St Andrews Old Course

Brexit-rea på brittiska höjdarbanor

Efter att Storbritannien beslutat att lämna EU har pundet sjunkit rejält. Golf Digest har tidigare i år gjort en lista där de rankar världens 100 bästa banor. Passa på att spela några av dem, som ligger på de brittiska öarna.

Text: Jesper Johansson • 2016-06-27 Uppdaterad 2016-06-27

Storbritannien har efter en folkomröstning valt att lämna EU och snabbt rasade pundets värde. 

I och med det är det billigare än på väldigt många år för oss svenskar att turista i landet. Varför då inte passa på och åka över till de brittiska öarna för en golfrunda eller två?

Tidigare i år släppte Golf Digest sin prestigefyllda lista över världens 100 bästa banor. Många av dem finns i Storbritannien och i tredje utgåvan av svenska Golf Digest listade tidningens redaktion några av sina favoriter bland topp-100. Nedan är fem stycken i England, Skottland och Nordirland

Royal County Down, Nordirland:

 

Brexit-rea på brittiska höjdarbanor

Golf Digest utsåg tidigare i år Royal County Down till världens bästa bana.

Så säger svenska Golf Digest om banan: ”Det säger sig självt att det är en skalp att ha spelats världens bästa bana! Och vi behöver inte kämpa för att hitta skäl varför du någon gång i livet bör pegga upp här. Royal County Down bjuder på ett riktigt tufft spelmässigt test, men är samtidigt genomgående rolig att spela. Och även om det inte bjuds på lika mycket havsvyer som på Turnberry bildar Mourne-bergen i bakgrunden en mäktig och stilig fond som aldrig är vackrare än när de spränggula ärttönebuskarna blommar på våren”

Greenfee: 1 400 kronor fram till november, därefter 800 kronor fram till mars 2017.

Sunningdale Old/New Course, England:

Brexit-rea på brittiska höjdarbanor

Enligt Golf Digest är klubbens två banor rankade 23 och 92 i världen.

Så säger svenska Golf Digest om banan: ”Anrika Sunningdale GC i Londons utkanter är ett livskraftigt bevis på två utmärkta och inte minst mycket vackra inlandsbanor. Från det stiligt brittiska klubbhuset till de läckra skogskorridorerna med ståtliga tallar, björkar och ekar, de naturligt vackra bunkrarna och den prunkande lilafärgade ljungen som sätter färg på landskapet är Sunningdale en riktig juvel för ögat. Spelupplevelsen är inte dum den heller.”

Greenfee: 2 400 kronor fram till november, därefter 1 500 kronor fram till april 2017.

St Andrews, Old Course, Skottland:

Brexit-rea på brittiska höjdarbanor

Utsågs tidigare i år till värdlens åttonde bästa bana av Golf Digest.

Så säger svenska Golf Digest om banan: ”Royal County Down må vara bäst. Men upplevelsen blir aldrig större än när du besöker spelets veritabla hemstad. Här andas varje vrå och gathörn golf, det diskuteras puttar som borde ha skänkts över varje pint och på väg mot stranden breder världens mest berömda golfhål ut sig på rad. Att säkra en starttid på Old Course är förmodligen hälften så dyrt som många föreställer sig. Visst, det kräver antingen lite framförhållning, tur i den dagliga dragningen eller att du bara råkar stå med klubborna redo vid första tee när det plötsligt saknas en spelare i någon boll. Väl framme kastas du ut på en spännande resa över undulerade fairways och största greenytorna du någonsin puttat på. Undviker du dessutom majoriteten av bunkrarna, samt skippar att slica in utslaget i något av The Old Course Hotels fönster på 17:e hålet finns alla förutsättningar för att humöret ska vara på topp när du slår dig ner på ett lämpligt vattenhål efter ronden. Får vi föreslå Dunvegan?

Greenfee: 1 900 kronor fram till november, därefter 1 000 kronor fram till april 2017.

Muirfield, Skottland:

Brexit-rea på brittiska höjdarbanor

Av Golf Digest rankad som världens nionde bästa bana.

Så säger svenska Golf Digest om banan: ”Tiden då du tvingades skriva ett förnedrande lismande brev till någon admiralsbetitlad sekreterare är tack och lov bakom oss. Men efter att starttiden nätbokats med ett klick står du fortfarande där med en försiktigt förlegen känsla när järndörren sakta öppnas till Muirfields domäner. Denna något beska känsla är visserligen lätt att svälja när The Open-rotationens bästa layout breder ut sig på det ändlösa hedområdet framför dig. Tuff och strategiskt prövande linksgolf med ett direkt tilltal väntar, där blinda slag och mer excentriska inslag i stort sett lyser med sin frånvaro.”

Greenfee: 2 500 kronor fram till november, därefter 1 200 kronor fram till april 2017.

Kingsbarns, Skottland:

Brexit-rea på brittiska höjdarbanor

Av Golf Digest rankad 69 i världen.

Så säger svenska Golf Digest om banan: ”Redan i slutet av 1700-talet ska det ha spelats golf på linkslandet där Kingsbarns ligger i dag och även i nutid har Kyle Philips mjukt böljande och fabricerade linksresa på platån vid Nordsjöns kust förmågan att tjusa de allra flesta. Ihop med Turnberry och några till bör den räknas in bland linksbanorna med de allra skönaste havsvyerna.”

Greenfee: 2 600 kronor fram till december, därefter 2 200 kronor fram till april 2017.

Brittisk linksgolf – som passar plånboken


Irland utmanar Skottland


Text: Jesper Johansson • 2016-06-27
Banor och resorEnglandKingsbarns Golf LinksMuirfield Golf ClubNordirlandRoyal County Down GCSkottlandSt Andrews LinksSunningdale Golf Club
Rulla till toppen