5de43295b433d

Artiklar

Golfresorten banar väg för roligare och enklare golf

En skåning som satsar. Lydinge Golf Resort banar väg för roligare och enklare golf.

Text: Svensk Golf • 2017-08-23 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS

PLUS: Greenerna.
Inte särskilt undulerade men fasta, jämna och välskötta med bra rull utan märkbara snedstudsar.

MINUS: Promenaden till nian.
Ett par hundra meter till nästa tee är ingen höjdare, speciellt inte när resten av hålen ligger nära varandra.

Bra träff, perfekt torva och en härlig känsla i kroppen när bollen lämnar bladet. Gräset som sprätter upp är välgödslat och avger en doft av kvalitet. Allt känns bra men bollens framfart avstannar abrupt.

Den friska vinden från Danmark och Öresund gör det svårt att hålla balansen och annorlunda klubbval räcker inte för att lura den.

På Lydinge Golf Resort, en mil norr om Helsingborg, krävs låga slag med lite spinn för att nå framgång i motvinden och tvärtom när vinden bär bollen med sig, ofta mer än du räknat med. På de fåtalet kullar runt banan vajar högt gräs och flaggstängerna på green ser ut att böja sig ner, som för att plocka upp en tappad markeringsknapp.

Vind på den skånska landsbygden hör till vanligheten, men den här dagen håller den även de mest vindbitna skåningarna borta från banan. Vi har antagit utmaningen och efter ett par hål trivs vi ypperligt på den öppna hedbanan, vars sträckning faktiskt växer ihop med vinden.

Golfresorten banar väg för roligare och enklare golf
VI MÖTTE: Björn Gibrand, vd och delägare, hcp 4:”För att få till en bra rond här hos oss på Lydinge bör du ta en extra titt i banguiden på varje hål. Det gömmer sig fortfarande några överraskningar i svackorna även fast vi fortlöpande bygger bort dem eller lyfter fram dem med höjda tee. Sen bör du planera dina inspel, vissa flaggplaceringar är inte värda att gå för, oavsett hur nära green du ligger.”

Ett platt, konturlöst landskap utan vare sig träd, berg eller naturligt vatten som inramning brukar sällan vara en optimal plats för en golfbana. På Lydinge har ägarfamiljen sedan starten 2004 tampats med att få terrängen att framstå som allt annat än platt, livlös och svårdefinierad. Tillsammans med Magnus Sunesson har en plan tagits fram och när vi besöker banan märks att det inte krävts alltför stora ingrepp för att nå en positiv förändring.

Lydinge är platt men flera tee har höjts, träd har planterats, hinder har byggts om eller lagts igen och klipplinjerna justerats.

Resultatet har gett tydligare spelfält, en mer spelbar bana för alla kategorier och överlag en mycket roligare upplevelse.

Greenerna håller hög klass, även i jämförelse med banor på samma breddgrader. När sista putten slås i för dagen möts vi av anläggningens kommande tillskott. Det är ett stort hotell, som beräknas stå klart våren 2018, och byggs intill 18:e green. Ett lovande projekt som i och med Lydinges läge och samarbete med närliggande klubbar, kommer leda till en mer framhävd position på den skånska och svenska golfkartan.

HÖJDARHÅLET

Hål 4, par 5. Längd: 420/390 m:

Svag dogleg höger där vattnet längs högersidan av fairway styr spelet till vänster men djärva spelare kan utmana för att ge sig fördelar inför inspelet. Hålets främsta styrka är vattenhindret framför green som ihop med hålets relativt korta längd varken gör det för svårt eller för lätt. 

ET-proffset stöttar hemmaklubbens tävlingar

Lagergrens stöd gav juniorstuga och ny utrustning


Text: Svensk Golf • 2017-08-23
ArtiklarLydinge Golf ResortSvenska golfbanor
Scroll to Top