Eksjös tuffa avslutning blir ännu tuffare om man vågar vägra fade. Som hålets sponsor: Pierre Fulke. Foto: Eksjö GK

Banor och resor

Doldis som överraskar

Packa mer än ett trepack bollar om du vill testa Eksjö GK, en golfpärla på det småländska höglandet. Här finns en utmaning i park- och skogsmiljö som fostrar det spelstrategiska tänkandet på banan. Redan läckra ettan sätter tonen.

Text: Tobias Bergman • 2014-04-09 Uppdaterad 2014-04-09

SPELAT SEN SIST
BANA: Eksjö GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: Klubben bildades redan 1938. Nuvarande 18-hålsbanan var spelklar 1975.
GREENFEE: 370/420 kr.
ARKITEKT: Anders Amilon.
HEMSIDA: www.eksjogk.se

Ett inledningshål som skulle platsa på vilken svensk bana som helst väcker lusten till liv. En fortsättning med en övervägande del roliga och välritade hål ser till att känslan stannar där. Det är sällan vi pratar om dolda pärlor i Golfsverige nu för tiden, men Eksjö GK är precis en sådan. Lite i skymundan av mer påkostade och omtalade projekt, men utgör en härlig promenad i en terräng som växlar mellan park och skog och en design som begär att du har klarat av grundkursen i spelstrategi.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

SPELA NÄR: Normalt öppnas banan i mitten av april, men man ska ha i åtanke att vi befinner oss på det småländska höglandet, så det tar sin tid innan växtligheten kommer i gång. Men sedan går det ofta ganska fort, eftersom underlaget är fint.

PASSAR FÖR: Den som gillar att tänka till och fundera över strategin, i stället för att slentrianmässigt plocka fram drivern.

ÖPPNINGSHÅLET: Wow! En högt placerad tee, ackompanjerad av några fina, välplacerade ekar och ett spännande greenområde väcker lusten till liv direkt och välkomsthälsningen hade knappast kunnat vara bättre.

RÄCKER ETT TREPACK: Det ska man nog inte vara så säker på. Det finns både skog, vatten och hög ruff att slå bort bollar i.

BÄSTA HÅLET: Ettan är det givna svaret. Men kanske också det 13:e kan vara med och slåss? Ett dramatiskt utslag och ett svårt inspel mot en inbunkrad green är inte alls så dumt.

SVAGASTE HÅLET: Korta och vassa par 4:or har vi alldeles för få av. Tyvärr är Eksjös nia bara kort och knepigt, med ett sm��trist inspel mot en green som troligen borde byggas om.

PRÖVAS KONDITIONEN: Jodå, terrängen är delvis rätt kuperad så visst går pulsen upp emellanåt.

FULKES FAVORIT I Hål 18
“Jag sponsrar det 18:e hålet och det tycker jag också är banans bästa, i konkurrens med ettan. Det är ett tufft, men roligt avslutningshål som kräver mycket av spelaren. Jag har själv en del bollar i skogen till höger där.”
Nånstans finns det något väldigt roligt och ironiskt i att det är en svag dogleg höger och ber om en fade från tee, vilket inte direkt ligger i linje med hur Pierre Fulke själv brukar spela.

FRÅGETECKNET: Stökigt, kladdigt och en massa disk på borden gav ingen skön känsla i restaurangen. Förhoppningsvis inget signifikativt, utan bara en dålig dag?

 

TUMMEN UPP
Banan överraskar verkligen och själva spelupplevelsen får oss på väldigt gott humör.

TUMMEN NER
Vore det inte på sin plats med en egen hörna med minnessaker från Pierre Fulke? Det är få klubbar som kan skryta med att de har fostrat Ryder Cup-spelare.


Text: Tobias Bergman • 2014-04-09
Banor och resorBanorBanor & resorEksjö GKSmålandSvenska golfbanor
Scroll to Top