftfuktigheten och trasiga myggnät.
Låt oss få uppleva allt igen och ladda golfbilen med vattenflaskor och bollar, rätta till handduken under kepsen och slå ut på den alltid så smaragdgröna Siam Old Course i Pattaya.
Vinterfavoriten Thailand står sig stark och golfbanorna blir bättre och bättre. ”Svenskklubben” Black Mountain i Hua Hin rankas som landets främsta av amerikanska Golf Digest och är väl värt ett besök.
Men under 2018 så kommer vi även vilja återupptäcka Siam Country Club där de höga, spinkiga regnskogsträden stundom ger välbehövlig skugga under den fuktiga golfronden. Mest lockande är de kluriga och fantastisk fina hålen 15, 16, 17, även kallat Thailands Amen corner – och ett passande avslut på ett fantastiskt golfår.   

DECEMBER

SÄKRA KORT
Ständig värme runt 25-strecket och ständigt svalkande vindar oavsett tid på dygnet. Fuerteventura ska vara den mest solsäkra ön bland kanarieholmarna och precis som sina ö-grannar erbjuder den utmärkt golf, speciellt på den nyligen uppdaterade och kuperade parkbanan Jandia Golf som omringas av gråa berg och frodiga palmer. Rolig golf där den långtslående kan ta risker och medelgolfaren aldrig behöver ta i för mycket.

UNDVIK
Återkommande regn och kyliga kvällar på Algarvekusten gör att banorna där får vänta några månader.

ÖVERKURS
Sommaren hägrar på södra halvklotet och kvalitetsgolf väntar i Argentina. Utanför Buenos Aires ligger Alister MacKenzie-ritade The Jockey Club. Två bra banor i klassisk parkmiljö bland knotiga, gamla trädstammar på historisk golfmark. 

JANUARI

SÄKRA KORT
Vitaminrik frukost vid hotellpoolen sen drar vi ut på Arubas enda riktigt värdiga golfbana. Robert Trent Jones Jr la ut den utmanande parkbanan Tierra del Sol för drygt 20 år sedan och sedan dess har den krävt spelarens skärpa i spelets alla delar och fullt fokus vid varje slag. Se till att dricka mycket vatten och inte bara paraplydrinkar – värmen kommer ligga strax över 30 grader och det här är en golfbana värd att misslyckas på.   

ÖVERKURS
Buskar, berg, träd och åkermark. Vanliga landskapselement som omgärdar en golfbana. På Greg Normans skapelse Nirwana på Bali finner vi något helt annat vid sidan av fairway. Längs banan har australiern implementerat stora risodlingar. Området var tidigare vigd åt Asiens främsta föda och nu är det en stor del av spelet och skapar en unik inramning. Åker du hit bör du dock ta med i beaktningen att det kan komma kraftfulla regnoväder.

FEBRUARI

SÄKRA KORT
Öknen vittnar om att den här platsen är ytterst solsäker. Men att spela  golf i Förenade  Arabemiraten kan bli dyrt, om du stannar i Dubai eller Abu Dhabi.  Vi tar oss istället till Ras al Khaimah en bit norrut för spel på den vackra och omväxlande Al Hamra som är placerad vid en lagun. En  trivsam anläggning i närheten av stranden där vi får spela rolig golf på kliniskt skötta ytor. Solen försvinner snabbt men då kan du spela halva banan under elljus.

BUBBLARE
Mexiko är ingen vanlig utflykt för golf men det kryddstarka landet har många bra och utmanande banor. Vi är mest nyfikna på Diamante Golf Club som ligger vid stranden på sydsidan av Bajahalvön. 18 gröna hål  som öar i ett kargt sandlandskap. Dunes Course är privat, men  möjlig att spela för den som kontaktar anläggningen i förväg.  

Här är världens 100 bästa banor


Text: Olof Åsgård • 2017-02-17
Banor och resorÅlandArgentinaArubaBanor & resorBulgarienCypernDominikanska RepublikenEnglandEstlandEuropaFörenade ArabemiratenFrankrikeHollandIslandKroatienMarockoMauritiusMexikoNorgePortugalSkottlandSpanienSydafrikaSydkoreaThailandTysklandUSAWales
Rulla till toppen