5de4591261991

Artiklar

ZACHRISSON: Låt arkitekten gå på tivoli

Mellan tummen och pekfingret finns idag 34 000 golfbanor i världen. Några av dessa anses vara de bästa, några de sämsta, några de högst belägna, andra utlagda under havsnivån. Är en havsnivå lika låg i södra Kalifornien, som utanför Barsebäck?

Text: Göran Zachrisson • 2016-11-24 Uppdaterad 2016-11-24

När jag skrev om golfbanor på 60-talet hade de just invigt Dubs Dread Golf Course utanför Kansas City i USA. Den mätte över 8 000 yards och ansågs vara den längsta i världen.

“Den är ett monster” utbrast en frustrerad besökare “och min fru vill absolut inte spela den!”

(Idag är den 1 000 yards kortare.)

Dubs Dread ligger också i Florida, en mycket beskedlig och vänlig kollega.

Många banor har samma namn, just som vi människor kan ha. Utan att vilja provocera är en golfbana mest av allt betingad av var den ligger. Hittar du några hål i all avskildhet utmed ett kustlandskap med sanddyner någonstans i världen, så trivs du förmodligen med spelet och banan blir bedömd därefter.

“Blir du störd av en samling upphetsade apor”

Kommer du till ett korthål utmed Atlanten på Bermuda känner du en utmaning och en lust. Du glömmer inte platsen, ej heller tiden.

Blir du störd av en samling upphetsade apor på Karens Golf Club i Sydafrika, när du skall slå andraslaget på det långa tredje hålet, så skriver du om din upplevelse till dina vänner.

Sveriges mest vidunderliga golfhål är utlagt av Sune Linde från Nyköping. Hålet spelas i lapplandsfjällen mot Torneträsk och Lapporten österut, 130 meter nedför. Fjällryggar, bäckar och sjöar sträcker ut sig milsvitt åt alla håll.

Solen glittrar över vattenytorna, naturens diamanter.

Att hålla huvudet stilla över bollen vid tillslaget kräver en särskild självövervinnelse.

I mina ögon är för övrigt Sverige en enda stor golfbana.

Vi har allt.

Att tala om golfbanorna med golfbeteckningar är att förringa vår natur samt de, som vågar sig på att rita golfbanor. Par, birdie, dogleg eller handicap kan aldrig beskriva det som egentligen sker.

Nämligen.

“Skulle ingå krav på att ha besökt minst fem av världens största nöjesfält”

Att planera och konstruera världens vackraste och roligaste Tivoli.

I grundkursen för nya golfarkitekter skulle ingå krav på att ha besökt minst fem av världens största nöjesfält, med berg-och dalbanor, snurrande hjul, Blå Tåget, Lustiga Huset, men även några undanskymda platser, skyddade av buskage och häckar där människan kan få koppla av.

Att lägga ut en golfbana är att bjuda oss spelare på upplevelser utanför det vanliga, utmaningar, riskabla slag men även spelfält som samlar upp bollarna istället för att mota bort dessa.

Den bästa golfbanan är ett nöjesfält, som ligger i attraktiv terräng.

Så är det.

PS. En yard är 0.9144


Text: Göran Zachrisson • 2016-11-24
ArtiklarGöran ZachrissonKrönika
Scroll to Top