Om erfarna golfspelare säger ”medlemsbricka” till dig så är det ungefär en sådan här bagbricka de talar om. Och säger de British Open så är det The Open Championship de menar. Genrebild: Getty Images

20 golford som ingen (få) använder nuförtiden

En gång i tiden var dessa ord mer eller mindre vedertagna.

Text: Svensk Golf • 2024-06-20 Uppdaterad 2024-06-20

Golfen har många egna ord och en del ord som i andra sammanhang betyder något helt annat. Golfspråket är i konstant förändring och den som spelat golf sedan 1960-talet kan få svårt att slänga sig med gamla begrepp i samtal med någon som bara spelat i ett par år. 

Här är 20 ord som få använder och förstår

Bogeytrall. Om det sägs i en mening kan nog de flesta lista ut vad bogeytrall handlar om. ”Jag hamnade i en bogeytrall på sista nio.” Alltså en singelhandicappare som under en period gjorde bogey på varje hål. 

Brassie. Ett gammalt namn på en trätvåa.

British Open. Det fanns en tid då alla utländska filmer fick svenska namn. Det har vi nästan slutat helt och hållet med. Under samma tid och lite innan så behövde allt nytt, okänt och otydligt som kom utifrån förklaras väldigt noga så att det inte skulle bli några missförstånd. The Open Championship, världens äldsta mästerskap, fick därför bli British Open för att inte förväxlas med andra Open. Än idag är det många som har svårt att ställa om och använder därför British Open, US Masters (The Masters) och US PGA Championship (för det finns ju faktiskt ett brittiskt PGA-mästerskap också, och ett i alla länder där PGA är verksamma).

Champagneboll. Bollen hamnar bakom den tee du slagit från och du måsta bjuda alla medspelare på champagne efter ronden.
Precis som exempelvis pilsnerboll kan champagneboll ha olika betydelser på olika banor och klubbar.
Denna champagneboll ska dock inte blandas ihop med att den som gjort HIO bjuder på skumpa efteråt. 

Cleek. Ett gammalt namn på en järnetta.
Har fått ett litet uppsving i och med LIV Golf League-laget Cleeks GC med Martin Kaymer i spetsen. 

Dubbelpar. Sex slag på par 3-hål, åtta slag på par 4-hål. 

Handicapkort. Före internet (och under ganska lång tid då internet också fanns) så fick alla med 36 i handicap eller lägre ett vitt kort som kunde vecklas ut till en halvmeter, där sänkningar och höjningar skrevs in. Informationen som skulle klämmas in i de små rutorna var omfattande och den som kom in till kansliet med borttappat eller regnskadat kort fick en rejäl utskällning. Varje säsong fick man ett nytt kort och hade du inte med dig kortet när du tänkt gästspela på en annan klubb så fick du helt enkelt inte spela eftersom klubben var tvungen att stämpla i ditt kort.

Läderfemman. Den som misstänkte att medspelaren sparkat bollen till ett bättre läge kunde fråga: ”Använde du läderfemman?” 

Mid-mashie. Ett gammalt namn på en järntrea.
Mashie iron: Ett gammalt namn på en järnfyra.
Mashie. Ett gammalt namn på en järnfemma. 
Spade mashie. Ett gammalt namn på en järnsexa.
Mashie-niblick. Ett gammalt namn på en järnsjua.
Pitching niblick. Ett gammalt namn på en järnåtta.
Niblick. Ett gammalt namn på en järnnia.
Jigger. Ett gammalt namn på en gammal klubba som skulle kunna liknas vid en chipper. 

Medlemsbricka. Vissa klubbar har dem kvar, men de flesta har slutat. En medlemsbricka fick du av din hemmaklubb och den fäste du VÄL SYNLIG! på golfbagen. På brickan stod det namn, medlemsnummer, årtal för erlagd årsavgift och hemmaklubb. Nuförtiden är de flesta bagbrickor souvenirer från kända klubbar och tävlingar. Om medlemsbrickan var vänd åt fel håll och inte visade den viktiga informationen så blev alla genast misstänksamma och trodde att det rörde sig om tjyvspel eller att årsavgiften inte betalats (årtalet tog upp 99,9 procent av ytan på en sida. Att ha årtalet på bägge sidor var det ingen som tänkte på). Om förbipasserande kände igen personen med den felvända brickan så kunde det absolut bli en utskällning och uppmaning att genast vända brickan åt rätt håll.

Pilsnerboll. Om din boll slås från vit eller gul tee och inte passerar röd tee så ska du bjuda alla i gruppen på öl.
För vissa är pilsnerboll samma som mulligan, alltså att man får en ny chans om rondens första utslag inte gick som planerat. För vissa kan en mulligan bäras med och användas senare under ronden.  

Pollett. Glöm Swish och krångliga kortterminaler. För inte så länge sedan gick man till shopen och köpte en (fick ibland två) polletter till bollmaskinen på rangen. Vissa klubbar har fortfarande detta system. All heder åt dem!

Rescue. Nuförtiden heter dessa golfklubbor hybrider. Förr var de klubbor som enbart användes i svåra lägen i ruff och semiruff där bollen grävt ner sig i gräset. Om någon ställde sig med en rescue på tee eller i fairway blev alla medspelare oroliga eftersom nästan alla golfspelare var övertygade om att en rescue enbart fungerade i tjockt gräs, inte från peg eller kortklippt fairway. Om någon yngling sågs ”puttchippa” med en rescue från foregreen (vilket var ett utmärkt användningsområde) så kunde det bli rapport till juniorkommittén som lovade att prata ynglingen till rätta. 

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2024-06-20
19:e hålet19:e håletGolflistaGolfordLista
Rulla till toppen