Made in Denmark – Day One

Här ska du spela golf på Jylland

European Tour stannar varje år till i Danmark. Efter proffsen är det din tur att besöka grannlandet.

Text: CM Hellsten • 2014-07-23 Uppdaterad 2014-07-23

Plötsligt tar det bara slut. Allt upphör. Promenaden längs sandstranden når fram till Danmarks nordligaste punkt och en hel nation mynnar ut i vattnet där två hav möts. Kattegatt och Skagerack strålar samman med en till synes oändlig horisont som kuliss.

Det är här Jylland slutar.
Eller börjar.
Och tar oss till kalla Hawaii.

Vid randen av en annan strand på öns nordvästra kust ligger Klitmöller som kallas för Cold Hawaii eftersom det är windsurfarnas nordliga paradis.
Bara några kilometer därifrån ligger Nordvestjysk GK i nationalparken Thy. När banan började byggas tidigt 70-tal så kallades civilförsvaret in som med bulldozers röjde upp den otillgängliga marken. Det var sannerligen inget lätt arbete att bereda väg för en golfbana men resultatet blev lyckat. Först fanns det sex hål, ytterligare tre kom till 1974 och sexton år senare var banan komplett. I begynnelsen fungerade en gammal glasskiosk som klubbhus.
Kraftigt kuperade Nordvestjysk ligger vackert inbäddad mitt i naturreservatet vars vegetation ramar in fairways och greener. Efter en relativt behaglig öppning med två raka parmöjligheter väntar första nios längsta hål – par 5, 439/372 meter från gul respektive röd tee. Fairway omges av karaktäristisk ljung på båda sidor innan träden tar vid och en förrädisk ravin till vänster är redo att ta emot utslag. Hålet slingrar sig fram och svagt uppför mot greenen som vaktas av två bunkrar. När dessutom vinden ligger på från havet kan det dröja innan du når fram.
Efter ankomsten till femmans tee vänder vi oss om och blickar ut över Danmarks Hawaii innan vi slår ut.

Bild 1131149
Foto: CM HELLSTEN
Nordvestjysk GK ligger vackert inbäddat i naturreservat. 

Fyra bokstäver.
Två företag.
Jysk.
Ikea.
Lars Larsen är Danmarks Ingvar Kamprad och byggde upp sitt affärsimperium efter samma koncept som svensken – att sälja varor lite billigare än konkurrenterna. Där Ikea satsade på bokhyllor och möbler valde Jysk att fokusera på påslakan och annan mjukvara i sovrummet. Jysk öppnade sin första butik i Århus 1979, idag finns totalt 2 100 och i februari i år blev Indonesien det 36:e landet att ha en affär.
Lars Larsen återfinns på plats 405 i Forbes senaste lista över världens rikaste med en förmögenhet på fyra miljarder dollar (Kamprad med familj återfinns på #387 med 4,1 miljarder dollar).

 

Vad har då herr Larsen gjort av alla pengar? Bland annat investerat stora summor i golfen.
Redan 1987 köpte han in sig i Himmerland Golf & Country Club, fem mil sydväst om Ålborg, och tjugo år senare blev Jysk-mannen ensam ägare.
Sedan började det hända grejer.
Lars Larsen såg till att bygga ett nytt träningsområde och anlitade externa experter för att uppdatera bunkrar och greenområden på den nya banan. Anläggningen bytte namn till Himmerland Golf & Spa Resort, och under 2013 meddelade European Tour att de tänkte hälsa på.
När ET-tävlingen Made in Denmark spelades här 2015 fick hemmaspelaren Andreas Hartö stora rubriker efter sin birdie och frieri på det spektakulära hål 16. 

Himmerlands två 18-hålare – Backtee New Course och Garia Old Course – har en gemensam start där utslagsplatserna ligger vägg i vägg innan öppningshålen försvinner i väg åt olika håll.

Garia, som är betydligt kortare än storasyster – 5 377 meter från gul och 4 677 meter från röd, spelas i ett praktfullt parkområde. Det här är arkitekten Jan Sederholms verk. Vid första anblicken kan det vara lätt att underskatta Garia men det vore ett misstag. Den som dock behåller respekten och undviker vattenhindren bör kunna vara i gott skick rent resultatmässigt.
Efter det 14:e hålet integreras Garia med Backtee där två par treor spelas parallellt med varandra över en ravin.
De två slingorna ska göra upp i en ännu mer raffinerad duell längre fram – de båda avslutningshålen har lagts ut på var sin sida om en sjö och sammanstrålar på en stor dubbelgreen framför klubbhusets veranda.
Det är en magnifik avrundning.
Banarkitekten Philip Spogárd fick uppdraget att renovera mästerskapsbanan och preparera Backtee för tourstjärnornas ankomst. I april 2013 var arbetet slutfört och det har blivit ett rejält ansiktslyft med spektakulära och svåra bunkersystem som ger banan en läcker karaktär.
Backtee Course omges av ett öppet landskap med milsvida vyer ut över den jylländska landsbygden. Det ger en frihetskänsla men är samtidigt förrädiskt eftersom det är ett utsatt läge för vinden och det kan blåsa rejält.
Himmerlands flaggskeppsbana är hård men rättvis. Bollar som hamnar i ruffen kan vara svåra att hitta och omöjliga att slå ut. Allra värst lär det vara till höger om fairway på hål 9 där banguiden meddelar att ruffen är… brutal. Missar du fairway kostar det slag men samtidigt premieras bra insatser och även medelhandicapparen kan räkna in några par när scorekortet så småningom signeras.

Är det inte märkligt egentligen? Trots att blott en bro och ett smalt sund skiljer länderna åt så är avståndet betydligt längre när det kommer till mentaliteten. Länderna är grannar men det finns stora skillnader mellan Danmark och Sverige.

Som på golfbanan.
Där svenskarna efter halva rundan gärna slår sig ner vid kiosken, beställer kaffe och korv, tar en paus och räknar ihop slagen så raskar danskarna direkt i väg mot tians tee utan att passera gå.
Ronden på Golfklubben Hvide Klit har kommit halvvägs och svarta bokstäver på en vit skylt förkunnar ett skarpt budskap till oss:
”OBS. SPELARE SOM TAR PAUS EFTER 9 HÅL MISTER ALLA RÄTTIGHETER TILL FORTSATT SPEL.”
Den risken vill vi förstås inte ta, dels för att det ser riktigt skapligt ut i scorekortet, dels för att Danmarks nordligaste bana bjuder på en trevlig upplevelse.

Hvide Klit är belägen 18 kilometer söder om Skagen. Klubben attraherar omkring
7 000 greenfeegäster varje säsong, de flesta är inhemska men fler och fler svenskar upptäcker banan med det strategiska läget nära turistorten Skagen och Fredrikshamns färjeläge som har en direktförbindelse med Göteborg. Överfarten tar drygt tre timmar.
Svenske arkitekten Anders Amilon skapade Hvide Klit. Banan växlar mellan ett hedlandskap där tågrälsen stundtals gör golfarna sällskap och ett skogsområde där träden ramar in hålen och minsta misstag gör att du hamnar i svårigheter.
Hål 4 är Hvide Klits första par 3. Det är bara 125/105 meter långt men på vägen fram till greenen finns ett par ljungbeklädda kullar, djupa bunkrar i både framkant och bakkant samt en tallridå runt om. Ovanför trädkronorna lurar dessutom en svårbemästrad vind.

Bild 1131151
Foto: CM HELLSTEN
Hvide Klit är Danmarks nordligaste golfbana och ligger granne med Skagen.  

Ruths Hotel i Skagen har ett brasserie där de rika och sköna gärna tillbringar sina middagar. En bekräftelse på det är de åtta röda Ferraribilar som står parkerade utanför restaurangen.
Vi kommer till kvällens sena sittning men lyckas mot alla odds få ett bra bord.
Skagen har i alla tider lockat konstnärer för det speciella ljuset som lär finnas här. Just nu letar sig solens skymningsstrålar in genom de spröjsade fönstren och skiner upp matsalen. Servitrisen kommer fram och räcker över en tallrik torsk basquaise och en flaska Tuborg.
Vi häller upp ett glas.
Skål Skagen!
Toast Skagen!

FAKTA/JYLLAND

RESA DIT 
Det smidigaste sättet är att ta färjan från Göteborg till Fredrikshamn så att du kan köra direkt till alla golfbanor. Biljetter för två personer och en bil kostar cirka 1 300 kronor tur och retur. Det finns även flyg till Ålborg, antingen direkt från Stockholm eller via Köpenhamn. T o r för cirka 3 000 kronor.

GOLFEN
GK HVIDE KLIT

Antal hål: 18+8.
Greenfee: Varierar beroende på klockslag – från 320 SEK till 445. Halva priset för juniorer. Pay-and-play-banan kostar 88/38.
Hemsida: www.hvideklit.dk

HIMMERLAND GOLF & SPA RESORT
Antal hål: 18+18+9.
Greenfee: Backtee Course 760 SEK, Garia Course 510, Bette Course (pay-and-play) 65. Dagskort med spel på både Backtee och Garia kostar 1 015.
Hemsida: www.himmerlandgolf.dk

NORDVESTJYSK GK
Antal hål: 18+6.
Greenfee: 510 SEK alla dagar för seniorer, 190 för juniorer. Pay-and-play-banan 125/60.
Hemsidawww.nvgolf.dk

MER GOLF PÅ JYLLAND:
HOLSTEBRO GK
www.holstebro-golfklub.dk

LÜBKER GOLF RESORT
www.lubker.com

SILKEBORG GOLF CLUB
http://srgolf.dk

BO: 
Den som vill kunna vakna upp och gå direkt ut på banan bör checka in på Himmerland där hotellrummen har utsikt över de två avslutningshålen. Två övernattningar och två rundor golf från 1 900 SEK.
Den som söker stadspuls kan välja mellan flera hotell i centrala Ålborg.
Den som föredrar lugnet i Skagen bör unna sig en natt på klassiska Ruths Hotell. Pris från 1 100.

MAT:
Närheten till vattnet gör att de flesta matsedlar präglas av havets läckerheter.
Ruths Brasserie i Gamla Skagen är öppet varje dag för frukost, mellanmål och middag med matplatser inom- och utomhus.
Pakhuset är en fiskrestaurang i Skagens hamn som passande nog ligger på adressen Rødspættevej 6. Under sommarsäsongen är det livemusik varje afton.

Bild 1131152 


MER ATT GÖRA:

Från slutet av 1870-talet fram till förrförra millennieskiftet vallfärdade unga konstnärer till Skagen för att med hjälp av det speciella ljus som sägs råda här åstadkomma mästerverk. 1908 öppnades Skagens Museum där delar av målningarna samlades.
www.skagensmuseum.dk

Grenen är platsen där Kattegatt och Skage-rack möts. Du ställer bilen vid parkeringen och promenerar sedan cirka 20 minuter längs stranden tills du kommer fram till Danmarks nordligaste punkt. För den som inte orkar gå finns det möjlighet att få skjuts av Sandorm-en – en vagn som dras av en traktor. Där tillkommer en liten kostnad.
www.sandormen.dk

Bild 1131153

 


Text: CM Hellsten • 2014-07-23
Banor och resorBanor & resorDanmark
Rulla till toppen