5de41bed97f43

Artiklar

Golfklubben som har något för alla och lite till

Variation i Värmland. Karlstad Golfklubb har något för alla och lite till.

Text: Svensk Golf • 2018-02-08

PLUS & MINUS:

PLUS: Hjärtehusen. Här är toaletterna helt enkelt fantastiska och håller bättre standard än de flesta av oss har hemma.

MINUS: Spänning. Stolpar och elledningar dyker upp på ett par hål och dessvärre behöver du planera för att undvika dem.

De perfekt skötta ytorna blänker i solljuset som sipprar in. Här är det ompysslat och stilfullt. Inga onödiga inslag. Bara rent, avskalat och inte minst fräscht. Längs Karlstad GK i Värmland ligger förmodligen Golfsveriges bästa toaletter.
Rymliga, helkaklade och med rinnande vatten. En onödig detalj? Faktiskt inte sett till att det är något många gästspelare värderar allra högst när de rankar en golfbana de besökt.
Men nog om det.

Själva golfbanan är inte fy skam den heller. Här finns 27 skogs- och ängshål i fullängd och en liten kortare niohålare i parkstil. Stor range i uppförslut och ypperliga träningsområden för putt, chip och pitch. Här är alla nästan garanterad en träningsplats.
Att komma ut på någon av banorna är lätt, trots att Karlstad vanligtvis har hög beläggning.

Vi spelar Röd-Blå slinga som inleds med en generös par femma där få rondscorer går förlorade från start. Första nio, röd slinga, är kuperade och innehåller en del skogspartier som medför en del blinda slag. Men med god hjälp av välplacerade fairwaybunkrar som riktmärken behöver ingen lista ut hur hålen ska spelas.

Överlag är bunkrarna en fröjd för ögat och olikt många svenska banor har Karlstad inte varit rädd för att placera hinder i spellinjen. Ibland mitt i fairway.

MEDLEMMENS BÄSTA TIPS:

Jan Björkegren, medlem och 11,9 i hcp:
”Mitt tips till de som besöker vår kompletta anläggning är att inte spela aggressivt, det lönar sig att spela säkert då bunkrar och vattenhinder är strategiskt utplacerade.”

Även vattenhindren utgör intressanta designinslag. Främst på sista nio, blå slinga, där dammar, bäckar och diken löper stilfullt mellan hålen.
Blå slinga är något öppnare än den röda men bjuder på en härlig variation av korta, långa och svängiga hål i den fortsatt svagt kuperade terrängen.

Karlstad GK håller inte allra högsta klass men det syns att klubben och greenkeeperstyrkan gör allt för att hålla det som finns i bästa möjliga skick. De undulerade och oftast upphöjda greenerna är jämna och snabbare än den svenska snittbanan. Fairways är väl tilltagna och klipplinjerna känns uppdaterade och mer moderna än vad som rådde när spaden sattes i marken.

Karlstad GK är, trots att området den ligger på är enormt, en mycket trevlig och genomarbetad anläggning.
Den röd-blå sträckningen är ganska lättspelad, men det dyker upp en del aha-upplevelser längs vägen. De bidrar till att viljan att gå ett varv till stärks ytterligare.
Låt oss gå ett varv till.

HÖJDARHÅLET:

Hål 15 (6 Blå), par 5. Längd: 560/375 m:
Så många svårigheter, så många möjligheter. Dubbeldogleg där vatten är i spel från tee till green. Vid utslaget är faktiskt den djärvaste vägen också den säkraste. Håll till höger och strategispela dig sedan över och förbi vattnet mot det fantastiska greenområdet med vatten framför. Tänk på att greenen är mer bred än djup. Så toppa inte inspelet!

Golfklubben som har något för alla och lite till
Svensk Golfs omdöme.

Text: Svensk Golf • 2018-02-08
ArtiklarKarlstad GKSvenska golfbanor
Scroll to Top