5de478c4ef607

Banor och resor

Otyglad golfglädje

I Östergötland finns en bana som verkligen bryter mönstret och presenterar en annan kravspecifikation än vad vi har vant oss vid.

Text: • 2016-03-31 Uppdaterad 2016-03-31

Sitt! Sitt!! Sitt!!! Ropen över det östgötska ängslandskapet hörs regelbundet och är lika desperata var de än kommer ifrån. Men bollen lyder sällan på de hårda, fasta och snabba greenerna och inom kort väntar ännu ett utmanande närspelsslag för att rädda det som räddas kan.

Johan Benestams design strax söder om Linköping är en tämligen unik upplevelse i Golfsverige och det är roligt att få spela en bana som verkligen bryter mönstret och presenterar en annan kravspecifikation än vad vi har vant oss vid.


KARAKTÄR:
Ängs– och hedbana.

SPELA NÄR:
Ska helst spelas snabb och hård, så gärna en bit in på sommaren.

PASSAR FÖR:
Den med Mickelsonsk kreativitet i närspelet.

ÖPPNINGEN:
Redan på första tee ställs en tuff fråga. Klarar du att gå över vattenhindret eller inte? Här gäller det att ha koll på sina mått – annars är mardrömsstarten nära. Men löser du utslaget så är hålet ett ganska generöst par 5.

HÖJDARHÅLET:
Vi är alltid svaga för korta par 4:or, där vi erbjuds flera spelalternativ. Därför blir det sjuan, som är 268/240 meter och som berättar för den hyfsat långtslående att det finns en möjlighet att driva greenen – mot ett pris att betala om vi misslyckas.

SÄMSTA HÅLET:
Tian är inget skönt par 5-hål. Lay-upen som de flesta måste göra tvingar fram ett alltför långt och svårt inspel till den högt placerade greenen och det medför ofta att bollen rinner tillbaka en bra bit ner igen.

TREPUTTSFAKTOR:
Skyhög. Greenerna är stora, relativt undulerade och på sina ställen blixtrande snabba och framförallt lär du få några jobbiga returer efter nedförsputtar.

PUTTER ELLER WEDGE:
Putter. Nio gånger av tio är det lösningen på närspelsgåtan här.

Så prövas flåset:
Ett par små stigningar som kostar en aning. Annars är den långa promenaden mellan 13:e och 14:e det mest ansträngande. Men den är väldigt vacker.

RÄCKER EN TREPACK:
Inga problem på våren när tjockruffen är gles. Klart tuffare längre fram på säsongen.

FÖRSTA NIO VS. ANDRA NIO:
Första nio är klart starkare i våra papper. Terrängen på baknian är lite oländigare.

BO HÄR:
Vesterby ligger lite avsides men erbjuder riktigt schyst boende med alla bekvämligheter. Dessutom kanske du får tid att utnyttja de fina träningsområdena om du stannar förnatten.

ARKITEKTEN SÄGER:
“Visionen var att skapa en unik golfupplevelse och frammana linkskänsla”

PLUS:
En unik golfupplevelse i Sverige.

MINUS:
Visst har några av penseldragen i greenområdena blivit lite väl dramatiska?

 

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Svensk Golf på Facebook!


Text: • 2016-03-31
Banor och resorBanor & resorLanderyds GK
Scroll to Top