Hål 11 är ett par 5 på 460/412 meter. Det är bara att hoppas på rätt vind. Foto: CM Hellsten

Banor och resor

Sjöhålen som förför och förgör

De mest karaktäristiska hålen på Åtvidaberg finns intill Bysjön. Vackra ekar ger inte bara en läcker inramning utan kan även påverka spelet. Den rofyllda miljön gör att siffrorna i scorekortet spelar mindre roll.

Text: CM Hellsten • 2014-04-10 Uppdaterad 2014-04-10

SPELAT SEN SIST
BANA: Åtvidabergs GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1956.
GREENFEE: 400 kr mån-to, 450 kr fre-sö.
ARKITEKT: Douglas Brasier/Peter Nordwall.
HEMSIDA: www.atvidabergsgk.se

Baron Eric Adelswärd bestämde sig för att förvandla sin trädgårdsskola till en golfbana. Med facit i hand var det rätt beslut. Åtvidabergs GK är en bana från 50-talet. Den moderniserades kring millennieskiftet då sex helt nya hål skapades och de resterande uppdaterades. Den ursprungliga charmen är dock välbevarad. Slingan spelas genom ett vackert parklandskap som präglas av ståtliga ekar.

KARAKTÄR: Parkbana.

SPELA NÄR: Är du fotbollsintresserad föreslår vi att du checkar in mitt på dagen, spelar 18 hål, sedan åker till Kopparvallen och ser ortens allsvenska klubb spela hemmamatch som “after golf”.

PASSAR FÖR: Lagom till säsongen 2014 går klubben över till hektometersystemet och det tillkommer då även en femte utslagsplats – 62, 58, 55, 52 samt 47. Det gör att golfaren har ännu lättare att hitta den slinga som bäst stämmer överens med den aktuella spelstandarden vilket gör ronden mycket roligare.

KORTA SJÖ: Bortanför det elfte hålet finns 17:e (166/103 m). Det ligger lika idylliskt alldeles intill vattnet. Kan det finnas ett vackrare ställe för ett HIO?

TRÄNINGSMÖJLIGHETER: Rangen är centralt placerad mellan hål 1 och 9. Dessutom finns ytterligare ett övningsområde borta vid hål 5 där det går att träna på resterna av gamla ettan och åttan samt en korthålsbana.

TVEKSAMT HÅL: Hål 12 (390/308). Par 4 som är blint från tee och du har ingen aning om vad som händer på andra sidan kullen.

BOENDE: I anslutning till avslutningshålet finns det mysiga Trädgårdshotellet som bjuder på fin utsikt över banan och sjön. Golfpaket från 995 kr.

TREPUTTSFAKTOR: Peter Nordwall fick uppdraget att rita de nya hålen. Det märks framför allt på nummer 14. Beroende på var inspelet hamnar så finns risken för en treputt – greenen mäter 862 kvadratmeter.

RÄCKER ETT TREPACK? Långa sjö kan förstås svälja alla tre på ett enda hål. Det finns även andra vattenhinder och några trixiga partier som kan tömma förrådet.

HÖJDARHÅLET | HÅL 11, PAR 5, 460/412 METER
Par femman – Långa sjö – är banans signaturhål. Tee är placerat på en halvö och framför dig har du en sjö som följer hålet längs hela vänstersidan fram till greenen. Förföriskt när sjön ligger spegelblank och utslaget landar mitt i fairway. Förfärligt i motvind…

RESTAURANGER: Den som vill äta gott kan faktiskt välja mellan två restauranger – antingen klubbhusets egen eller Trädgårdshotellets kök. På det sistnämnda stället serveras dock bara frukost och middag.

 

TUMMEN UPP
Hålen längs strandkanten som är banans vackraste parti.

TUMMEN NER
Det finns en bilväg som korsar tians fairway och det kan vara en hel del fordon som passerar till och från klubben och hotellet.


Text: CM Hellsten • 2014-04-10
Banor och resorÅtvidabergs GKBanorBanor & resorÖstergötlandSvenska golfbanor
Scroll to Top