5de46ae45bf13

11 nya avståndsmätare betygsatta

Sugen på en ny smidig gps-klocka eller en knivskarp laserkikare. Vår panel har testat elva heta modeller – vilken tilltalar dig?

Text: Oskar Åsgård • 2016-08-05 Uppdaterad 2016-08-05

Ska du köpa en ny avståndsmätare?

Här har Svensk Golf testat och betygsatt elva nya produkter. 

11 nya avståndsmätare betygsatta

GPS-klocka:

TomTom Golfer 2

Pris: 2 300 kr
Svensk Golf säger: En synnerligen användarvänlig golfklocka tack vare det lättnavigerade menysystemet och smidiga styrreglaget, som funkar lika bra för nätta fingrar som tjockare korvfingrar. Den stora nyheten jämfört med föregångaren är en inbyggd funktion som ger dig rondstatistik i en app. Klockan märker när du slår, utan att du manuellt behöver tagga ett enda slag under ronden. Slagigenkänningen är inte helt felfri, men sättet att addera slag som inte registreras är bland de bästa och enklaste på marknaden. Utseendemässigt är alla inte övertygade om att det är en förbättring jämfört med föregångaren, men det vi mest saknar är möjligheten att se mått till olika hålplaceringar på greenen.

Betyg: 4/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

GPS-klocka

Garmin Approach S20

Pris: 2 500 kr

Svensk Golf säger: En av marknadens snyggare gps-klockor och dessutom väldigt lätt, vilket gör den behaglig att bära på handleden. Displayen är också föredömligt tydlig. Likt några konkurrerande modeller finns en
automatisk slagmätare som låter dig analysera statistik från ronden efteråt. Systemet fungerar inte felfritt, men utgör ändå en extra finess för den analytiskt lagda spelaren. En stor fördel är batterikapaciteten, där de uppgivna 15 timmarna bekvämt låter dig spela två varv utan att behöva ladda.

Betyg: 4/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

GPS-klocka

GolfBuddy WT5

Pris: 2 300 kr

Svensk Golf säger: Föregångaren WT4 var möjligen stiligare, men den mer kompakta formen hos WT5 gör den trevligare att bära på handleden under ronden. Plus för den tydliga displayen med stora siffror och den utmärkta greenvyn där du dels kan se mått till olika flaggplaceringar och dels får veta greenens djup och bredd. Menysystemet tillhör inte marknadens mest lättnavigerade vilket drar ner helhetsbetyget något. Jämfört med liknande prissatta klockor finns inte heller någon funktion för att mäta statistik över träffade fairways och greener eller antal puttar.

Betyg: 3/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

GPS-klocka

SkyCaddie SW2

Pris: 1 800 kr
Svensk Golf säger: Den runda urtavlan tilltalar flera. Knapparna på sidorna är dock inte så smidiga att använda, särskilt för dig med stora fingrar. Att du får tillgång till SkyCaddies digra databas av manuellt uppmätta banor borgar för hög noggrannhet. Dock är det här en klocka som tar sikte på den som bara söker mått till framkant, bakkant och mitten av green – för det är allt du får. Jämfört med syskonmodellen Linx saknas exempelvis mått till hinder och layup-punkter. Som instegsmodell utan krusiduller är det en kompetent klocka.

Betyg: 3/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

GPS-armband

Garmin Approach X40

Pris: 2 700 kr

Svensk Golf säger: Tack vare sin slimmade design är det här en av marknadens smidigaste gps-enheter att bära på handleden. Baksidan är förstås att skärmen är mindre än på de andra klockorna i detta test, men har du synen i behåll är det inga problem att läsa av måtten i displayen. Även pekskärmen fungerar bra med precis respons. Bra med mått till såväl layup-punkter, hinder och till olika flaggplaceringar. Har samma teknologi för slagmätning som S20. En funktion som sticker ut mot konkurrenterna är pulsmätaren, utöver möjligheten att se hur långt och snabbt du gått samt hur många kalorier du förbränt, vilket gör den duglig som löparklocka för den som vill det. Eller om du bara vill se hur pulsen går upp när handicapsänkningen ska säkras.

Betyg: 4/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

Laserkikare

Bushnell Tour V4

Pris: 3 600 kr
Svensk Golf säger: En lyckad uppdatering av Tour V3-kikaren eftersom Tour V4 gjorts skönare att hålla i. Ett nättare chassi gör den mer lämpad för både små och stora händer och det mönstrade gummit gör att den ligger stadigt i handen. Bara en knapp på ovansidan gör det lite svårare för den som skulle vilja växla från meter till yards, men det är å andra sidan inget som stör majoriteten. Snabb i mätningarna, nästan i klass med storasyskonet Tour X.

Betyg: 5/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

Laserkikare

Bushnell Tour X

Pris: 5 300 kr

Svensk Golf säger: En kompetent kikare som gör det möjligt att enkelt växla mellan (otillåten) höjdjusterad avståndsmätning och vanlig mätning utan hänsyn till höjdskillnader som övriga kikare i testet. Också den snabbaste kikaren i testet som levererar mått i samma ögonblick som du trycker ner knappen. Samtidigt klart dyrast och för majoriteten är det inte uppenbart varför något snabbare mätningar och höjdjusterade mått är värt nästan två, tre tusenlappar till.

Betyg: 4/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

Laserkikare

Nikon Coolshot 40

Pris: 2 700 kr

Svensk Golf säger: Ur ergonomisynpunkt är den här kikaren bäst i test ihop med Tour V4. Ligger bra i såväl stora som små händer. Som vi förväntar oss från Nikon är optiken skarp och displayen tydlig. Ensam av kikarna i testet som mäter i halvmeter, för den som behöver sådan noggrannhet. Enda minuset är avsaknaden av en indikator som bekräftar att du prickat flaggan.

Betyg: 4/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

Laserkikare

Leupold GX1-i2

Pris: 3 500 kr
Svensk Golf säger: Prislappen antyder att det här är en enklare Leupold-kikare än vi är vana vid och så är det ju också, men funktionsmässigt får du mycket för pengarna. Prism Lock-teknologin och ”fog mode” hjälper till att göra det enkelt att pricka flaggan i alla väder och mätningen är snabb – om än inte lika blixtsnabb som exempelvis syskonmodellen GX4-i2 eller Bushnell Tour X. Jämfört med syskonen GX3-i2 och GX4-i2 är det synd att möjligheten att växla till röd färg i displayen saknas. Ergonomiskt är också Tour V4, Tour X och Coolshot 40 ett litet steg före.

Betyg: 4/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

Laserkikare

GolfBuddy LR5


Pris: 3 000 kr

Svensk Golf säger: En uppgradering av LR4-modellen till det bättre, tack vare lite kompaktare design som ligger bättre i handen än tidigare. Lik GX1-i2 i det här avseendet, så några fördjupningar som bättre låter handen omfamna kikaren (som du hittar hos Tour X, Tour V4 och Coolshot 40) vore fortfarande att föredra. Mäter föredömligt snabbt i klass med konkurrenter som Tour V4 och GX1-i2. Visserligen inga problem att träffa flaggorna, men vi saknar ändå en indikator på att du faktiskt har gjort just det vilket vi hittar hos både Tour V4 (vibration) och GX1-i2 (pip).

Betyg: 4/5.

11 nya avståndsmätare betygsatta

Laserkikare

Caddee SPI Solar

Pris: 2 050 kr

Svensk Golf säger: Varken den snyggaste kikaren i testet eller den skönaste att hålla i, men ensam om att kunna ladda batteriet med hjälp av solens strålar genom solpanelen på sidan. Eftersom batterierna till laserkikare brukar hålla ganska länge är det inte helt självklart hur användbar den här funktionen är men fortfarande en finess jämfört med dyrare kikare. Displayen är tydlig och för pengarna får du mycket. Det vi saknar i funktionsväg som finns hos ett par konkurrenter är någon slags indikator när du prickar flaggan (pip eller vibration exempelvis). Också någon sekund långsammare i mätningarna än de allra snabbaste kikarna.

Betyg: 3/5.

SGF tillåter avståndsmätare


Text: Oskar Åsgård • 2016-08-05
ArtiklarBushnellCaddeeElektronikGarminGolfBuddyLeupoldNikonSkyCaddieTomTomUtrustning
Rulla till toppen