Från och med 2011 tillåter SGF avståndsmätare på sina tävlingar. Foto: Svensk Golf

Spela

SGF tillåter avståndsmätare

Golfförbundet tillåter avståndsmätare i alla SGF-arrangerade tävlingar – utom juniortävlingarna. Den lokala regeln gäller från och med 2011.- Förmodligen kommer distrikt och klubbar att följa efter, säger Thorsten Hellmark.

Text: Karin Klarström • 2010-12-16

Många svenska golfklubbar tillåter avståndsmätare på klubbtävlingar och sällskapsspel, men Svenska Golfförbundet har hittills följt R&A:s regler, vilket innebär att avståndsmätare inte varit tillåtet på SGF-tävlingar.

Men från och med 2011 blir det ändring. Då inför SGF en lokal regel för sina tävlingar, viket betyder att deltagarna får använda sina lasermätare eller GPS-er under ronden.

– Vi har stått emot länge, men har under flera år fått frågan om det inte är dags för en förändring. När sedan Nordea Tour beslutade att tillåta avståndsmätare ställdes saken på sin spets, säger Thorsten Hellmark, som jobbar på SGF:s  verksamhetsområde för Tävling- och Idrottsutveckling.

– Inom tävlingsavdelningen har vi diskuterat frågan under lång tid, och beslutet är väl förankrat. Det här är inget man beslutar på en kafferast.

Inte tillåtet för juniorer
Beslutet innebär att det blir tillåtet att använda avståndsmätare på SGF Senior Tour, Riksmästerskapen (RM), Svenska Minitouren samt i det Nationella Seriespelet. Däremot kommer det inte att vara tillåtet att använda avståndsmätare inom SGF-arrangerade juniortävlingar (Skandia Tour, Skandia Cup, JSM Klubblag).

– Vi har på elit- och landslagssidan diskuterat frågan och kommit fram till att eftersom det inte är tillåtet att använda avståndsmätare på damernas eller herrarnas Europeantour eller på Challengetouren, så vill vi, för att förbereda spelare för spel på högre tourer, ha samma regler på juniortävlingarna.  Våra juniorer ska förhoppningsvis ut och spela på internationella tourer, och där är det inte tillåtet, säger juniortävlingsansvarige Magnus Grankvist.

Den exakta formuleringen för hur den lokala regeln ska utformas är inte klar, SGF:s regelkommitté har textförslaget på sitt bord just nu. Beslutet i sig har dock ingenting med regelkommittén att göra.

Tror distrikten följer efter
Det finns inga exakta siffror över hur många av klubbarna som idag har en lokal regel som tillåter användandet av avståndsmätare, men Thorsten Hellmark uppskattar att det rör sig om över hälften av klubbarna. Och han tror det blir många fler nu.

–  När nu SGF har fattat det här beslutet tror jag att både distrikt och klubbar kommer att följa efter och införa en lokal regel, säger han.

Betyder det att jag kan använda min avancerade telefon för att mäta avståndet på banan om jag spelar RM i sommar?
–  Ja, så länge du inte har andra funktioner på telefonen, som mäter temperatur, lutning, vindstyrka eller annat som kan påverka spelet. Det är inte tillåtet. Däremot kan du ringa hem på samma telefon, men om du använder en sådan telefon för avståndsmätning blir du diskad, säger Hellmark.

Inför beslutet har SGF sonderat terrängen för att ta reda på om det finns några indikationer på att R&A överväger att slopa förbundet inför nästkommande regelrevision, dvs den som gäller från och med 2012. Men inga signaler tyder på att R&A skulle ändra sig i frågan, och därför att SGF beslutat att införa denna lokala regel för tävlingarna.

– Vi har också pratat med Europatouren, för att höra hur de ser på saken. Men det vi hört från dem är att det inte verkar bli tillåtet med avståndsmätare där under överskådlig tid, säger Magnus Grankvist.

Finns det någon utredning om hur avståndsmätare påverkar spelet?
– Nej, det har inte gjorts någon sådan som vi känner till. Därför blir det mycket uppfattningar. Vissa anser att det snabbar på spelet, andra tror inte det, säger Hellmark.

Beslutet gäller för 2011. När det handlar om RM, seniortouren, seriespelet och Minitouren tror varken Hellmark eller Grankvist att det kommer att ändras i framtiden. Däremot anar Grankvist att det kan bli diskussion angående beslutet om juniortävlingarna.

Debatten om beslutet igång

Text: Karin Klarström • 2010-12-16
SpelaNyheter
Scroll to Top