Banor och resor

Bästa golfbanorna i Gullane

45 minuters bilfärd från Edinburgh ligger Gullane. Boka in en weekend där snart.

Oskar Åsgård • 2016-11-23

GOLFEN I GULLANE:

SÅ TAR DU DIG DIT:
Direktflyg till Edinburgh finns flera dagar i veckan från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. På plats är Gullane sedan inte mer än trekvarts bekväm bilfärd från flygplatsen.

PRIS:
Mitt i Gullane ligger fräscha hotellet The Golf Inn med nio rum, två sviter, samt restaurang och bar. Rum hittas från 1 200 kronor per natt.

MER GOLF:
Redan längs färden från flygplatsen till Gullane passerar du flera utmärkta banor, så den spelsugne har goda möjligheter att mätta sin golftörst här. Skalpjägaren är ute i tid och bokar in en rond, eller två samma dag, på 16-faldiga The Open-banan Muirfield. Den som letar en mer originell men fullt lika rolig spelupplevelse beger sig till underbara North Berwick West Links, tio minuter med bil från Gullane.

Första tee ligger på promenadavstånd från frukostbuffén. Lika nära hittar du flera stämningsfulla serveringar att avnjuta mat och dryck efter ronden. Faktum är att hela din vistelse i Gullane förmodligen kretsar kring golf.

Men det jag beskriver är ingen toppmodern, påkostad resortanläggning med ett par 18-hålare insprängda bland huslängorna.

Möjligen är det förlagan.

Knappt fyra tusen invånare kallar pittoreska kustorten Gullane hem och jag vågar lova att du kan inleda ett initierat samtal om golf med var och en. Förmodligen är det bara St Andrews, kanske även Prestwick, av skotska städer som kan mäta sig med Gullane när det gäller att ha golfen så invävd i den dräkt som klär staden.

Helst checkar jag in på mysiga The Golf Inn, mitt i byn, och hotellet gör skäl för sitt namn. Här heter ett av de vanliga dubbelrummen Musselburgh Links och sviterna Prestwick och Muirfield.

Längs East Lothian-kusten, som löper österut från Edinburgh har golf spelats sen begynnelsen. En klubb, Luffness, som heter New Golf Club grundades för 122 år sedan.

Fast det är klart, de första hålen i Gullane lades ut drygt 50 år tidigare.

Redan då spelades hålen uppför den mäktiga kulle, Gullane Hill, som likt en skyddande vägg vaktar staden mot kyliga Det är lätt att förstå varför du vill söka dig upp längs den branta stigningen till högre höjder på kullen.

Inte för att hålen som idag spelas upp eller ner för denna är några av de tre Gullanebanornas bästa, tvärtom faktiskt, utan för att utsikten däruppe är inget mindre än magnifik.

Vid klart väder ser du hela vägen tvärs över till grevskapet Fife, där St Andrews ligger, och in till Edinburghs stadskuliss. Precis framför dig breder ett underbart lockande landskap ut sig med läckra linkshål inramade av nyckfulla bunkrar. 

Ronden på såväl Gullane No 1 och No 2 tar dig med ut mot Nordsjöns vågsvall. Bana nummer två kostar hälften så mycket att spela men som helhetsupplevelse bara är något snäpp mindre njutbar än den vassare förstabanan.

Oavsett vilken du väljer avslutar du dagen på puben The Old Clubhouse i hjärtat av byn och konstaterar att livet ibland är lite extra bra.

Whisky- och golfresa i Skottland

Scroll to Top