5de46d8dc074a

Här är superguiden till golfens Gotland

Ljuset. Maten. Människorna. Miljön. Raukarna. Ringmuren. Vindarna. Språket. Solnedgångarna. Rosorna. Kullerstensgatorna. Vädret. Lugnet. Och en tidig morgonrond på Kronholmen.   

Text: Redaktionen • 2016-07-02 Uppdaterad 2016-07-02

Lika nödvändigt som det är att packa ned ett regnställ av tålig kvalitet när man ska resa till Skottland, lika självklart är det att ta med ett par mörka solglasögon när man ska resa till Gotland.

Inte för att det alltid regnar i Skottland, även om det ofta gör det, och inte för att solen alltid strålar på Gotland, även om det är den mest solsäkra platsen i landet.

Nej, solglasögonen behövs för det märkliga ljuset. Ljuset på Gotland är bländande.

Vi sitter i klubbhuset på När GK på den östra kusten och pratar om det, jag och Helen Nordenson.

Hon är ordförande i klubben och stockholmare. Hennes sambo, Per Josefsson, som också sitter med vid bordet, säger att det hade varit helt otänkbart för några år sedan, att en fastlänning skulle vara ordförande i en gotländsk golfklubb.

– Jag var väl den ende som var dum nog att ställa upp, säger Helen och ler snett.

Saker förändras. Även på en ö. Förändringarna tar bara lite längre tid.

Och det är ju för all del så att all förändring inte nödvändigtvis är av godo.

Kanske är det därför Gotland har en plats i så många svenskars hjärtan.

Vi bländas inte bara av ljuset utan av att livet på Gotland är lite friare. Lite mer stillsamt. Fritt från inflytande, fritt från krav. Begränsningen som en ö innebär kan också vara en frihet. Tankarna flyger lite lättare på den här ön. Eller så blir vi helt enkelt bara förtrollade av ljuset?

Helen tror att det kanske beror på att ön är så kalkrik och att den därför reflekterar solens strålar. Själv har jag alltid tänkt att det berodde på att ön, av naturliga skäl, omges av vatten.

– Det är många som lockas av ljuset, det är samma sak på Gotland som på Österlen. Det lockar många konstnärer och författare. Det är många som tycker Gotland påminner om Provence, säger Helen.

När det skrivs om golf på Gotland handlar det ofta om Kronholmen, Visby GK.

Det är Gotlands bästa bana och det finns de som hävdar att det också är Sveriges bästa bana.

I år har den också repat sig från den sjukdom som drabbade greenerna förra sommaren. Det var nästan lika illa som på Chambers Bay under US Open 2015.

Svensk Golfs hela reportage från Gotland kan du läsa här. (bläddra fram till sidan 34).

Här är superguiden till golfens Gotland

 

HÄR ÄR SUPERGUIDEN TILL GOTLAND:

GOLFEN

Gotska GK

Karaktär: Öppen hedbana.

Pris: 300-375 kronor.

Spela därför: Är väldigt vindutsatt, vilket ger spelet en extra dimension. Närheten till Visby gör en rond smidig. Har också oftast en lång säsong.

Gumbalde GK

Karaktär: Park- och skogsbana.

Pris: 380-490 kronor.

Spela därför: Charmig avstickare ut på den gotländska landsbygden. Har en layout som tilltalar de flesta, med en lagom utmaningsgrad.

 

Ljugarns GK

Karaktär: Skogsbana.

Pris: 100-200 kronor.

Spela därför: Passar nybörjaren perfekt, eftersom längden är överkomlig och lugnet påtagligt. Närheten till det charmiga samhället med samma namn är också ett plus.

 

När GK

Karaktär: Park- och skogsbana.

Pris: 375-475 kronor.

Spela därför: Säregen golfupplevelse på en bana med skiftande karaktär. Får du möjlighet så prova på ”kåks”, som är en form av golf som endast finns på När.

 

 

Slite GK

Karaktär: Park- och skogsbana.

Pris: 230-480 kronor.

Spela därför: Gotlands ”andrabana” och ofta den som får komplettera det obligatoriska besöket på Visby GK. Sticker ut med sina stora och undulerade spelytor och vackra rum i naturen.

 

Suderbys Golf

Karaktär: Hedbana.

Pris: Från 100 kronor.

Spela därför: Niohålare i närheten av Visby. Passar bra för nybörjaren.

 

Visby GK

Karaktär: Seaside- och skogsbana.

Pris: 590-850 kronor.

Spela därför: Det givna förstavalet. Är nu i bättre skick efter ett par säsonger med problem med greenerna.

 

 

Här är superguiden till golfens Gotland
Foto: Jacob Sjöman
Här låg tidigare första tee. Nu är det 18:e green.

HÄR SKA DU BO:

Kronholmens Gård

För större sällskap är Kronholmens Gård ett bra alternativ, med sina stora flyglar och närheten till Visby GK som främsta plus. Från 3 360 kronor/dygn för flygel för upp till åtta personer.

kronholmensgard.se

 

Fabriken Furillen

Lyxigt, exotiskt och omtalat och har också en mycket uppskattad restaurang. Hotellet ligger nära Slite GK. Dubbelrum från 1 950 kronor.

www.furillen.com

 

Strand Hotel

Centralt beläget i Visby och perfekt för den som vill uppleva staden. Har också tillgång till relaxavdelning. Dubbelrum från 1 000 kronor. Dyrare i juli.

www.strandhotel.se

Hollywoodstjärnornas midsommar på golfbanan

TRE MÅSTEN UTANFÖR BANAN:

1 – Visby

Lägg golfen åt sidan en dag och upplev den underbara medeltidsstaden. Att bara strosa runt på kullerstensklädda gator i vindlande gränder är en häftig upplevelse som slår de flesta dubbelbogeys.

 

2 – Lummelunda-grottorna

Fossil, spegelsjöar och märkliga droppstensformationer. Det är vad över fyra miljoner besökare har upplevt i Lummelundagrottorna, ett par mil norr om Visby. Ett spännande och vackert äventyr, helt enkelt.

 

3 – Fårö

Älskat av många, tack vare lugnet och den vackra naturen. Numera väljer många också att besöka Bergmancenter, där en stor del av den välkände regissörens livsgärning kan beskådas. Gör noggrann research på när Fåröfärjan är som mest fullbelagd och undvik den tidpunkten. Annars kan utflykten få en seg start.

 

 

3 restauranger

Surfers Visby

Asiatiskt kök, inspirerat av regionen Sichuan i Kina. Lekfull och spännande meny med många olika mellanrätter som delas av gästerna runt bordet.

www.surfersvisby.se

 

Hablingbo Crêperie

Somrig restaurang på den gotländska landsbygden. Här serveras nygräddade crêpes och galetter i charmig miljö.

www.hablingbocreperie.com

 

Restaurangen Visby gk

Tjänstefel att inte tipsa om restaurangen med Gotlands kanske läckraste läge. Fantastisk utsikt över havet och en habil meny med golfstuk.

www.visbygk.com

 

HÄR SKA DU ÄTA: 

Eftersom du vill ha bil för att ta dig till öns golfbanor är färja det smidigaste alternativet. Om du är flexibel med avgångstiderna och har god framförhållning går det att hitta biljetter för fem personer plus bil från 1 200 kronor hos Destination Gotland, men räkna med att betala några hundralappar till. Nya Gotlandsbåten kan vara något billigare men har färre avgångar. Vanligaste rutten är Nynäshamn-Visby, men båtar går också från Oskarshamn och Västervik.

För den som vill flyga och hyra bil så finns det flera avgångar om dagen från Bromma och Arlanda och med hyfsad regelbundenhet från Malmö och Göteborg. Sommartid finns möjlighet att flyga direkt till Visby från många svenska städer.

 

TEXT: TOMMY JEPPSSON

webbred@svenskgolf.se


Text: Redaktionen • 2016-07-02
Banor och resorBanorGotlandGotska GKGumbalde GKLjugarns GKNär GKSlite GKSuderbys GolfSvenska golfbanorVisby GK
Rulla till toppen