Mycket är nytt, men ettan är fortfarande intakt som starkt öppningshål. Foto: Jacob Sjöman

Förändringarna har lyft Hills

Hills är en bana som det händer mycket med och på. Nya ägare som tourproffset Johan Edfors har gett nya idéer spelrum och sex av hålen har byggts om.

Text: Martin Strömberg • 2014-10-24 Uppdaterad 2019-12-11

ARTIKELN PUBLICERADES URSPRUNGLIGEN I SVENSK GOLF NR 9/2014.

BANA: Hills Golf & Sports Club.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 2005.
GREENFEE: 590–900 kr.
ARKITEKT: Arthur Hills/Steve Forrest/Johan Edfors (2014).
HEMSIDA: www.hillsgolfclub.se

HILLS HAR UTVECKLATS de senaste åren. Klubben i sig har genomgått en föryngring och stämningen i och runt klubbhuset likväl på banan har fått en mer lättsam och lättillgänglig prägel. Man kan spela padeltennis eller köra ett fyspass i gymmet och klubben lever på ett annat sätt idag än för några år sedan. Banan har också fått nytt liv genom förändringarna och Hills är på väg mot något som känns kul och förmodligen också väldigt bra. 

KARAKTÄR: Skogs- och parkbana.

SPELA NÄR: Banan är byggd för att kunna öppnas tidigt på våren och spelas långt in på hösten, beroende på temperatur och nederbörd.

PASSAR FÖR: Sedan ombyggnaden har några av hålen blivit mer lättillgängliga men banan är fortfarande tuff från långa tees. För medelgolfare har den dock blivit mer lättspelad.

STRATEGI: Har du slag att använda så kan det i många fall vara bättre att välja en något defensiv strategi. Hills är helt klart en bana som man tjänar mycket på att spela flera gånger för att lära sig linjer från tee och avstånd över vatten. Det är så många slag som bygger på mer än exakta mått.

DE NYA HÅLEN: Helt nytt är bara korta 13:e, ett litet fint par tre 3 inne i skogen. Man har också kapat av gamla 18:e och gjort ett par 4 (nu hål 9) och ett par 3 (hål 10 – bilden). Elvan har fått en ny green. Nytt avslutningshål blir gamla nian som ska få en ny tee och nya bunkrar för att göra det till ett kort par 5. Före detta 13:e har blivit ett kort precisionsfyllt par 4.

TREPUTTSFAKTOR: Hög. Klarar du dig utan att treputta här så har du antingen spelat fläckfritt eller puttat makalöst. Greenerna är snabba och allt annat än platta.

HÖJDARHÅLET: Om man måste välja ett så får det bli trean. Ett par 5 med flera valmöjligheter och ett andraslag som alltid kommer att vara oerhört frestande att gå för. Som treslagshål är det ganska beskedligt men det kräver ändå precision och längdkänsla för att ro hem ett par.

POTENTIAL: Sedan Johan Edfors & co tog över Hills har man aviserat att man tänker utveckla banan över tid. Ett första steg har tagits i och med de sex ombyggda hålen. Förändringarna har lyft banan men det finns fortfarande stor utvecklingspotential och det sköna är att den nya ledningen vet att en bana lever och hela tiden behöver växa.

RÄCKER ETT TREPACK: Nej, tre bollar är nog i underkant för många.

MÄSTERSKAPSAMBITIONER: Det är ingen hemlighet att man vill ha Nordea Masters om tävlingen hamnar i Göteborg. Förändringarna har gjort banan mer tydlig och med ett par års finjusteringar så kan det bli riktigt bra.

TUMMEN UPP
Greenerna är riktigt grymma.

TUMMEN NER
Ska man vara lite kinkig så är par treorna förhållandevis likriktade. I skarpt tävlingsläge spelar man naturligtvis hålen längre och tuffare men för vanliga dödliga är korthålen habila men ganska lika.


Text: Martin Strömberg • 2014-10-24
Banor och resorBanorBanor & resorHills Golf & Sports ClubSvenska golfbanorVästergötland
Rulla till toppen